Kvartalsrapport Q2 2021

Kvartalsrapport Q2 2021

Andra kvartalet är avslutat på 2021 och det är dags att uppdatera läget av vår pengamaskin och våra investeringar.

Pengamaskinen Q2 2021

Som jag nämnde i förra kvartalsrapporten har jag nu hittat hur jag vill jämföra vår utveckling på börsen. Hos Avanza jämför jag vår portfölj både mot världsindex (i USD, finns inte i SEK) och mot hela svenska börsen inkl. utdelningar. Eftersom vår egen börsportfölj inte speglar världsindex, vi har mycket mer viktat mot svenska börsen, så tycker jag att det blir intressant att se jämförelsen mot världen och Sverige.

Hos Lysa däremot så speglar vår portfölj världsindex så där vill jag också jämföra mot världsindex. Vi har en 90/10 portfölj vilket innebär 90% aktier och 10% räntor så i uppgångar kan vi räkna med att vi sackar efter lite och i nedgångar kommer vi inte tappa lika mycket som index. Hos Lysa finns möjligheten att jämföra mot världsindex i både USD och SEK vilket är intressant eftersom SEK/USD kursen också rör sig under året. Den möjligheten finns inte hos Avanza idag (jag har påpekat för kundtjänst men det verkar inte som de planerar att ta in ett världsindex i SEK) så därför känns det kul att få den jämförelsen via Lysa.

Hittills i år har vår börsportfölj på Avanza gått upp 18,23%. Det är en stadig uppgång på ett halvår. Inte lika kraftig uppgång som under Q1, där vi var upp med 11%. Dock är det en mycket stark start på 2021. Jämfört med våra jämförelseindex så ligger vi mitt emellan vilket känns OK. Om jag tittar på index som kallas “Morningstar Global Markets (SEK)” i grafen från Lysa så har vår Avanzaportfölj gått bättre vilket är tack vara vår viktning mot svenska marknaden som gått starkt. Så vi går bättre än världsindex.

Hos Lysa kan vi se, förutom att portföljen gått upp 15,8%, att den hållbara portföljen inte gått upp riktigt lika mycket som den “breda”. Den breda är alltså ett världsindex utan hänsyn till några hållbarhets-principer. Dock är skillnaden mycket liten. Vi fortsätter att jämföra och utvärdera hur de båda portföljerna utvecklas under året.

Om vi tittar på våra totala tillgångar nedan så fortsätter de att öka, vi är på ny all time high och det känns ju kanon såklart! Det är börsen driver den snabba utvecklingen. Allt annat som inte är på börsen smalnar av (i andel) i grafen eftersom de inte utvecklas i samma takt.

Aktivitet under Q2 2021

Under Q2 har fru oberoende börjat jobba och vi har nu ökat på vårt månadssparande med några tusenlappar i månaden. Dock går fortfarande majoriteten in på börsen. Vi sparar även varje månad till Savelend och Better Globe just nu.

Vår tillgångs-fördelning är nedan och tack vare att börsen går upp som den gör så minskar andelen i alternativa investeringar eftersom de inte är så volatila som börsen. Samtidigt sa vi på vår senaste kick-off att även om målet är att ha 70-80% på börsen så vill vi även ha ett tak på absolut belopp som vi har investerat i alternativa investeringar. Som utgångspunkt vill vi inte ha mer än 1,5 MSEK i alternativa investeringar, så det är en bit kvar dit, för att hålla risken nere när vårt totala kapital ökar. Det här kan innebära att börsens andel av vårt totala kapital kommer överstiga 80% i framtiden.

Bland våra alternativa investeringar så händer det inte jättemycket men lite aktivitet är det ändå. Vårt sista Tessinprojekt (50k) håller på att flyttas över till en ny ägare vilket innebär att lånet kommer löpa ytterligare två år. Helt okej tycker vi om det rullar på som det ska och vi till sist får kapitalet utbetalt. Alternativet var en konkurs av den ursprungliga låntagaren vilket antagligen skulle lett till att vi inte skulle få tillbaka allt vårt insatta kapital.

Vi får även löpande utbetalningar från vår obligation som investerar i fastigheter i USA. Allt som utbetalas återinvesterar vi just nu på börsen.

Semester

Sommaren är här och det betyder semester, även jag och bloggen kommer ta lite semester. Hoppas ni alla får en skön sommar så hörs vi igen i Augusti!

4 thoughts on “Kvartalsrapport Q2 2021

 1. Erik

  Ni har inte funderat på att mäta portföljens riskjusterade avkastning, exempelvis sharpekvot, jensens alfa eller treynorkvot eller liknande?

  1. Herr Oberoende

   Hej Erik,
   Nej det har jag inte tänkt på, men det kanske kan vara en idé. Sharpekvot har jag koll på de andra får jag läsa på lite mer. Tror at Sharpekvot finns specat för fonder så kanske går att få ihop något värde där. Det viktiga med sharpekvot är att den är tagen över längre tidsperioder vilket är något som jag inte sett när jag tittade för några år sedan, kanske har ändrats nu! 🙂

 2. Pelle

  Förstår inte riktigt 4%-regeln och dina investeringar. De investeringar som du har gjort genererar ju inte något ”kassaflöde”, som utdelningar (exempelvis dina fonder). Är tanken att du ska sälja av 4% av portföljen per år för att betala räkningarna eller är tanken att du ska vikta om hela portföljen till utdelningsaktier när du nått målet om 25xårskostnader?

  1. Herr Oberoende

   Hej Pelle,
   Det är precis så som du skriver att jag måste sälja av 4% av kapitalet som jag har i fonderna varje år. Det är så 4%-regeln fungerar. Jag kommer inte vikta om till utdelningsaktier.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *