Kvartalsrapport Q3 2021

Kvartalsrapport Q3 2021

Tredje kvartalet är avslutat på 2021 och det är dags att uppdatera läget av vår pengamaskin och våra investeringar.

Pengamaskinen Q3 2021

Som jag nämnde i förra kvartalsrapporten har jag nu hittat hur jag vill jämföra vår utveckling på börsen. Hos Avanza jämför jag vår portfölj både mot världsindex (i USD, finns inte i SEK) och mot hela svenska börsen inkl. utdelningar. Eftersom vår egen börsportfölj inte speglar världsindex, vi har mycket mer viktat mot svenska börsen, så tycker jag att det blir intressant att se jämförelsen mot världen och Sverige.

Hos Lysa däremot så speglar vår portfölj världsindex så där vill jag också jämföra mot världsindex. Vi har en 90/10 portfölj vilket innebär 90% aktier och 10% räntor så i uppgångar kan vi räkna med att vi sackar efter lite och i nedgångar kommer vi inte tappa lika mycket som index. Hos Lysa finns möjligheten att jämföra mot världsindex i både USD och SEK vilket är intressant eftersom SEK/USD kursen också rör sig under året. Den möjligheten finns inte hos Avanza idag (jag har påpekat för kundtjänst men det verkar inte som de planerar att ta in ett världsindex i SEK) så därför känns det kul att få den jämförelsen via Lysa.

Hittills i år har vår börsportfölj på Avanza gått upp 18,36%. Senaste kvartalet har varit i princip oförändrat och nedgången har varit som störst nu i september. Jämfört med våra jämförelseindex så ligger vi mitt emellan vilket känns OK. Vi har minskat gapet till svenska indexet under perioden och ligger “bara” ca 5%-enheter efter.

Hos Lysa är nu årets uppgång ca 18%, i linje med portföljen hos Avanza vilket förvånar mig lite grann. Trots att portföljen hos Avanza är mer viktad mot svenska börsen så ligger den i linje med vår portfölj hos Lysa som enbart investerar i globalt index. Den hållbara portföljen hos Lysa ligger just nu bättre än vanliga index. En reflektion är att det varierar en del mellan kvartalen vilken som är bäst. Känns dock kul att det hållbara indexet och portföljen presterar så bra som det gör.

Om vi tittar på våra totala tillgångar nedan så fortsätter de att öka, vi är på ny all time high även om uppgången under Q3 varit marginell. Vi var som högst i början av september men det har gått tillbaka nu till ungefär samma nivå som vi hade i Juli.

Aktivitet under Q3 2021

Vi har haft ett väldigt passivt kvartal. Sparandet har gjorts månadsvis där majoriteten gått in på börsen. Inga spännande uppdateringar. Precis som det ska vara enligt mig. Även om vi har vissa funderingar kring hur vi ska fortsätta med några av våra alternativa investeringar så tycker jag att vi börjar hitta rätt hur vår tillgångsfördelning ska se ut och vilka alternativa investeringar vi vill fortsätta med.

Det som har hänt i våra alternativa investeringar är att jag börjat analysera lite mer i detalj hur vår avkastning ser ut hos Savelend. Håller just nu på att sammanställa och utvärdera det här mer i detalj. Kommer att återkomma i nästa kvartalsuppdatering kring detta. Det som har hänt under året är att Savelend uppdaterat utseendet på sin plattform vilket inneburit att jag som investerare lättare kan se detaljerna kring mina investeringar.

3 thoughts on “Kvartalsrapport Q3 2021

 1. Josephine Rydstedt

  Hej! Kul att følja med på utvecklingen 🙂 Har læst din blogg nu i många år och funderade på en sak. Vet inte om du skrivit något om det tidigare men inte som jag har sett i alla fall. Har ni varit inne på att satsa i bitcoin, crypto eller liknande? Om ni har det så undrar jag, varfør? Och om ni inte har det så undrar jag också, varfør? Snackas så himla mycket om detta nu så jag skulle gærna få din åsikt kring det, antingen hær eller i ett eget inlægg 🙂 Takk før en jættebra blogg! Mvh Josephine

  1. Herr Oberoende

   Hej Josephine! Kul att höra att du följt med i många år 🙂

   Vi har varit inne lite på kryptovaluta, med betoning på lite. Vi satsade 10 000kr i ett företag som tradade med kryptovalutor men det visade sig vara en scam så vi förlorade alla pengar. Det finns säkert många andra sätt att investera i krypto idag men jag har ärligt talat inte satt mig in i det. För mig passar det inte riktigt in i min filosofi att det ska vara långsiktigt och passivt. Min känsla är att det just nu är mycket spekulation inom krypto och jag har svårt att se hur värdet skapas och kommer att växa över kommande årtionden.

   Det finns säkert många personer med många kloka kommentarer kring kryptovalutor men jag vet inte så mycket 🙂 Just att det är på tapeten och att många pratar om det gör att jag blir lite försiktig. Ofta är det så att när det skrivs om det på löpsedlar och med stora bokstäver i tidningar och media så hoppar alla på och sedan kraschar det, men jag kan ha fel.

 2. Josephine Rydstedt

  Tack før svar! Jag har tænkt ganska likt er kring detta men har ændå valt att testa med et mindre belopp. Jag gick før crypto då en vænn till oss hade det. Vill inte gøra någon mer reklam før dom hær då jag inte har så mycket erfarenhet æn. Men om någon læser det hær, och har erfarenhet av dem, kan de gjerne dele med seg 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *