Årets premiepensionsinsättningar

Årets premiepensionsinsättningar

Nästan som en för tidig julklapp. I helgen har Pensionsmyndigheten gjort årets insättningar av intjänade pensionsrätter till våra konton.

Nya insättningar

Det handlar om vår allmänna pension. Arbetsgivarna betalar in 18,5% av vår lön till vår allmänna pension. 16% av dessa går in i inkomstpensionen som vi själva inte kan förvalta. Dock så placeras de återstående 2,5% i vår premiepension. I år betalade pensionsmyndigheten ut 39,5 miljarder till svenska folkets premiepensioner.

Som sagt sätts det in 39,5 miljarder kronor på spararnas premiepensionskonton i år. Det motsvarar ett snitt på 7 041 kronor per sparare. Man kan maximalt få en insättning till premiepensionen på 11 118 kronor för hela året. Det beror på att du inte tjänar in till din pension på inkomster över taket som var 37 062 kronor per månad (inkomstår 2016).

Totalt sätt (allmän pension + premiepension) kan du få max 71 160 kronor insatt för hela året.

Placeringar i premiepensionen

Pengarna som sätts in på ditt premiepensionkonto kan du placera i fonder. Det finns ett stort utbud av fonder i premiepensionssystemet och många av fonderna har lägre avgifter där än om du köper fonderna privat. Så är man sugen på någon fond med väldigt hög avgift kan det löna sig att ha äga den via sitt premiepensionsparande.

Du kan enkelt logga in via pensionsmyndigheten med BankID för att göra ändringar av ditt fondinnehav. Du får också en snabb överblick av din pension genom att logga in via MinPension.se. Är du inte sugen på att göra ändringar så placeras pengarna automatiskt i det statliga förvalet AP7 Såfa. AP7 Såfa är en global fondportfölj med låg avgift som faktiskt har lite hävstång. Hävstång innebär att fonden har derivatkontrakt som kan liknas vid att fonden lånar ytterligare 35 kr per 100-lapp och placerar även dessa i globala aktier. Placeringsutrymmet är därmed 1,35 gånger fondkapitalet. Detta gäller både i uppgång och nedgång. Hävstången i AP7 Aktiefond var per 2017-09-29 24,3 %.

Hur gör Herr och Fru Oberoende?

Till en början var vi båda ganska aktiva och spridde våra pengar i premiepensionen på flera olika fonder. Men för ca ett år sedan så sålde vi alla fonderna och gick tillbaka till AP7 Såfa. AP7 Såfa är global, har låg avgift och även inbyggd hävstång. För mig är det ett mycket bra alternativ för långsiktigt sparande.

 

Hur tänker du kring ditt sparande i premiepensionen?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *