Småsparare – vi måste samlas

Småsparare – vi måste samlas

De senaste 1-2 veckorna har det fått mycket stor uppmärksamhet i media. Regeringen funderar på att ändra villkoren för ISK/KF och att införa en ”miljonärsskatt”.

ISK

Investeringsparkontot är ett relativt nytt fenomen. Det infördes 2012 och tanken var att stimulera privatpersoner till att spara mer. ISK har fördelen att det schablonbeskattas vilket innebär att man inte behöver göra något manuellt i deklarationen. Sedan 2012 är det ca 3 miljoner svenskar som har startat ett ISK, det är många!

Beskattningen styrs av statslåneräntan och eftersom den varit väldigt låg sedan 2012 har det varit förmånligt att ha sina tillgångar på ett ISK sedan kontotypen startades.

Nyheten som skrämmer spararna

Nu har regeringen publicerat information från en arbetsgrupp att de kraftigt vill begränsa ”skatterabatten” som vi småsparare har på ISK. Du kan läsa mer här, här och här. Det är fortfarande inte helt klart vad som planeras men det pratas om ett tak för pengar som stoppas på ISK, det pratas även om ”miljonärsskatt”. Till en början var taket så lågt som 100 000kr – 200 000kr men i senare intervjuer har Magdalena Andersson pratat om 3 miljoner. Regeringen menar att man ”förlorat” skatteintäkter just pga att statslåneräntan varit så låg sedan ISK infördes.

Oavsett så är det väldigt olyckligt att politikerna ändrar förutsättningarna kring de konton där vi sparar pengar till insatser till lägenheter, våra barns framtid, vår egen framtid och pension. Sparande är något vi gör på lång sikt och att ändra på förutsättningarna för detta gillar jag inte.

Det som kanske gör mig mest upprörd är att det här kommer slå snett för många av oss. Jag som lever mer hållbart och sparar till min egen framtid, inte är beroende av pensionssystemet ska bli bestraffad. Snarare kommer de som spenderar hela sin lön, bidrar till konsumtionssamhället och klimatpåverkan inte att påverkas. Är det så smart?

Så som förslaget verkar vara utformat nu så ingår inte bostäder i kalkylen om man är miljonär eller inte. Det kommer innebära en enorm förflyttning från börsmarknaden till bostadsmarknaden och spä på den segregering och problematik som pågår där.

Någon kanske tänker att det bara är att flytta pengarna från ISK till KF (kapitalförsäkring) som beskattas på liknande sätt men även där har arbetsgruppen sagt ”reglerna kring KF ska också reformeras”.

Vad tänker jag?

Om jag jämför mig själv som ekonomiskt oberoende med 7,5 miljoner på börsen med någon som har köpt dyrt hus, dyr sommarstuga, dyra bilar och spenderar massor på prylar och saker som förstör vår miljö. Är det då jag som ska klassas som miljonär och beskattas?! Nej här blir det fel. Det måste finnas bättre sätt att beskatta ”rika människor”. Exakt hur ger jag mig inte in på, det finns säkert många alternativ.

Jag gillar Sverige och vår välfärdspolitik, ingen ska bli glömd och vi ska ta hand om varandra. Det är viktigt. Men det här förslaget slår i mina ögon helt fel.

Frida Bratt som är sparekonom på Nordnet har startat en namninsamling som ska överlämnas till Magdalena Andersson som heter ”rör inte vårt sparande!”. Skriv under den och sprid det till alla du känner! Det här är viktigt för oss alla som sparar till vår egen framtid.

https://www.skrivunder.com/ror_inte_vart_sparande

2 thoughts on “Småsparare – vi måste samlas

  1. Fredrika

    Namninsamlingen är stängd. Vem startar en ny? Eller ska vi skicka vykort till Magdalena?

    1. Herr Oberoende

      Ajdå, den var aktiv bara för någon dag sedan när jag skrev inlägget! Hmm ja vi får hålla utkik om det kommer fler namninsamlingar annars går säkert vykort också bra 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *