Uppskjuten belöning – att bli framgångsrik

Uppskjuten belöning – att bli framgångsrik

Jag har i flera sammanhang stött på att många av de som blir framgångsrika är de som förstår sig på uppskjuten belöning. Att inte alltid kräva resultat i nuet. Utan att kunna vänta på bättre resultat i framtiden.

Vad är poängen med uppskjuten belöning

I dagens samhälle är det lätt att få det vi vill, när vi vill. Ta t.ex. en TV-serie. Förr tittade vi på avsnitt 1 tisdag 20-21 och sedan var vi tvungna att vänta en vecka för att få se nästa avsnitt. Idag kan du plöja en hel serie på Netflix t.ex. utan att behöva vänta. Du slipper tycka att det är lite jobbigt eller irriterande.

Vi tränas mindre och mindre på att vänta på belöningen på andra sidan. På ett sätt är det synd då jag läste i boken Happy Money att uppskjuten belöning har visat sig göra oss lyckligare än att få belöningen på en gång.

Vetenskapen bakom framgång och uppskjuten belöning

Nu kom jag över ett videoklipp där de berättar om en vetenskaplig studie som kallas ”marshmallow-testet”. Det handlar om att barn blev erbjudna en marshmallow, men om de kunde vänta någon timme så skulle de få två stycken. De barn som valde att vänta för att få två marshmallow har visat sig klara sig bättre i livet när man sedan följt barnen i flera decennier. De får bättre betalda jobb, de har lägre andel som skiljer sig de är mer framgångsrika. Hoppas ni har 4 minuter och vill titta på nedan klipp, det är väldigt intressant:

Att spara och investera

Nu vill jag inte med den här artikeln påstå att vi är super-framgångsrika. Men att spara sig till ekonomiskt oberoende kräver mycket av inställningen ”uppskjuten belöning”. Att sätta undan pengar idag för att vi imorgon ska kunna få ett bättre liv kräver uthållighet, disciplin och kanske också viss mental styrka.

Vi bygger ett system nu som vi i framtiden kommer kunna njuta av. Vi kan redan idag må bra över belöningen som vi strävar efter. Motsatsen skulle vara att spendera hela din inkomst idag och inte ge dig själv en uppskjuten belöning. Det blir att ta ”shortcuten” som de pratar om i videon utan att tänka långsiktigt. Vi är övertygade om att det vi bygger är något fantastiskt och att den belöningen vi får i framtiden är värd oerhört mycket.

Att du kan uppskatta något som du ännu inte har, men som du är övertygad om att du komma nå i framtiden, är vägen till framgång! Vad skjuter du upp i framtiden som du ska få njuta av senare?

7 thoughts on “Uppskjuten belöning – att bli framgångsrik

 1. X

  Intressant inlägg idag. Ja, det är förmodligen som så att även investeringar eller trading kräver vissa mentala förutsättningar för att lyckas riktigt bra. En observation jag också gjort i min omgivning och i mitt eget liv för övrigt.
  Mvh

 2. Har man minsta fallenheten för att äta marshmallowsen direkt är dagens samhälle ett minerat område. Det känns som om det står arméer med marknadsförare och influensers som basunerar ut att man måste köpa, köpa, köpa och unna sig. Det är svårt att hålla emot…

  http://iblandgormanratt.blogspot.com/

  1. Herr Oberoende

   Ja, jag håller med. Tyvärr drivs många av den kortsiktiga belöningen. I framtiden tror och hoppas jag att hållbara affärsmodeller som inte bara tänker på kortsiktiga vinster kommer bli mer framträdande. Social entrepreneurship är framtiden!

 3. Niklas

  Efter många år som verksamhetschef så skulle jag ha önskat att företagsledningen hade lite mer känsla för uppskjutna belöningar. Minsta avvikelse från budgeten och det är halv panik med krav på snabba åtgärder, även om den långsiktiga lönsamheten alltid gick upp.
  Budget är dessutom en prognos om framtiden. Just framtiden är alltid lite svårt att sia om.

  1. Herr Oberoende

   Ja, likt mitt svar ovan så tror jag också att långsiktighet kommer vinna i framtiden. Vi kan inte fortsätta att tänka så kortsiktigt som vi gör idag. De som klarar av att vänta på två marshmallows är de som kommer driva jordens tillväxt framöver.

 4. Miss L

  Har varit den som äter marshmallowsen Nu och alltid skulle ha allt jag ville Nu. Idag har jag ändrat på det. Ligger här mitt i natten och äter kokt potatis med örtkryddor och tycker det är jättegott, samtidigt som jag fantiserar om när vi blir ekonomiskt fria.

  Vad vi skjuter upp? Bra fråga. Tror man förändras under den här resan. Att man blir mindre intresserad av sånt som kostar mycket. Mer tacksam för det lilla. Eftersom man troligen under resan sparar in på mycket och vänjer sig vid det. Blir sen nästan konstigt att växla tillbaka?

  Tänker att vi kanske kommer resa mer sen privat. Reser nu med men i jobbet. Så där tror jag vi kommer växla upp. Sen lär vi väl hänga i länder med billigare leverne, så då är det nog bara bra att ha vant sig vid enklare levnadsförhållanden.

  Kommer bli mer värme och sol. Det får vi skjuta upp nu. Fast det hade vi ändå gjort till rätt stor grad om vi jobbat på utan att spara. Den där dyra Thailandsresan 2 veckor när man inte längre står ut på vintern (och gärna när det är dyrast som under jul&nyår – total impulsköp innan) känns inte lika viktig längre. Känns mer spännande att tänka – om x antal år kan vi vara i Thailand hur länge vi vill. Nu kan vi SPARA de där 50-60 000 allt kommer gå på och med ränta på ränta se pengarna föröka sig..

  Samma med de där dyra weekends t ex London där man lätt spenderade 30 000 på en helg. Känns helt galet att man gjorde det nu.

  Detta var innan sparplaner ekonomiskt oberoende alltså 😉

  1. Herr Oberoende

   Hehe låter ju helt otroligt kul med potatis mitt i natten! 😀

   Min känsla är att det blir mer och mer viktigt med känslor/tillstånd snarare än materiella ting. T.ex. att vi vill ha tid, energi, vara vältränade, vara friska, ha goda relationer etc. Det ligger så mycket högre på “önskelistan” jämfört med större hus, nyrenoverat kök, snyggare bil etc. Vad spelar det för roll med prylarna om du inte har känslorna som du vill ha dem? Det är min insikt under den senaste tiden i alla fall 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *