Akta dig för elpriset

Akta dig för elpriset

Att hålla koll på elpriset är ett klassiskt tips för att hålla de fasta kostnaderna nere. Men akta dig, det är lätt att bli lurad.

Fasta kostnader kopplat till bostaden

När du vill spara mycket pengar är det viktigt att ha koll på utgifterna. De utgifter som är passiva och ska betalas oavsett om du vill eller inte är typiskt bra att försöka minimera. Det handlar om fasta kostnader kopplat till din bostad; ränta på bolån, elpriset, bredband, telefonabonnemang, försäkringar mer mera.

Genom att minimera de fasta kostnaderna optimerar du din privatekonomi och får så mycket pengar som möjligt över till sparande eller andra utgifter. Det lönar sig oftast att göra en genomgång en gång per år och titta runt vad det finns för alternativ. Mest pengar finns kanske att spara kopplat till ditt bolån (om du har något) följt av dyra försäkringar och telefonabonnemang.

Kostnaden för el kan också variera kraftigt. Dessutom kan du med el antingen binda priset över en längre period eller betala “spotpriset” per timme.

Att tänka på med elpriset

Vi börjar med att jämföra med bolån. När man tittar på bolåneränta så har det historiskt visat sig att det varit bäst att ha rörlig ränta. Att binda räntan är som en slags försäkring, bankerna tjänar pengar på att binda dig till en fast ränta.

Samma sak gäller med elpriset, det går att binda priset över flera år. Motsatsen (som vi har här hemma) är att betala på timbasis baserat på hur elpriset varierar över dagen. Precis som med bolånet så är ett bundet elpris att anse lite som en försäkring. Du vet vad du kommer betala men om du kan tänka dig att få lite varierande belopp att betala olika månader så är rörligt pris oftast det bästa valet. Den enda gången jag tycker det kan vara motiverat att binda räntan är om du inte kan riskera att få en hög elräkning då och då.

Akta dig

Nu har jag på senaste tiden sett lite reklam från olika elbolag som säger “köp el till inköpspris”. Det låter ju kanonbra, eller hur? Är du inte eftertänksam är det lätt att tro att du gör världens bästa klipp och du byter elbolag på momangen. Det har tidigare uppmärksammats av t.ex. konsumentverket och energimarknadsinspektionen att sådan här marknadsföring är mycket vilseledande. Men varför?

Jo, för att elpriset du betalar till bolaget som du köper din el ifrån består av flera delar. Elpriset (som du kan få till inköpspris) är bara en del. Det tillkommer ofta avgifter för elcertifikat, administration, ursprungsmärkning med mera. Dessutom har olika elföretag olika “fasta månadsavgifter”. Vissa kanske inte har någon alls medan andra tar upp hundralappar i månaden. Här kommer då risken att luras och dras med av “el till inköpspris” och sedan kanske behöva betala massvis med fasta avgifter.

När du jämför elpriset är det därför viktigt att inkludera alla avgifter för att få helhetsbilden. Om du t.ex. gör en jämförelse på elskling så går det att se hur kostnaden delas upp på olika kostnadsslag.

Tips från coachen

Jag har inte gjort det här med elpris men med bredbandsavtal. Det var nämligen så att det kom hem en kille och ringde på dörren och erbjöd oss att bra pris för bredband.

När jag stängde dörren ringde jag min nuvarande bredbandsleverantör (som jag är nöjd med) och berättade vad som hänt och att jag nu hade ett erbjudande som var mer attraktivt jämfört med det jag betalade hos dem, sedan var jag tyst. Efter en liten stund kom svaret “det vi skulle kunna göra är att ge dig det här priset de kommande 6 månaderna, vad säger du om det?”.

Min poäng här är att om du är nöjd med din nuvarande leverantör (var försiktig med att binda dig till en leverantör, det kan bli dyrt! :)) så kan du alltid ringa och prata med dem och förhandla ditt nuvarande pris. Leverantörerna vill hellre behålla dig till ett lägre pris än att förlora dig som kund. Det är värt att testa!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *