Kvartalsrapport Q2 2022

Kvartalsrapport Q2 2022

Andra kvartalet av 2022 har passerat och det är dags att uppdatera läget av vår pengamaskin och våra investeringar.

Pengamaskinen Q2 2022

När Q1 var slut hade vi gått ner ca 6%, nu har nedgången ökat på och världsläget och läget i Sverige driver på nedgången. Det finns mycket orosmoln på himlen som gör att investerarna flyr från börsmarknaderna. Kriget i Ukraina, ökade energipriser och generellt väldigt hög inflation och nu senast en historisk höjning av repo-räntan från Riksbanken som höjde 50 punkter för att börja tackla inflationen. Det spekuleras mycket vart vi är på väg med ekonomin och det märks på börserna som är oroliga.

Trots oron så har vår portfölj presterat relativt bra, både hos Avanza och Lysa. Hittills i år har vår börsportfölj på Avanza gått ner 16,4%. Att jämföra med svenska index som gått ner 27,5% och världen som gått ner 21,1% så är det ganska bra. Det är inte konstigt att vi går bättre än svenska index då vi har mest fonder i världsindex och även en del tillväxtmarknader.

Hos Lysa är nedgången 14,1% vilket är en mindre nedgång än Avanza och här är min förklaring att våra svenska fonder tynger ner vårt resultat hos Avanza. Om vi däremot jämför med världsindex i SEK så ligger vi sämre just nu, men året är inte slut så vi ser vart det tar vägen.

När vi tittar på totalt kapital så har vi nu en nedåtgående trend sedan årsskiftet då vi var på all time high. Nivån vi ligger på nu är ungefär i linje med var vi var för ett år sedan. Så sett till det är det inte hela världen att vi är på samma nivå som för ett år sedan. Jag brukar tänka att det är lite rea på börsen just nu och att vi kan köpa aktier och fonder till samma pris för ett år sedan, det kan bli en riktigt bra affär långsiktigt.

Aktivitet under Q2

Det har inte varit så mycket aktivitet i pengamaskinen under Q2. Vi har sparat som vanligt. Som jag nämnde i årsrapporten så har vi börjat spara till en buffert att använda vid framtida exit och ökad flexibilitet.

Avanza gick ut tidigare i år och sa att värdepapperkrediten hos dem är kostnadsfri upp till 10% av ens portföljvärde. Efter vår kick-off i Maj valde vi att köpa fonder för 100 000kr. Nu är ju räntorna på väg upp så vi får väl se hur länge de kan hålla kvar räntefritt. Men vi är långsiktiga så även om det skulle börja kosta igen (vilket det gjorde när vi tog värdepapperskredit första gången) så är vi beredda att betala också.

Nästa vecka kommer jag med ett inlägg med lite filosofiska tankar om vad jag tänker om vår situation med ekonomiskt oberoende och hur vi funderar framåt.

4 thoughts on “Kvartalsrapport Q2 2022

 1. Kristoffer

  Fint inlägg och spännande med nästa veckas inlägg!

  1. Herr Oberoende

   Tack 🙂 Yes nästa vecka blir det lite mer filosofiskt 😉

 2. Jimmie

  Lite nyfiken varför din p2p faller i din kapitalberäkning?

  1. Herr Oberoende

   Hej Jimmie,
   Två anledningar. Vi har avslutat våra (relativt små) engagemang hos både Mintos och Fellow Finance. Den andra anledningen är att vi vid årsskiftet minskade vårt kapital hos Savelend med ca 40%, vår avkastning hos dem har varit sådär och mycket pengar har blivit låsta pga en del krediter som hamnat hos inkasso. Jag har alltid varit positiv till Savelend men nu har det varit lite sådär sista året, därför har vi också minskat vårt kapital där 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *