Robotrådgivaren / fondroboten BetterWealth

Robotrådgivaren / fondroboten BetterWealth

Fler och fler inser värdet med investeringar i indexfonder. En fondrobot kan hjälpa dig med detta och BetterWealth, som snarare kallar sig robotrådgivare, har en spännande setup.

* Jag har ett samarbete med BetterWealth, Blir du kund genom att klicka på mina länkar i inlägget får jag en liten ersättning och du får gratis förvaltning i två månader. Om du vill bli kund till BetterWelath kan du klicka här.

Bakgrund

Jag har skrivit om det många gånger på sista tiden och även berättat om att vi mer och mer går över till passiva indexfonder istället för att investera direkt i aktier. Anledningen är att jag insett att vetenskapen säger att det inte går att slå index över lång tid. Vi som småsparare får bäst avkastning om vi lägger våra pengar i breda portföljer och låter pengarna vara.

Det finns såklart olika sätt att investera sina pengar i indexfonder. Fondrobotar är ett sätt, och alla fondrobotar gör inte exakt samma sak vilket jag ska utveckla nedan.

Fondrobot / Robotrådgivare

De senaste åren har fenomenet fondrobot kommit till Sverige. En fondrobot hanterar din fondportfölj så att du inte behöver administrera någonting själv. Fördelen med att ta hjälp av en ”robot” är att investeringarna kommer göras automatiskt och det tar bort din mentala inblandning i investeringarna. Jag har tidigare skrivit om fondroboten Lysa som helt fokuserar på aktier och räntor i sin förvaltning.

I den här artikeln tänkte jag skriva om BetterWealth som anser sig vara en mer sofistikerad och avancerad fondrobot. Med det menas att dina pengar som investeras inte bara placeras i aktier och räntor. Utöver aktier placerar BetterWealths fondrobot även i andra tillgångar såsom statsobligationer, företagsobligationer, råvaror, guld och alternativa investeringar.

Vad som även är speciellt med BetterWealth är deras investeringsfilosofi. Hos andra fondrobotar svarar man ofta på frågan hur stor del av dina investeringar som ska vara aktier och räntor och sedan håller fondroboten fast vid denna fördelning i ur och skur. Till exempel att din portfölj ska bestå av 80% aktier och 20% räntor. BetterWealth utgår från en volatilitetsbaserad investeringsstrategi där fokus ligger på att bibehålla optimala risknivåer. För mig är det här lite klurigt att förklara så jag har tagit hjälp av Hjalmar på BetterWealth för att berätta hur investeringsmodellen fungerar.

“Hur fungerar er investeringsstrategi?”

Kort sagt kan vår strategi delas upp i tre centrala steg: identifiering av passande tillgångsslag, löpande riskanalys och automatiska portföljjusteringar.

När en kund fått ett förslag eller valt en lämplig risknivå själv så hjälper vi kunden att konstruera en portfölj med mellan 10 och 25 olika passiva indexfonder med exponering till olika tillgångsslag.

När portföljen är skapad kliver våra modeller in i bilden och dagligen kontrollerar portföljen för löpande bra resultat. I takt med att börsläget utvecklas ändras korrelationerna mellan olika tillgångsslag och deras risknivåer likaså. Detta kan i sin tur innebära att en kunds portfölj tar för lite risk i lugna perioder och riskerar att missa uppgångar eller att den har en högre risk än den önskar i mer volatila perioder. För att undvika detta mäter vi med hjälp av miljontals beräkningar dagligen hur riskfyllda olika tillgångar är och på så sätt kan vi veta om risken i våra kunders portföljer har ökat eller minskat.

Exempelvis, om marknaden är skakig och det är en stor risk för en börskrasch kommer risken i portföljen öka. Riskökningen upptäckts av vår modell som justerar fördelningen i portföljen till en större andel säkrare tillgångar (vilket sänker portföljrisken). På så sätt minimeras risken för en stor förlust om det skulle ske en börskrasch.

Beroende på hur marknaden utvecklas sker justeringar men historiskt har det skett justeringarna ett antal gånger per år. Det här är en central skillnad mot traditionella robotrådgivare, håller man fast vid en fördelning mellan aktier och räntor vet man faktiskt väldigt lite om risken i portföljen, exempelvis är aktier ibland mycket riskfyllda, ibland inte.

För att sammanfatta så är detta en strategi som minskar risken för stora förluster, samtidigt som den ger hög riskjusterad avkastning enligt flera vetenskapliga studier.Vill man läsa mer om vår strategi kan man göra det här:

https://www.betterwealth.se/investment-philosophy

“Hur ser portföljen ut och hur har det gått?”

I dagsläget erbjuder vi portföljer med sju olika risknivåer och det är möjligt att äga flera olika portföljer med olika syften, deras allokering beror på vilken risk som önskas. Nedan är en bild som visar hur ”medelhögriskportföljen” hos BetterWealth är allokerad över olika tillgångar i dagsläget.

Under 2019 så levererade våra portföljer en god avkastning. Under första halvan av året bedömde våra modeller att det fanns en större risk för en börskrasch och våra portföljer innehöll en större andel säkrare tillgångar som räntor och guld. Dessa tillgångar dämpade nedgången under maj månad när Stockholmsbörsen föll med 10,8% medan BetterWealths högriskportfölj bara tappade 4,5%. Under den andra halvan av året bedömde modellerna att ett mindre volatilt marknadsläge med mindre samvariationer rådde och våra portföljer justerades till att innehålla mer riskfyllda tillgångar och fick därför ta del av börsernas stora uppgångar framåt årets slut. Kanske mest intressant är att de levererade en väldigt god avkastning i förhållande till den risk som våra kunder tog med Sharpekvoter på över 3 i samtliga våra portföljer.


Lågrisk (VaR 6%) Medelhögrisk (VaR 16%) Högrisk (VaR 25%)
Avkastning 2019 6,8% 22,4% 25,6%
Största fall 2019 1,2% 3,3% 6,0%
Sharpe 3,2 3,3 3,5

I tabellen ovan kan ni se hur vår låg-, medelhög- respektive högriskportfölj presterade efter avgifter under 2019.

Fördelar och Nackdelar

Tillbaka till mina tankar om det här med fondrobotar. Fördelarna med att använda en robotrådgivare är många. För det första ”lägger du ut” många beslut och funderingar till fondroboten som du annars hade behövt ta själv. Till exempel vilka fonder du ska ha i din portfölj, hur stor del av portföljen ska vara fonder och räntor?

En fondrobot gör verkligen att du själv inte behöver vara aktiv och fundera på dina investeringar. När du väl valt din riskprofil hos fondroboten och ställt in ditt månadssparande så kommer det att löpa på av sig självt.

Att förvaltningen är baserad på forskning gör också att vi som investerare kan känna oss trygga i att våra pengar kommer hanteras på ett bra sätt och ge oss avkastning.

Den enda nackdelen som jag ser är att det kostar pengar att använda BetterWealths tjänst. Frågan du får ställa dig är om du tycker att de levererar tillräckligt värde för dig i förhållande till deras avgift. Med alla avgifter inräknade kostar BetterWealth strax under 1% om året. Traditionella fondrobotar tar generellt ut lägre avgifter men de har också en annan investeringsstrategi. Jag har låtit BetterWealth svara på frågan ”hur motiverar ni avgiften och varför man ska välja BetterWealth framför en traditionell fondrobot som ”bara” investerar i aktier och räntor?”

”Hur motiverar ni avgiften och varför man ska välja BetterWealth framför en traditionell fondrobot som ”bara” investerar i aktier och räntor?”

Som med alla investeringar så handlar det om vad man som kund prioriterar. Vårt mål har aldrig varit att konkurrera med pris gentemot andra robotrådgivare utan snarare att tillgängliggöra investeringsstrategier som tidigare inte varit tillgängliga för mindre investerare. Riskbaserade strategier har generellt sett bara erbjudits till institutionella investerare eller stora private banking-kunder. Jag tror att för kunden är mervärdet framförallt en långsiktig investering man kan vara trygg med i alla marknadslägen. Blir du kund hos BetterWealth så kan du nämligen vara säker på att din investering dagligen kontrolleras och justeras om det behövs för bra resultat. Det innebär att man inte behöver oro sig när marknaden är skakig eller känna att man går miste om avkastning när marknaden rusar. Istället kan man sitta lugnt i båten.

Sammanfattning

Det du gör om du använder BetterWealth för att förvalta dina pengar är att du släpper ditt eget kontrollbehov av att se efter dina investeringar. Du kan helt enkelt lägga din tid och energi på andra saker än att fundera kring dina investeringar, mer passivt än så blir det helt enkelt inte.

Dina investeringar placeras på ett ISK-konto vilket också innebär att din deklaration blir supersmidig.

Det som är så fint med en fondrobot / robotrådgivare är att det också sänker tröskeln för nya investerare som inte tagit steget att börja köpa fonder eller aktier själva. Med en fondrobot kan du vara säker på att dina pengar kommer hanteras och placeras på ett bra sätt och du behöver inte oroa dig över att du valt fel aktier eller fonder. Enligt vetenskapen är det så här du kommer få så bra avkastning på dina pengar som möjligt.

Frågan som du får ställa dig är om du är beredd att betala en avgift för att slippa hantera ditt sparande själv. Svaret behöver kanske inte vara 100% ja eller nej. Det går att prova sig fram, det är så jag brukar göra. Spara på båda sätten, själv och med en fondrobot, och utvärdera vad du tycker fungerar bäst för dig.

Skulle du vara intresserad av att bli kund till Betterwealth får du gärna använda min sponsrade länk. Tillsammans med BetterWealth har vi tagit fram ett erbjudande där du får gratis förvaltning dina två första månader som kund.

9 thoughts on “Robotrådgivaren / fondroboten BetterWealth

 1. Investeraren_tw

  Volatilitet kan konstateras först efter det att en stor rörelse redan har skett, inte före. Alltså kommer den typen av balansering att sälja i nedåtgående marknad och köpa i stigande, enligt det som beskrivs. Knappast vad jag skulle föredra. I övrigt är jag tämligen skeptiskt inställd till alla som menar att “lämna pengarna till oss så behöver du själv inte engagera dig”. Det är ju inte alls som så det fungerar, vare sig man vill det eller inte så kräver det tid och energi för att sköta en förmögenhet framgångsrikt.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Vad gäller BetterWealths portföljstrategi så baseras mycket på den här vetenskapliga artikeln som behandlar just volatilitetsbaserade strategier.

   Sen är vi som så ofta inte riktigt överens. Jag tror definitivt på att det går att lämna över ansvaret till någon annan och att förmögenheten kommer utvecklas bra. Fondrobotar är ett mycket bra exempel. Visst måste du lägga lite tid i början för att hitta rätt förvaltare/fondrobot men sedan går det att luta sig tillbaka och se pengarna växa medan du själv hittar på annat 🙂

 2. Johan

  Jag skulle aldrig köra på en fondrobot.
  Lika lite som jag trodde på när ni skulle försöka slå index genom att ex välja 1 byggbolag, 1 bank etc.
  Jag vill själv kunna välja mina fonder, där jag tryggt kan lägga in samma summa varje månad. Stor riskspridning och väldigt tidsbesparande.

  1. Herr Oberoende

   Nej okej, det låter ändå som en bra strategi du har Johan. Fondrobot passar nog inte alla men jag tror det kan hjälpa många som inte vågar ta steget att sätta upp sparandet själva. Det passar även för de som vill vara 100% passiva med sina investeringar.

 3. Olof

  Det verkar vara dödstyst från det här bolaget. Deras senaste blogginlägg är från 6 månader tillbaka, deras exempel är från 2017. Vore väldigt intressant att följa utvecklingen i det här marknadsklimatet. Gissningsvis klarar den sig något bättre igår t ex om den hunnit balansera om, men med tanke på hastigheten är det nog svårt.

  Hittade hit precis men jag antar att du/ni har konton på betterwealth? Hur har det isf gått nu vid nedgången?

   1. Olof

    Hej!

    Verkligen märkligt. När jag var in på sidan när jag skrev mitt inlägg så såg jag bara inlägget före som senaste inlägg. Nu ska jag förkovra mig i inlägget – ingenjörshjärnan kittlas av sånt här förstås.

    Tack!

    1. Olof

     … det var väl lite av en besvikelse informationsmässigt – jag hade velat se lite mer konkret hur snabbt den reagerar och hur fördelningen ändras. Mätaren säger liksom nästan inget alls.

     Ska bli intressant att se om de följer upp med ett till inlägg. Veckovis hade varit väldigt intressant, särskilt när det är en så extrem situation att många antingen reagerar med panik eller sitter helt still med sin strategi.

     1. Herr Oberoende

      Ja jag håller med. Vad du kan göra är att skicka ett mail till dem för förslag på vad du vill se. Min erfarenhet är att de lyssnar på feedback och att du säkert på påverka lite vad de kommer att visa i kommande inlägg 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *