Presenter, kan man strunta i att ge?

Presenter, kan man strunta i att ge?

Fest

I helgen hade vi stor fest hemma med tält i trädgården. Både Herr och Fru Oberoende fyller 30 år i höst så vi passade på att genomföra festen under sommaren så vi kunde vara utomhus. Det var mycket förberedelser med matlagning, pynt, bygga tält, duka etc. I efterhand kan vi säga att vi är mycket nöjda och det var värt all planering och arbete som vi la ner på att få till en bra fest!

Fester och kalas innebär ofta presenter. De som frågat oss innan festen vad vi önskat oss har vi sagt upplevelser eller saker man kan äta. Det går att säga att vi vill avstå från presenter men det brukar inte alla tycka känns bra. Då kommer vissa utan som vi bett om och vissa med presenter (eftersom de inte klarar av att komma tomhänta) och så uppstår en potentiellt jobbig situation som vi vill undvika.

Vid en viss ålder så behöver man inte fler ”saker” och har man ett behov köper man det oftast själv eftersom man har lön. Annat var det när man var liten och inte hade lön, då kändes det storslaget när man fick just den där leksaken som kostade alldeles för mycket för att man skulle kunna köpa det själv för veckopengen. Kanske var det också därför spänningen inför paketöppnande var så mycket högre när man var liten.

Strunta i presenter?

Det här inlägget leder mig till den oundvikliga frågan om man kan strunta i att ge presenter? Det finns många sociala barriärer att ta sig över för att kunna sluta helt att ge presenter. Att komma till ett kalas utan present skulle vara katastrof i dagen samhälle? Dock tycker jag det går att skilja på presenter och presenter.

Att någon annan ska gå och köpa en sak till mig som jag antagligen inte behöver tycker jag är krystat och kanske den present som är sämst ur ett ekonomiskt perspektiv. Om du kan ge bort ett presentkort istället har man kommit ett steg på vägen, du har fortfarande spenderat pengar men mottagaren får välja något som de förhoppningsvis får mycket glädje av. Nästa steg är att gå ifrån saker/prylar. Att konsumera bara för sakens skull är jag helt emot. Så att ge bort ett presentkort på upplevelser, presentkort på massage/spa, en matkorg med goda delikatesser, en gemensam aktivitet med de som ger presenten etc är för mig mycket trevligare än att få en pryl. Det är fortfarande konsumtion men det är något som förmedlar en känsla och/eller umgänge. Det yttersta steget skulle vara att försöka ta bort konsumtionen helt i sammanhanget. Det är nog i de flesta fall svårt om du inte ska göra dig själv till åtlöje när du kommer tomhänt till en fest/kalas.

Andra alternativ

Att ge bort något som du själv gjort; kakor, sylt, vaniljsocker, tygkasse, doftpåsar med torkade blommor etc. kan förmedla en mycket starkare känsla än en dyr vas för 1000kr. Jag hade själv föredragit att få en tygkasse som något sytt jämfört med den dyra vasen. Kostnadsskillnaden är kanske ca 950kr och det blir en win-win situation. Lycka bygger man inte med fler saker i skåpen där hemma. Lyckan får man t.ex. av umgänge, känsla av samhörighet och härliga upplevelser.

Vi som är ekonomiintresserade drar oss inte för att ge bort aktier. Det kanske inte sparar dig utgiften men du ger mottagaren något som de kommer få stor glädje av i framtiden. Till våra syskonbarn ger vi t.ex. aktier istället för leksaker. Efter att de öppnat 1–2 paket är de inte intresserade av att öppna fler och många barn har dessutom redan leksaker på sina rum och behöver kanske inte fler.

Sammanfattningsvis kan det vara svårt att helt avstå från att ge presenter men i min mening finns det sätt som är bättre än vissa andra. Har du några bra tips på hur man ska ställa sig till frågan om presenter? Dela gärna med dig i så fall.

10 thoughts on “Presenter, kan man strunta i att ge?

 1. Katrin

  Jag delar helt uppfattningen om att presenter är ett onödigt måste, en biljett för att för att vå vara med och fira på festen. I min värld är det så mycket mer värt att komma, vara med, bry sig och visa en sann glädje som inte en glasskål kan göra. Kan man inte vara med så är ett sms eller liknande lika mycket värt. Det är och förblir tanken som räknas, inga lyxvaror i form av dyra presenter. Att bry sig om, uppskatta och värna, vara en sann vän, vilka presenter kan kompensera och leva upp till det?

  1. Herr Oberoende

   Tack för din kommentar Katrin!
   Jag håller helt med, det går inte att visa uppskattning, kärlek, omtänksamhet endast genom att ge dyra/fina presenter. Då är tanken och delad glädje under festen värt mycket mer!

 2. Jan

  Detta med att alltid ha något med sig, oavsett om det är födelsedagskalas eller “bara” en vanlig middag har jag hört är typiskt svenskt. Det lär vara grundat att svenskar vill inte vara i tacksamhetsskuld till andra och att ha en present är ett sätt att köpa sig fri från denna skuld som skulle uppstå när man blir bjuden på fest eller middag.
  Därför – fram för att träffas utan att behöva köpa sig fri från egna skuldkänslor.

  1. Herr Oberoende

   Hej Jan! Tack för din kommentar och intressanta tillägg om historiken kring presenter.

 3. Intressant det där med att ge bort aktier. Jag brukar ibland ge bort en gåva till Amnesty eller medlemskap, eller någon annan välgörenhet. Men aktier lägger jag till listan över bra presenter att ge. Håller helt med om att egentillverkat är bra mycket bättre än köpta presenter.

  1. Herr Oberoende

   Ja välgörenhet är ett bra tips. Vi människor mår bra av att ge och dela med oss. Det finns de som behöver hjälp så absolut ett bra alternativ till ”traditionella presenter”

 4. Ja detta med presenter är ett gissel. Trots att vi är Snålgrisar brukar vi be våra gäster att inte ta med några presenter, men det brukar de göra ändå. När vi går på bjudning är en flaska vin en standardgåva. Vi brukar dock spara på de vinpåsar vi får och återanvända dem. Är det en vanlig middagsbjudning är en flaska runt 70 spänn standard, är det typ en stor födelsedag med trerätters etc så blir det något finare amarone för 250 spänn.

  hade helst sluppit detta med presenter helt och hållet.

  Sen går det ju att “återanvända” presenter man får och ge dem i present till någon annan, förutsatt att personerna i fråga inte känner varandra, det kan ju bli lite pinsamt…

  1. Herr Oberoende

   Ja precis gå-bort present kommer man inte undan. Men om du gjort något själv som kanske kostar mindre men där du lagt ner mer tid uppskattas ännu mer än något köpt. Då känns det mer “äkta” som att de som ger verkligen bryr sig.

 5. Det är faktiskt möjligt att ge gratis presenter, t.ex. ljudböcker från Jämförljudböcker till personer, jag tycker sådant kan vara bra substitut till rediga presenter!

  1. Herr Oberoende

   Spännande! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *