Årsrapport 2023

Årsrapport 2023

2023 har passerat och det är dags att uppdatera läget av vår pengamaskin och våra investeringar.

Pengamaskinen 2023

Börsen har varit lite upp och ner under året men vi slutar ändå året positivt och vi har haft en total uppgång på vårt kapital med dryga 10%.

Jämfört med förra året så ökar andelen av våra pengar som vi har investerat på börsen. Resan med alternativa investeringar som vi började 2017 har de senaste åren succesivt minskat i andel då vi egentligen kommit till slutsatsen att börsen passar oss bäst. Dock behåller vi lite grann utanför börsen som en liten krydda till portföljen. Dock är det klart att alla pengar vi investerar framåt ska in på börsen och vi nyinvesterar inget i alternativa investeringar just nu.

Börsen

Vi är nöjda med utvecklingen av våra börsportföljer som vi har på Avanza och Lysa. Avanza slutade på 17,04% upp och Lysa 19,17% upp. Lysa är en portfölj med 90% aktier och 10% räntor och den portföljen har slagit vår fondmix vi har på Avanza vilket är intressant. Men så är det att vissa år går vissa marknader bättre än andra och vice versa. Det är också svårt att bara titta på ett isolerat år. Under året så har vi på Avanza stundtals legat över våra jämförelseindex men vi tappade lite i december.

VI håller fast ca 20% av vårt börskapital hos Lysa i deras hållbara alternativ som känns väldigt prisvärt för att få en hållbar fond.

När året är slut får man en genomgång på Avanza hur det gått för ens investeringar. Det visar sig (även i år) att vi presterat bättre än genomsnittsavanzianen. Trots att vi gick lite sämre än index så tror jag att genomsnittsavanzianen fick ca 10% uppgång medan vi fick 17%. Det är en väldigt stor skillnad och mycket förklaras säkert av att många investerar i enskilda aktier och väljer kanske också aktier som har högre risk. Vår passiva investerings-strategi fungerar bra och jag är supernöjd med vår strategi som vi har. Visst tänker jag ibland i mina mörka stunder att det finns bättre avkastning att hämta, om jag bara hittar rätt fond/aktie så kan vi få mer pengar. Men efter lite eftertanke så brukar jag sansa mig och tänka på alla de studier och resultat som visar på att en passiv strategi är det som passar de allra flesta!

Summering av 2023 och tankar om 2024

Sammanfattningsvis får man säga att vi haft ett bra år. Portföljen är på all time high och utvecklingen under 2023 var klart godkänd!

Om vi tittar på vår sammansättning av portföljen så fortsätter andelen alternativa investeringar att minska. Så kommer det också att fortsätta. När investeringar som vi gjort löper ut som ligger utanför börsen tar vi tillbaka det kapitalet in på börsen igen. Några sådana händelser har vi haft under 2023 vilket gjort att vi gått från ca 82 till 87% av vårt kapital på börsen. Jag ser framför mig att vi under 2024 kommer fortsätta minska andelen utanför börsen. Näst på tur står våra investeringar i P2P som vi också startat att sälja av och inte återinvestera. Anledningen är egentligen att den riskjusterade avkastningen är dålig. Det finns för stora risker med eventuella kreditförluster etc som inte vägs upp av någon högre förväntad avkastning. Visst kanske kassaflödet kan bli lite högre jämfört med börsen men det är inget som vi är ute efter just nu.

Under 2024 kommer vi att jobba som vanligt, 100%, och vi sparar så mycket vi kan till börsen. Det som också händer är att vi står inför en flytt under våren. Den tar lite kapital i anspråk som vi annars hade sparat till börsen så det kommer inte bli ett perfekt sparår under 2024 men jag är säker på att vi kommer få en hel del insatt under året ändå!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *