Helguppdatering o tips

Helguppdatering o tips

Jag har varit ganska upptagen i veckan och inte skrivit något längre inlägg men jag tänkte dela med mig av lite spännande information jag snappat upp under veckan!

The Economist – Fastigheter bättre än aktier?

Jag läste en artikel i The Economist i veckan. De hade gjort en jämförelse mellan olika investeringsalternativ för perioden 1875-2015 och utvärderat vad som avkastat mest. Ganska förvånande för mig var att fastigheter är det som vann i jämförelsen. Även om aktier inte hamnar långt efter så var det ganska intressant. Är du intresserad av att läsa hela artikeln kan du göra det här.

Även om det var nästan jämnt skägg mellan aktier och fastigheter så tycker jag personligen bättre om aktier. Aktier ger dig som investerare mer frihet att ta del av avkastningen och kapitalet jämfört med fastigheter där pengarna är mer låsta. Men det finns såklart för och nackdelar med båda alternativen. Fastigheter är inte lika volatilt som aktier t.ex. En mix av båda kanske är något att fundera över?

economist graf

Mobiltelefon vid bilkörning

Läste också i veckan att från och med 1a Februari kommer en ny lag som rör hantering av mobilen när du kör bil. Sedan 2013 är det förbjudet att hantera mobilen så att det ”menligt inverkar på körningen”. Det har nog varit alldeles för luddigt för att kunna använda för polisen och nu går man ett steg längre. Från 1a Februari blir det förbjudet att prata i telefon, rattsurfa eller skicka sms utan handsfree. Det är alltså olagligt att hålla telefonen i handen! Så från och med nu ska du sluta hålla i mobilen medan du kör bil, båda händerna på ratten och fokusera på körningen. Jag tycker det är bra att det införs. Källa.

Handel av mat på nätet ökar klimatpåverkan

Det sista jag tänkte dela med mig av var något jag hörde om på radion när jag åkte till jobbet en morgon. Det handlade om att vi allt mer och mer handlar vår mat på nätet. Enligt en undersökning som Statens väg- och transportforskningsinstitut gjort så visar den på att mathandel via nätet ökar antalet transporter och således klimatpåverkan. De menar på att även om vi köper den mesta maten på nätet så åker vi fortfarande till matbutiken som vanligt för att kompletteringshandla. Visst det kanske går snabbare inne i butiken med transporterna är de samma som tidigare. Det går att lyssna på inslaget på SR här.

 

PS. Läste du mitt inlägg i December om att utmana dig själv? Vi är mitt i vår utmaning att bara äta vegetarisk mat under Januari. Går bra hittills, ska bli spännande att summera och återkomma med ett inlägg i Februari hur det påverkat vår ekonomi och om vi gillade det!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *