Utmana dig själv!

Utmana dig själv!

Ibland krävs det att vi går ut på okänd mark för att vi ska upptäcka något nytt och få nya insikter i livet. Att göra detta kan leda både till personliga insikter och insikter som gör att du kan spara pengar.

Våra utmaningar

Utmaningar kan finnas inom många olika områden. Mat, träning, relationer, sparande etc.

Det kanske inte låter som en utmaning för vissa men i somras bestämde jag och Fru Oberoende oss för en ganska speciell utmaning. Vi bestämde oss för att vi inte skulle lägga in vårt normala sparande till pengamaskinen på 21 000kr under juli månad. Utmaningen var att spendera allt istället och se hur det kändes. Tanken var att vi ville utvärdera om vi sparade ”för mycket” och om vi skulle omvärdera vår sparkvot för att kunna spendera mer (eller mindre). Månaden artade sig så att vi köpte lite nya kläder, någon pryl, vi gick på fler restaurangbesök än vanligt, vi gick på massage och lite andra aktiviteter. När det var några dagar kvar av månaden så hade vi fortfarande 7 000kr kvar av ”potten” med pengar.

Hur vi än vred på det så kändes det bara dumt att försöka spendera mer. Vi behövde inte mer kläder och de köpen vi gjort tidigare under månaden kanske inte gav speciellt mycket glädje ändå. Äta mer restaurangmat, ja det kan man väl göra men samtidigt gillar vi att laga egen mat och så vi var inte sugna på det heller. Olika typer av aktiviteter är roligt men det finns en gräns på hur mycket man vill göra där också.

Slutsatsen från vår ”utmaning” var att vi kunde spendera mer än vad vi normalt gör men det gjorde oss inte speciellt mycket lyckligare. Vi insåg också att vår nivå av sparande antagligen låg ganska bra. Det ger oss fortfarande utrymme att göra saker vi tycker är roligt och trevligt under en normal månad. Just den här utmaningen gjorde inte att vi ändrade på något men vi gick vidare i livet med insikten att vår nivå av sparande känns rimlig.

Nya utmaningar

Efter årsskiftet har vi bestämt oss för att vi under en månad bara ska äta vegetarisk mat. Kommer nog bli i januari eller februari. Rent generellt har vi redan börjat äta mer vegetariskt. Både med tanke på klimatet men också för att vi tycker det är gott. En fördel med vegetarisk mat är att den oftast är billigare än ”vanlig” mat som innehåller kött/fågel/fisk. Av den anledningen vill vi under en månad endast äta vegetariskt för att utvärdera om vi klarar oss utan kött och fisk och också utvärdera hur det påverkar våra utgifter på mat.

Jag ska se till att uppdatera er under och efter vår vegetariska utmaning hur det gått. Vi har också tankar på att ha en utmaning att inte dricka alkohol under en eller fler månader. En annan är att inte handla nya kläder under 2-3 månader. Vår förhoppning är att dessa utmaningar ska ge oss värdefulla insikter om vår livsstil och våra värderingar.

Brukar du utmana dig själv inom några områden? Dela gärna med dig av dina erfarenheter.

 

PS. Jag vill dela med mig av en nyhet på bloggen! Numera kan du skriva upp dig på ett mailutskick. Skriver du upp dig kommer du få ett email varje gång jag har lagt upp ett nytt blogginlägg. Du kan anmäla dig nere till vänster på vilken sida som helst på bloggen. Ge gärna feedback hur det fungerar!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *