Socialt acceptabelt – köpa bil vs köpa aktier

Socialt acceptabelt – köpa bil vs köpa aktier

Det finns många dolda regler kring hur vi ska och inte ska bete oss. Följer vi inte normen kommer de flesta tycka att vi är annorlunda. Vi följer gärna strömmen för att inte sticka ut för mycket.

Vad är okej att göra?

Hur vet du om något du tänkt göra är okej? Ofta så frågar vi vänner och familj, rådfrågar banken, läser på nätet. När vi gör det så innebär det att vi kommer följa normen och göra ”som alla andra”. Att göra ”som alla andra” kanske är bra i vissa avseenden men ibland måste du vara stark och våga gå emot strömmen för att bli framgångsrik. Både personligt och ekonomiskt. Jag var på en föreläsning för flera år sedan där ett spännande exempel togs upp som jag ville dela med mig av nedan.

Köpa bil vs köpa aktier

Första scenariot

Lisa är på jobbet och på förmiddagsfikat berättar hon att de har beställt en ny Volvo V90 (priset ligger runt 400 000 kr). Hur blir reaktionerna bland kollegorna? Tankar: Folk säger ”vad kul, vilken motor, vilken färg”. Lisa berättar att eftersom huspriserna ökat så kan kunde de belåna huset för att finansiera köpet istället för att ta ett dyrt billån utan säkerhet vilket alla tycker låter jättebra.

Andra scenariot

Lisa är på jobbet och på förmiddagsfikat berättar hon att de har köpt Volvoaktier för 400 000 kr. Hur blir reaktionerna bland kollegorna? Tankar: Folk frågar om hon är riktigt klok? Det är ju jättehög risk att köpa aktier, vet ju aldrig om de kommer gå upp eller ner. Tänk om du förlorar pengarna? Lisa berättar eftersom huspriserna ökat så kan kunde de belåna huset för att finansiera köpet av aktierna. Vad säger folk då?!

 

Ja vad tänker du själv om ovan scenario? När jag hörde det första gången så förstår jag mycket väl att många kommer att reagera kraftigt emot att köpa aktierna eftersom det inte är ”mainstream”, speciellt inte om Lisa belånat huset. Men att köpa en ny bil är något som de flesta gör då och då och det följer normen på vad som är ”normalt” och blir därför accepterat av kollegorna trots att det är en ekonomiskt dålig affär.

 

Så vad är bäst?

Du kanske har förstått var jag vill komma med det här exemplet men låt oss för nöjets skull även räkna på det.

Belåna huset 400 000 kr med 1,5% ränta (6 000 kr/år, 4 000 kr efter ränteavdraget)

Efter 10 år kan man sälja bilen för 90 000 kr (blocketsökning på 10år gammal Volvo V70 D5 som gått ca 15.000mil)

Summering efter 10 år

Bilen: Säljer bilen för 90 000 kr (förlorat 310 000 kr) och har betalat 40 000 kr ränta = Nettoförlust på 350 000 kr

Aktier: 400 000kr med 10% avkastning minus 40 000kr i räntekostnader (4 000kr per år i 10 år) ger 1 miljon = Nettovinst 600.000kr

 

Nettoskillnaden mellan de två alternativen är alltså nästan en miljon.  Tänk om du köpt den nya bilen bara för att verka cool, eller för att du ska passa in i kompisgänget? Alternativet är att ha en miljon på kontot. Med de pengarna skulle du kunna fortsätta bygga din pengamaskin alternativt köpa en häftigare bil än en Volvo om det nu intresserar dig!

 

Sammanfattning

Varför är det mer socialt oacceptabelt med köp av aktier jämfört med att köpa en bil?

Samhället är uppbyggt och kretsar mycket kring konsumtion och status/image kring vad du har för prylar. Banker och finansvärlden har lyckats ”lura” oss att det är svårt och riskfyllt att investera på börsen. Dock visar det sig att de flesta förvaltare har svårt att slå börsen över långa tidsperioder. Så det behöver inte vara mer tryggt att använda en förvaltare även om det känns skönt för många att lägga ansvaret på någon annan. Men det är ju dina pengar som du borde ta ansvar för? De förvaltare som slår börsen under kortare tidsperioder har oftast bara tur. Om vi som privatpersoner investerar i breda indexfonder kommer vi slå 90% av alla aktiva förvaltare och ha en god avkastning på vårt kapital. Det är fakta och borde vara något som alla skulle känna till för att ge Lisa positiv feedback när hon berättar att hon köpt aktier på fikarasten.

 

Kanske något att tänka på nästa gång du tänker köpa en ny bil? Lycka till!

4 thoughts on “Socialt acceptabelt – köpa bil vs köpa aktier

 1. Miss L

  Hahaha, mycket bra exempel:) Väldigt kul formulerat. Det är bra fråga. Har en vän som resonerar att aktiepengar är monopolpengar.

  1. Herr Oberoende

   Hehe ja visst är det lite kul 🙂

 2. Ckarion

  Tankeväckande exempel. Visst skulle jag reagera negativt om någon köpte så mycket aktier i ett enda bolag och så med lånade pengar dessutom. Men att köpa bilen är helt klart mycket, mycket värre!

  1. Herr Oberoende

   Exakt 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *