Skärpta amorteringskrav

Skärpta amorteringskrav

Regeringen har valt att acceptera Finansinspektionens förslag om utökade amorteringskrav. Kommer implementeras från 1a Mars 2018.

Amorteringskraven vi har i Sverige

Förra året infördes amorteringskrav som innebär att du på nya bolån måste amortera 2% om året på lån över 70% belåning och amortera 1% ner till 50% belåning. För att ytterligare dämpa och hejda bostadsprisutvecklingen i Sverige har Finansinspektionen gett ett förslag till regeringen om hur amorteringskraven kan utökas. Detta förslag innebär att om du lånar mer än 4,5 gånger din bruttoinkomst måste du amortera 1% (utöver de tidigare kraven). Jag har lånat ett exempel som Compricer publicerat nedan:

Ett exempel:

– Sofia har en inkomst på 384 000 kronor per år (32 000kr i månaden).
– Hon köper en lägenhet för 2 500 000 kronor
– Hon lånar 85 % av värdet.
– Eftersom Sofias lån är högre än 70 % av värdet på lägenheten får hon amortera 2 procent av lånet per år.
– Lånet är högre än 4,5 gånger Sofias årsinkomst dvs det skärpta amorteringskravet kommer att gälla för henne.

Idag med nuvarande amorteringskravet får hon amortera 42 500 kronor per år (2 % av lånet).
Med det skärpa amorteringskravet får Sofia amortera 21 250 kronor mer per år (1 % av lånet).
Den totala amorteringen blir 63 750 kronor per år (5 300kr i månaden) vilket är 3 procent av Sofias lånebelopp.

Säg att Sofia har ca 24 000kr i lön efter skatt (räknat på 25% skattesats efter jobbskatteavdrag etc.) Amorteringen blir drygt 20% av hennes disponibla inkomst (visst det är ett typ av sparande men ändå). Till detta tillkommer alla andra kostnader som tillhör boendet. Bland annat räntan som ligger på 2 700kr per månad med en ränta på 1,5%. Om räntan hade dubblats hade amortering och ränta nästan tagit 50% av Sofias disponibla inkomst.

Vad ska man göra

I grund och botten tycker jag det är sunt med amorteringskrav och att vi inte lånar oss upp över öronen. I dagens ränteläge är det lätt att ta stora lån som kanske kommer kosta oss väldigt mycket i framtiden när räntorna väl börjar stiga igen. Att vi kunnat låna så mycket och så lätt har drivit på utvecklingen av bostadspriserna. Att vi dessutom har skatteavdrag på bolån i Sverige är en annan punkt som gör att vi lånar mer än vad vi egentligen skulle klara av. Kanske kommer vi få se regeringen börja prata om att ändra även detta sätt att elda på belåning under 2018, vem vet.

Det enda man kan säga är att boende är en stor utgift för många av oss. Med de nya amorteringskraven kommer utgifterna kopplat till boende antagligen öka framöver när vi flyttar vidare till nästa boende. Värt att tänka på är att inte flytta till större än vad man verkligen behöver och att förhandla sina bolåneräntor!

 

Relaterade inlägg
Billiga bolån till alla
Öka ditt sparande på bostaden

2 thoughts on “Skärpta amorteringskrav

  1. Jag tycker absolut att det är sunt med ett ökat krav på amortering. Långsiktigt sett skapar det mer utrymme för sparande och att pengar kommer ut på marknaden istället för att låsas i lån.

    1. Herr Oberoende

      Hur tänker du att det skapar mer utrymme för sparande Money Cowboy? Jag tänker att det kortsiktigt kommer innebära att folk kommer låsa mer pengar i sin bostad eftersom de måste amortera mera. Inte att pengarna kommer ut på marknaden. Men om du tänker att amorteringskraven kommer innebära prisfall på bostäder och att det i sin tur ger folk mer fritt kapital att spara på marknaden så förstår jag tanken!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *