Bokrecension – Miljonär innan 30 och pensionär innan 40

Bokrecension – Miljonär innan 30 och pensionär innan 40

Miljonär innan 30 och pensionär innan 40 har skrivits av bloggaren “miljonär innan 30” som är anonym. Boken kom ut under 2017 och har vad jag förstått sålt ganska bra.

Bokomslag

Innehåll

Boken är upplagd på ett sådant sätt att det ska vara tilltalande för alla läsare. Både nybörjare men även för de som kanske redan sparar för att bli “pensionär vid 40”. Det finns 11 kapitel på ca 150 sidor. Början av boken går igenom lite filosofiska tankar om varför man skulle vilja bli miljonär vid 30 och pensionär vid 40 och även lite bakgrund om författaren som är anonym.

Bloggaren miljonär innan 30 delar med sig av en hel del spartips inklusive några av lite mer extrem karaktär (även om han nämner att de mest extrema har han valt att hålla utanför boken). Ett exempel är att miljonär innan 30 brukar ta med sig mat som han äter på hotellrummen när han är på tjänsteresa. T.ex. när han hade med sig snabbnudlar och fick tillaga dem med varmvatten från badrummet då det inte fanns någon vattenkokare!

Självklart finns det några kapitel som handlar om hur du ska spara och i vad. Om fonder, aktier och alternativ som guld och amortering t.ex. Trots att just såna delar kan bli tråkiga och repetitiva för de som redan är hyfsat insatta så tyckte jag ändå att det var bra läsning genom dessa kapitel. På något vis lyckas miljonär innan 30 ha bra och tänkvärda kommentarer som gör att det blir läsvärt.

Sista delen av boken är mer fokuserad på livet när du blivit ekonomiskt oberoende. Vad det finns för fördelar och nackdelar rent praktiskt i livet med att söka bolån eller betala på faktura utan en registrerad inkomst. Ett kapitel dedikeras också till att gå igenom hur man ska räkna ut när man kan sluta jobba, eller närmare bestämt vilket belopp du behöver. Trots att frågan är högst individuell finns det några bra riktlinjer som miljonär innan 30 delar med sig av.

Reflektion

Sammantaget tycker jag boken är riktigt bra. Som jag redan nämnt så har miljonär innan 30 många småpoänger lite här och där vilket gör att jag drar på smilbanden och vill läsa vidare för att komma till nästa bra poäng. Innehållet är också mycket bra och lättläst.

För mig är det också väldigt intressant att få läsa om resan som miljonär innan 30 gjort för att bli fri eftersom jag planerar att hamna i samma position inom en inte allt för lång framtid. Många av de funderingar som man kan ha när man startat sin resa mot att bli miljonär har miljonär innan 30 också haft och han delar med sig av sina tankar vilket jag uppskattade mycket med boken.

Är du intresserad av att skapa dig en pengamaskin, bli miljonär, bli oberoende eller bara lära dig mer om hur du kan investera i aktier och fonder så är det här en bok jag rekommenderar.

Boken är inte direkt billig, 212kr på Bokus i skrivande stund. Kanske kan du fråga ditt bibliotek om de har den eller kan ta hem den alternativt välja att köpa den då det är en keeper som jag kommer säkert kommer läsa om.

4 thoughts on “Bokrecension – Miljonär innan 30 och pensionär innan 40

 1. Bra recension. Jag har läst bloggen som boken bygger på och tycker att det finns mycket läsvärt i bloggen – men vore kul att läsa som bok. Dock inte för 200 SEK+, det måste vara höjden av ironi. Men kul med någon som lyckats och dessutom ökar sin frihet med en bra bok.

  1. Herr Oberoende

   Jag håller helt med om att över 200kr för denna bok är väldigt mycket! Det finns många andra böcker inom samma kategori som är betydligt mer prisvärda. Frågan är om bibliotek kommer ta in boken, man kan alltid fråga.

 2. Peter

  Jag fixade så vårt Bibliotek köpte in den klart läsvärd 🙂

  1. Herr Oberoende

   Snyggt, bra tänkt och bra jobbat! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *