Semester vs ekonomiskt oberoende

Semester vs ekonomiskt oberoende

I år är egentligen den första sommaren som jag och Fru Oberoende är hemma under sommarsemestern. Det känns riktigt bra!

Semester

Visst är det härligt med semester. Lata dagar och frihet att göra vad du vill. För många är semestern en efterlängtad period av vila, återhämtning och chans till att besöka vänner och familj. För de allra flesta är också semestern den period då du kanske är som gladast på hela året, du känner dig fri och kan helt styra över din tid och göra vad du vill med den.

Tidigare har jag inte reflekterat så mycket över sommarsemestern. Ända sedan vi började jobba efter studierna för ca 5 år sedan har i princip alla våra semesterdagar används för att resa på semesterresor utomlands. En av våra största hobbys är att resa och uppleva nya saker. Vi sparar 8 000kr i månaden till vår resebudget vilket gör att vi varje år kan göra antingen enstaka långa exotiska resor eller lite fler kortare resor. Som mest tror jag vi haft en vecka sommarsemester där vi ”bara” varit hemma och tagit det lugnt. En vecka är nästan för kort för att riktigt komma in i semester-mode och kunna slappna av på riktigt.

Vår första sommarsemester

I år är som sagt första året som vi faktiskt har två hela veckor som vi ”bara” är hemma i Sverige och inte har något speciellt planerat. Det känns riktigt skönt. Jag har reflekterat lite och tänker att den här två-veckorsperioden lite påminner om hur livet skulle kunna vara när vi är ekonomiskt oberoende. Vi är ju hemma och vi planerar helt själva vad vi vill göra med vår tid under de här två veckorna. Det finns tid för att träna, promenera, fotografera, skriva på bloggen, laga god mat, träffa vänner och familj, ha intressanta diskussioner och njuta av det fina vädret bland annat.

En typisk dag under sommarsemestern

När jag skriver det här inlägget är det torsdag i vår första semestervecka och ett mönster har börjat utkristallisera sig. Vi sover tills vi vaknar, brukar vara runt 07:30. Innan frukosten har vi gått en promenad. Sedan äter vi en lugn och god frukost tillsammans. Jag har kunnat meditera redan på förmiddagen/morgonen vilket jag normalt sätt brukar göra på kvällarna när jag jobbar. Efter en sådan morgon känner jag mig full av energi vilket är en fantastisk känsla. En livsglädje och energi som jag sällan känner under vanliga arbetsveckor och helgerna däremellan.

Förmiddagarna har vi använt till våra hobbys och intressen. Jag har jobbat en del med bloggen och Fru Oberoende har haft lite sy-projekt hon jobbat med. Efter en god lunch har vi sedan gjort lite olika saker; uträttat ärenden, läst böcker, fotograferat, tränat, varit iväg på lite aktiviteter m.m. Efter att sedan ätit en middag och kunnat låta tiden gå medan vi diskuterar intressanta ämnen så hinner klockan bli ganska mycket. På kvällarna har vi ibland tittat på en film, spelat spel eller gjort något annat avslappnande innan vi lagt oss mellan 22:30 och 23:00. För oss är det en superskön och fantastisk dag.

För mig slog det ner som en bomb i morse att det är ju just precis såna här dagar vi vill ha när vi är ekonomiskt oberoende. Vi styr själva över vår tid, vi gör det vi tycker är roligt och är sugna på att göra. Det finns tid för träning, meditation och reflektion. Jag mår toppenbra.

Tankar som uppstår under semestern

Jag tror inte heller att jag är ensam om att känna en härlig känsla i kroppen under semestern. Det är garanterat fler som känner att de gärna skulle vilja ha en vardag mer lik den som de har när de har semester. Jag märker detta på aktiviteten på bloggen bland annat med fler som kommer in via google-sökningar om ekonomist oberoende. Det är fler som ifrågasätter om deras vardag går att ändra på, om det finns någon annan väg för att kunna styra mer över sin egen tid. Jättekul att det är fler som ifrågasätter status quo och utforskar hur de kan ändra på sin livssituation.

Tjänstledigt

Även om två veckor är en väldigt kort tidsperiod så har insikterna varit intressanta. Den frågan som jag ställer mig som jag är nyfiken att hitta ett svar till är ”skulle vi tröttna på ett sånt här liv dag in och dag ut”? Under en två-veckorsperiod eller kanske till och med upp till en månad så blir en semesterperiod ett break från något annat. Det är en annorlunda vardag jämfört med vad du är van vid och därför känns det säkert extra bra. Tänk om du var ekonomiskt oberoende utan ett vanligt jobb. Vardagen var mer lik ”semester”. Dagar som du själv styrde över och bestämde exakt vad du vill göra med dem. Under perioder som är längre än en, två månader så kanske den vardagen också blir tråkig? Omväxling förnöjer som man brukar säga.

Av just ovan anledning längtar jag nu ännu mer till att få uppleva tjänstledighet under en längre period 2019. Jag tror att det kan bli superintressant och lärorikt för oss att ha den längre tidsperioden av att kunna styra helt över vår egen tid. Även om det kanske låter glassigt att vara tjänstledig tror jag också det kommer utmana oss och skapa frågeställningar som vi måste ta itu med. Vad är det egentligen vi vill och hur vill vi utforma vår vardag framöver baserat på svaret. Jag tror och hoppas de insikter vi får då kommer hjälpa oss att hitta vägen framåt för hur vi vill utforma våra liv.

9 thoughts on “Semester vs ekonomiskt oberoende

 1. X

  Jag tycker det låter som att du i grunden har ett arbete du inte alls trivs med? Kanske borde du ändra på den saken, för livet är det som pågår i vardagen och tiden är det som begränsas, inte mängden pengar.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Nja vill nog inte riktigt hålla med dig där. För mig/oss är det egentligen inte arbetet eller att vi inte trivs på jobbet som är problemet. Det är själva systemet med att du lägger 10 timmar av din dag kopplat till jobbet. För oss är det en för stor del av dagen som spenderas på något som vi kanske tycker är helt okej men inte fantastiskt.
   Jag trivs med mycket på mitt jobb, det hoppas jag de flesta gör. Men det finns säkert vissa delar av ditt jobb du tycker mindre om, du lägger tid på pendling, jag som åker för att träffa kunder har tråkig transporttid ganska ofta t.ex. Även om jag tycker själva kundmötet är det bästa med mitt jobb så är det mycket tid mellan de roliga upplevelserna som känns onödiga.

   Själva tanken är ju att vi själva vill kunna bestämma hur vi spenderar våra timmar och att göra något fantastiskt med alla timmarna på dagen. Hos en arbetsgivare tror jag alltid det kommer finnas moment i ditt arbete, eller kopplat till ditt arbete, som inte känns så givande. Det blir lättare om du driver eget (kanske). Hoppas du följer med på mitt resonemang.

  2. Josephine

   Det behöver inte handla om att man inte trivs med något för att man vill göra något annat. Man kan trivas med en massa olika saker men fortfarande välja något annat framför det. Det som jag tror det flesta uppskattar med att ha ett jobb är själva samhörigheten man känner. Att man känner att man är en del av något. Kan man uppleva sådant i andra samanhang utan att behöva gå till ett jobb så tror jag många skulle föredra det. Själva arbetssysslorna i sig tvivlar jag stark på att många längtar efter att utföra när de går till jobbet om morgonen. Nu talar jag inte om alla, det finns självklart en hel del undantag.

   1. Herr Oberoende

    Kan bara instämma med ditt tillägg Josephine, tack!

 2. Gör det! Jag tog själv sabbatsår (1,5 år) och det var ovärderligt för att utvärdera livet och komma dit jag är idag. Lycka till! 🙂

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  1. Herr Oberoende

   Häftigt! Hur spenderade du tiden under din tjänstledighet? Hur finansierade du ledigheten, genom att spara pengar i förväg eller hade du andra inkomster? 🙂

 3. Miss L

  Tror det är kombinationen av många saker som “gör en lycklig?”…
  Försöker utvärdera hela tiden. Har en väldigt kreativ hjärna mellan varven, men lite lätta (eller svåra? ) koncentrationsproblem på det man inte tycker är kul?!..
  Som nu tex försöker jag utvärdera vad jag blir lyckligast av/vad som ger bäst ekonomi för familjen/vad som är bäst helt enkelt för alla parter.
  Har flera val.
  Så inte helt enkelt.
  Val ett är ungefär såhär:
  *Jobba heltid med ett jobb med riktigt bra lön (tycker ca 35 netto är sjukt bra pengar, vill bara säga var nivån ligger, finns ju de som tjänar 100 000 eller mer netto)
  Vara “helägd”.
  Jobba mycket.
  Fördelar: Bra säker inkomst, men sprider ej riskerna om man blir av med jobbet.
  *Jobba med aktierna samtidigt &inneboende som ger inkomst. Resonerar som att aktier&inneboende är ett “jobb” men samtidigt kan vara hobby?!
  Tar ju tid iaf, men ger inkomst.
  Sen skulle jag vilja ha tid för extrajobb här med, men vet ej om jag kommer orka. Har ett jobb jag brinner lite för, som ger massa endorfiner, men osäkrare jobb.

  Alternativ två:
  Jobba halvtid med fortfarande bra lön.
  Ha aktier&inneboende. Ungefär samma resonemang som ovan angående det.
  Jobba 20-30% med osäkrare jobbet – se ovan.
  Försöka komma på lite kreativa starta eget i mindre skala idéer. Har en ide om att sälja en produkt som ej finns i Sverige. Ingen lust att jobba jättehårt med detta, tänker om man kan få in ca 5000 netto månaden. Små inkomster små blir stora 🙂
  Detta är kanske mest spännande alternativet, men vi ska bunkra pengar med och då osäkert om det är bäst på sikt.

  Alternativ 3:
  Leva på aktier&inneboende, blir inte så mycket per månad men en jäkla massa fritid. Kanske kan jobba 20-30% med osäkrare jobbet. Tror jag kommer ha lite trist här, börja hitta på dumheter, söka utmaningar, bli fet&slö&deprimerad. Testat på detta i perioder, såå..
  Just nu är detta egentligen inget alternativ då vi ska bunkra pengar, men kan fantisera om det, som att man hoppar av allt.

  Tror att bästa är om man har någon slags hobby som man faktiskt tycker är kul och kan få in lite pengar på det. Även efter att man uppnått ekonomisk frihet. Om det nu är 20 000 månaden netto fördelat på två eller vad det kan vara. Samt att man kan jobba med lite olika jobb som man tycker är kul bara för variationens skull?

  Försöker klura ut själv, men tror att om man har “livslång semester” blir det trist efter ett tag? Beror säkert på hur man är som person också, en del behöver mer utmaningar och kickar, andra mindre.

  Kontrasterna som gör det?

  1. Herr Oberoende

   Jättespännande summering Miss L! 🙂 Tack för att du delar med dig.
   Helt klart är ju alternativ 1 bäst för att snabbstarta en pengamaskin och komma igång med investeringarna. När pengamaskinen börjar växa och kanske kan ta hand om sig själv lite utan tillförsel av nytt kapital är alternativ 2 och 3 båda intressanta.

   Jag håller helt med om att livslång semester inte är rätt väg att gå. Jag tror att alla behöver känna sig behövda och att man gör något värdefullt varje dag. Därför är det superviktigt att ha en hobby/intresse som du kan fördjupa dig inom. Förhoppningsvis går det att kapitalisera på denna också för att kunna bidra till privatekonomin samtidigt som du gör något du älskar.

   Gillar din beskrivning av alternativ 2 och att det kanske är mest lämpligt för dig/er, låter spännande! 🙂 Att jobba med “osäkrare” jobb kan också göra att du växer mer som person och löser utmaningar på vägen som inte skulle dykt upp i alternativ 1.

   1. Miss L

    Det är lite rörigt i huvudet, så mycket på gång nu, men ska försöka bena ut så småningom 🙂

    Tack, insåg när jag skickat hur rörigt allt såg ut och lite felformuleringar här och där, men tror det är nyttigt att skriva av sig. Alltså så småningom lär man kunna staka ut det:)

    Sen är ju livet sällan enkelt, mycket man ska ta in i beräkningar som diverse sjukdomar, operationer, anhöriga, husdjur, partners, vänner, chef, kunder, kanske barn, ja det mesta ..=)..

    Den som lever lär se. Och vi lär väl alla leva ett bra tag till förhoppningsvis =)..

    En sak som är rätt säker iaf, det är alltid bra att ha pengar. För ingen lär bli friskare och piggare med åren. Fåtal kanske, men oftast kommer som det så fint heter multisjukdomarna oavsett hur positiv man vill vara till livet =)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *