Nästa utmaning – Shop-stop

Nästa utmaning – Shop-stop

Vi har haft lite olika utmaningar senaste året men nu var det ett tag sen. Det är dags för nästa ekonomiska utmaning, shop-stop!

Fortsätt utmana dig själv

Jag har tidigare pratat om vikten av att utmana dig själv. Genom att hel tiden utmana dig själv och fortsätta testa nya saker växer du som person. Det blir ditt eget recept till personlig utveckling. Nya insikter om livet och tillvaron kan fås på flera olika sätt, läsa böcker till exempel, men att göra utmaningar i vardagen tycker jag är väldigt effektfullt.

Jag tänker att de som inte vill/vågar utmana sig själv och prova nya saker står still i livet. De som däremot utmanar sig själv är oftast de som bryter ny mark, blir duktigare, bättre och växer som personer.

Nu var det ett tag sedan vi hade någon utmaning i vardagen som jag skrivit om på bloggen. Den senaste var i våras när vi bara skulle äta vegetarisk under en hel månad, det var riktigt kul. Nu är det dags för nästa utmaning.

Vad är shop-stop?

Okej så vi har bestämt oss för att ha ”shop-stop” i tre månader. Tänkte bara för tydlighetens skulle gå igenom hur vi definierar shop-stop. Vi kommer fortfarande få köpa mat, förbrukningsvaror till hemmet och upplevelser.

Shop-stop är i vår benämning ganska hårt kopplat till anti-konsumtion av prylar och saker. Så det vi egentligen skalar bort och ”förbjuder” är inköp av prylar, saker, kläder, teknisk utrustning, elektronik, inredning t.ex.

Nu var det främst jag (Herr Oberoende) som ville genomföra den här utmaningen och Fru Oberoende var inte lika sugen så vi har kompromissat lite på vissa punkter. Bilden nedan är vår gemensamma ”överenskommelse”.

överenskommelse

Det vi tillåtit oss att fortfarande köpa är renovering av huset. Vi måste ha ett fungerande hus så det ser vi inte riktigt som shopping. Vi är också mitt i anläggande av en ny rabatt i trädgården och tänker köpa blommor på höst-rean. Det är planerat sedan länge och vi kommer tillåta oss att köpa det. Presenter till andra och “gå-bort” presenter kommer vi att köpa. MEN om vi kan ska vi försöka tillverka presenterna själva istället för att köpa något. Både jag och fru oberoende fyller år under perioden och det har vi inte diskuterat hur vi ska lösa, blir spännande! Under hösten har vi också en semester-resa planerad till Afrika och vi tillåter oss själva att köpa med någon souvenir därifrån. Bara för att jag skulle få Fru Oberoende att skriva på lappen så la vi till sista punkten ”Alexandra verkligen vill ha”. Får se om hon utnyttjar det eller inte, jag ska försöka hjälpa henne att inte köpa något!

Vad är meningen med shop-stop?

Jag hoppas för min egen del att det under den kommande 3-månaders perioden kommer uppstå tillfällen där jag i vanliga fall skulle gått och köpt något. Uppstår en sådan situation så måste jag tänka om. Behöver jag det verkligen, kan jag lösa det på något annat vis som att låna från någon etc.

Nu är vi redan ganska duktiga på att hålla nere inköpen av prylar/saker (därför Fru Oberoende ville kunna köpa när det verkligen behövs något). Men jag hoppas ändå att några insikter kan komma under perioden när jag behöver köpa något.

Något jag reflekterat över är också att ekonomiskt oberoende kan (behöver inte) gå ganska mycket hand i hand med minimalism. Det finns de som förespråkar minimalism (minskad konsumtion och förbrukning av jordens resurser) och de lever ofta ett liv med väldigt låga utgifter och har enklare att ha ett fritt liv jämfört med ”Svensson”.

Nu är vi inte minimalister på det sättet, men vi tänker mer och mer på hur vi påverkar vår jord i våra beslut och köpvanor. Att kanske tvinga oss med den här utmaningen att bli ännu bättre på att värna om jordens resurser ser jag som en möjlig positiv effekt av utmaningen.

 

Så vad säger du, är du med på utmaningen? 🙂

16 thoughts on “Nästa utmaning – Shop-stop

 1. Miss L

  Köper alldeles för lite kläder 🙁 Vilket gör att jag ofta får psykbryt olika årstider för måste vara snygg o representativ i jobbet. Därför måste jag köpa speciellt kläder denna årstid, men säger det varenda årstid eller vår… iofs :-/… Sen kommer det saker emellan…

  Just nu känner jag att jag faktiskt måste unna mig lite kläder o smink för annars flyter inget annat känns det som. Har ju också planer på att kunna spara ca 590 000 per år tillsammans med min respektive, vilket ger en viss stress – jag vill lyckas! Där handlar det mer om att alla planer ska flyta nu, kanske inte så mycket om kläder o smink, även om det också är en viktig grej. Allt måste sitta ihop.

  Är med till viss del : – ) Tror också på att utmana sig själv. Viktigt. Är ju det som gör man blir smartare.

  1. Herr Oberoende

   Håller med om att det är “det stora hela” som måste hänga ihop. Samtidigt vill vi ändå testa på att inte köpa något nu under 3 månader och se vad som händer med oss, om något händer! 🙂
   Låter helt otroligt vad mycket ni ska spara!!!

 2. Miss L

  Angående fylla år grejen – hoppa det? Jag och min respektive hoppade fixa födelsedagar för massa år sen. Helt ointresserad av andras med, men “ställer upp” om man ser de verkligen behöver det. Skulle gärna hoppa alla högtider. Dessutom brukar det ofta kosta pengar.
  Fattar inte alls “par-grejen” med att gå ut och fira – vi lagar godare mat hemma, vinet och drinkarna kostar 1/4 högst. Resonerar väl också som att vill min respektive ha något – då köper vi det. Blir antagligen lättare att resonera så numera när man har pengar. Spelar ingen roll om det är bemärkelsedagar, eller annat. Nu har min älskling väldigt låga krav iofs, mest intresserad av sina hobbies.

  1. Herr Oberoende

   Ja det skulle vi kunna göra. Dock har jag en fru som är väldigt förtjust i presenter och paket så det är inte riktigt så enkelt 🙂 Men rent generellt tycker jag också det här med presenter och gåvor är något som vi kan minska på. Inte det som är viktigt när vi firar födelsedagar/högtider t.ex.

   1. Ofta är presenter någon onödig sak man känner sig tvingad att köpa bara för att “ha med nåt”. Vi har fått flera “presenter” som antingen har gått till loppis eller så har vi gett bort dem till nån annan vi inte känner så väl (lite elakt jag vet). Ytterst sällan man får något användbart som inte är drickbart eller cash.

    1. Herr Oberoende

     Känner igen mig och håller helt med! 🙂

 3. Miss L

  Vi hoppas kunna spara 🙂 Har en plan för hur uppbyggnaden går till. Kan skita sig på alla håll och kanter, men mål och gärna drömma lite större tror jag är bra. Kan gå mycket sämre och mycket bättre =)

  Låter spännande iaf, har ni bunkrat innan? Vad kommer bli svårast?

  Ah, ja då förstår jag. Är ju inte helt jante presenter, försöker få dem av andra än partners bara, vilket blir billigare för familjen, haha.. ikväll blev vi t ex bjudna på Indisk krog =)

  1. Herr Oberoende

   Nej vi har inte bunkrat något så att det ska vara så “naturligt” som möjligt! 🙂 Vet inte på förhand vad som kommer bli svårast, beror på vad för situationer som uppstår.

 4. Miss L

  Rent instinktivt det jag kommer att tänka på.

  Telefon&mobil pajjar. Vad gör man då? Lånar? Det kanske fungerar, många har några “gamla telefoner” skräpandes som de aldrig orkar sälja. Själv gett bort hyfsat nya Iphones av den anledningen. Dator däremot lite svårare? Känns inte som lika vanligt där..

  Kläder. Underkläder, strumpor, t-shirts/linnen som tappar formen och krymper. Känns som det rasar där snabbast. Vanliga kläder kan man ha flera år…
  Nu kanske man faktiskt kan ha strumpor fast det börjar gå hål. Har lite fobi mot det ärligt talat, men man bör kunna vänja sig. Sen om det bara är tre månader borde man kunna täcka upp.

  Antar inga luncher, glas vin ute, ingen öl om någon kompis ringer? Eller går det under upplevelser? Kanske folk är snälla och bjuden en då istället, alt tycker ide med matlåda ute en solig dag inte är så dumt som socialt iaf. Kan själv tycka att allt detta socialiserande runt mat ute på krogen känns rätt onödigt många gånger. Blivit mer och mer anti och försöker komma på alternativa lösningar, men många är sååå vana vid detta… börjat tycka det suger mer och mer. För många år sen sågs vi regelbundet antal vänner hos varann, hade knytis, matlag, alla skulle ta med. Var supertrevligt och inte blev det kostsamt heller.

  Upplevelser förresten, vad räknar ni in där?

  Transport, t ex SL kort, vad går det under? Har en väninna som går nästan överallt. Även mitt i natten. Hon är vältränad, men tycker det är rätt cool. Inte en chans hon skulle lägga pengar på taxi om det inte var absolut nödvändigt för att komma fram.

  1. Herr Oberoende

   Ja du om telefon/dator pajar vet jag inte riktigt vad vi gör. Men då får vi i alla fall utmana oss själva och försöka lösa det! 🙂
   För vår del håller våra kläder väldigt länge, även de saker som du nämner. Tror vi skulle klara oss myyycket längre än 3 månader utan att köpa kläder faktiskt..

   Jo mat ute räknar vi som upplevelser. Så det är inte ett försök att dra ner på utgifterna på det extrema sättet den här gången utan det handlar mer om att minska konsumtion och prylar och saker. Dels för ekonomins skull men även för klimatet!

   Transport går under “transport”, det är en helt egen kategori som inte påverkas under den här utmaningen 🙂

 5. Sånt som finns på den där listan är inget vi köper i vanliga fall heller. Så antagligen har vi “shop stop” året runt vilket är bra för budgeten.

  Det som kostar är sånt man inte kommer undan, fasta avgifter oavsett om vi är hemma eller på semester. Småpryttlar av det onödiga slaget köpes nästan aldrig in. Dock har flera saker gått sönder senaste månaden vilket gjort att de har fått ersättas.

  – Laddare till telefon
  – Ficklampor 2 st till hemmet (bra att ha när det blir strömlöst)
  – Batterier till ficklampor

  Ofta köper vi inte billigt skit utan bra saker som kostar lite mer när vi väl köper nåt, men det har varit ovanligt mycket som pajat senaste månaden, tyvärr 🙁

  1. Herr Oberoende

   Det låter ju väldigt sunt! Kul att höra. Hoppas att vi också kan bli ännu bättre även om jag tror vi redan ligger ganska bra till. Syftet är som sagt att uppnå lite tankeverksamhet de gånger vi är i behov av att köpa något. Får se vad som händer de kommande 3 månaderna.

   Håller med om att köpa bra grejer när man väl köper det. Då håller det oftast längre vilket är bra för dig själv och för slit/släng-faktorn 🙂

 6. Anders Stålhandske

  Inspirerande att följa och ta del av era tips😃

  1. Herr Oberoende

   Jättestort tack Anders! Det värmer verkligen att få sådan feedback 🙂

 7. Hanna Gadd

  Tack för en bra blogg!
  Jag har testat shopstop i perioder, det är en bra utmaning! Nu konsumerar jag begränsat och övervägt. Jag tycker om konsumtionshierarkin och försöker tänka på den. Tänker också på min mormor och att det är så som hon som är född på 30-talet har levt större delen av sitt liv. Nästa utmaning att testa för mig vore att fundera på vilka förbrukningssaker i hushållet som jag kan sluta köpa genom att byta ut engångs mot flergångs.

  Konsumtionshierarkin!
  Använd det du har
  Vårda det du har
  Laga saker
  Låna av varandra
  Byt med någon
  Gör själv
  Köp beagnat
  Köp nytt

  1. Herr Oberoende

   Hej Hanna, kul att du gillar bloggen! 🙂
   Vad häftigt! Tack för konsumtionshierarkin, den borde jag sätta på väggen/kylskåpet där hemma. Riktigt bra tips! Ja det där med förbrukningsvaror är ju att ta det till nästa nivå men en riktigt bra utmaning det med 🙂
   Kul, tack för dina tips!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *