Ska man inte sälja nu?

Ska man inte sälja nu?

Börsen har mattats av lite, till och med börjat gå ner en aning från toppnoteringen tidigare i år. Är det dags att sälja?

Dags att sälja?

Under de senaste veckorna/dagarna så har jag flera gånger haft en dialog enligt nedan:

”Vad gör du nu Eric när börsen börjar gå ner?”.

E:”Jaså jaha jag hade inte koll på att börsen börjat gå ner, jag sparar som vanligt och sätter in pengar månadsvis”

”Men börsen kanske kraschar, ska man inte sälja nu?”

E: ”Hur vet du att den kommer krascha?”

”Den har ju gått upp länge nu och folk skriver överallt om att man ska ta hem vinsterna innan kraschen kommer”

E: Det finns ingen som vet när börsen kommer krascha. Hur lång tidshorisont har du på ditt sparande?

”Det är till pensionen om 20 år”

Varför frågar vi oss om vi ska sälja?

Media är läskigt. Det får oss människor att tro att vi måste agera. Ekonominyheter måste ha något att rapportera om och om börsen börjar gå ner lite grann så är det ju inte långt bort att börja skriva om krascher och att vi är på väg mot sämre tider. På något vis kan det här också bli en självuppfyllande profetia. Alla ”börjar prata” vilket får alla att ”börja sälja”, det är börsens och medias psykologiska spel. Det är precis vad börsen är, en överdriven psykologisk utmaning. Om man sprider ut 8% årsavkastning på börsen (som är ett rimligt genomsnitt) så skulle börsen gå upp med 0,03% per dag. Men det gör den ju inte, den rör sig med mycket mer än så, både upp och ner. Mycket drivet av media, spekulationer, förväntningar, omvärldshändelser etc.

Om du har dina pengar investerade på börsen för att trygga din pension eller att det är sparande till din framtida pengamaskin så brukar jag normalt säga att man inte ska sälja någon gång. Det är i princip omöjligt att tajma börsens rörelser. Om du ska göra det måste du göra två beslut som måste bli rätt: när du ska sälja (på toppen) och när du sedan ska gå in i marknaden igen (på botten). Enligt vetenskapen är det väldigt svårt att lyckas med detta. De flesta småspararna misslyckas med det här och hade fått bättre avkastning om de bara ”suttit still i båten”.

Det andra man kan fundera över här är varför man mår dåligt när börsen går ner. Min spontana tanke är att du kanske har för hög risk? Om du inte står ut eller kommer klara av att se ditt kapital halveras en gång var 10:e år (eller oftare?) så kanske du inte ska ha alla dina pengar på börsen? Det kommer att komma krascher i framtiden. Det viktiga i sammanhanget är att du måste kunna se bortom kraschen, att börsen kommer återhämta sig och att den kommer ge dig 6-10% i genomsnitt per år om du slår ut det över längre tidsperioder.

Hur gör jag då?

För mig handlar det lite om att vara ”känslokall” mot sina investeringar. Det är bara jobbigt om man är emotionellt engagerad i sina investeringar, det kommer ta energi från dig. Min inställning är istället att bara spara enligt vår plan och låta pengarna jobba åt mig. Jag är medveten om att börsen kan gå ner och det kommer såklart vara tråkigt, men det är en del av spelet. Att försöka engagera mig och tajma upp- och nedgångar det håller jag mig borta från för att jag vet att det i princip är omöjligt. Jag har nöjt mig med att följa index med fördelen att jag inte behöver vara insatt i mina investeringar.

Så för att svara på frågan om man ska sälja nu, nej det tycker jag inte. Det är snarare en möjlighet eftersom det är billigare att köpa nu än för en månad sen. Det är lätt att köpa i uppgång men svårare att köpa i nedgång. Men det är faktiskt köpen i nedgången som oftast kommer ge dig bäst avkastning. Köp när det gör som ondast, då gör du antagligen riktigt bra köp. Det finns ett talesätt att när alla springer bort från börsen, då ska du vara på hugget och uppmärksam på att göra bra affärer. När majoriteten köper och pratar gott om börsen då kanske du snarare ska vara lite mer återhållsam och försiktig.

Hur gör du när börsen svajar och går ner?

4 thoughts on “Ska man inte sälja nu?

 1. Kaksmet

  Jag tycker den här diskussionen är så polariserad och trist.

  “Time in the market beats timmar nog the market”
  Så jäkla utjatat och färglöst.

  Vad sägs om att, när flera indikationer som tex rekordhög inflation i USA och överhettad konjunkturbarometer här hemma, minska risken lite?

  Jag har tex betalat av superlånet så att min portfölj nu är obelånad och sen innan valt bolag med hälsosamt PE och även råvaror.

  Man behöver inte välja allt eller inget.
  När det ser annorlunda ut kan jag öka risken igen.

  Blir tajmingen perfekt, troligtvis inte men än så länge överpresterar jag index, tiden får utvisa om jag kan fortsätta göra det eller ej

  1. Herr Oberoende

   Jag håller nog inte riktigt med. Visst kan man göra som du gör om man vill men helt plötsligt har du börjat vara aktiv med dina investeringar. Om du gör det för att må bra känslomässigt OK, men för den långsiktiga avkastningen hade jag inte ändrat trots “indikationer”. Många rörelser på börsen följer inte logik så därför väljer jag hellre att inte göra något alls än “minska risken i portföljen”.

 2. Susanne

  Hej!
  Jag behåller, ökar lite i aktier som blivit ”billiga” och loggar ut från börsen 🙏

  1. Herr Oberoende

   Hej Susanne, låter som min strategi 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *