Hur fungerar lycka?

Hur fungerar lycka?

Jag håller på och läser en bok och tacksamhet och lycka. Det gör mig oerhört inspirerad och jag tänkte reflektera lite i dagens inlägg om det!

Hur blir man lycklig egentligen?

Den här frågan är ganska svår och komplex. Många “tror” kanske att lycka är det där drömlivet med stort hus, elbil, sommarhus, dyra semestrar, nyaste teknologin och välklädda barn. Ofta figurerar lyckliga människor i reklam och filmer så. De som bor i de fina områdena måste ju vara så lyckliga när de har det så fantastiskt.

Faktum är att (långsiktig) lycka oerhört sällan kommer från yttre faktorer. Det kan inte komma från ett hus som är nybyggt, det kan inte komma från en ny bil, en ny telefon, ett nytt kök med mera. Självklart känns det säkert spännande och kul i själva ögonblicket och veckorna efter att du genomfört dina köp. Men det hjälper dig inte att bli långsiktigt lycklig.

Hjärnan hindrar oss

Vi människor, vårt syfte på jorden har aldrig varit att vi ska vara lyckliga. Vår hjärna jobbar inte aktivt för att vi ska känna oss lyckliga. Om något så försöker vår hjärna få oss att undvika faror, belöna oss för saker som ifrågasätta, vara skeptiska och försiktiga. Hjärnans uppgift har aldrig varit att göra oss lyckliga. I många sammanhang jobbar vår hjärna mot oss i önskan att bli lycklig.

I boken jag läser nu säger de också att negativa upplevelser  och tankar är 3-4 gånger starkare än positiva. Så smärtan att förlora något är 3-4 gånger startare än lyckan att få behålla eller besitta något. Därför har vi också lätt att fokusera på negativa saker och händelser snarare än de positiva. Hjärnan vill se till att vi överlever, “survival of the fittest”. Det handlar inte om “suvival of the happiest”.

“Du kan inte detaljstyra din livssituation men du kan detaljstyra din inställning så att den passar till den rådande situationen”

Komma runt problemet

Det finns såklart många aspekter kopplat till lycka som att hellre uppleva saker än att köpa prylar, hellre ge bort än konsumera själv, skjuta upp belöningar snarare än att njuta av dem här och nu. Allt det här handlar om att lura hjärnan lite för att vi ska skapa en bättre känsla av lycka och glädje.

Men som jag skrev tidigare så kommer inte lyckan utifrån, den kommer inifrån. Det handlar mycket om perspektiv och att se saker från den ljusa sidan.

Ofta handlar det om att ha dagliga aktiviteter i sitt liv som gör att du ser livet med “lycko-glasögon”.

“Det är inte de lyckliga som är tacksamma. Det är de tacksamma som är lyckliga”.

Tacksamhet

Om du lyckas frambringa tacksamhet i din vardag så har du kommit en bra väg mot att bli lyckligare. Det visar sig att de som dagligen är tacksamma för det som de har i sitt liv, de kommer också att känna sig lyckliga. Här handlar det om att programmera vår hjärna genom att fokusera på det positiva i livet. Det vi tänker på det förstärker hjärnan.

Du kanske själv har upplevt att om du köpt en ny bil, eller något annat så ser du helt plötsligt att det finns flera andra som har samma bil som du! Det tänkte du inte alls på innan du själv var uppslukad av ditt eget köp. Eftersom du nu fokuserar så mycket på din egen bil och tänker mycket på det så ser du samma eller liknande bilar överallt.

Samma sak gäller positiva tankar om din omgivning och dina saker. Om du tänker mer på att du är tacksam och att du har det bra kommer hjärnan att förstärka dessa tankar. Det blir en positiv spiral som ökar din lyckokänsla.

Negativitet

Det går ju att tänka åt andra hållet också. Om du ofta är negativ eller själv förstärker saker som händer i din omgivning som är tråkiga eller negativa så kommer hjärnan att förstärka de här sakerna också. På det visar handlar det också om att sluta fokusera på sånt som är negativt eller jobbigt.

Även att klaga är en sådan “vana” som inte kommer att bidra till att du blir lyckligare. Genom att klaga fokuserar du på negativa händelser eller sånt som du ger en negativ stämpel. Återigen kommer din hjärna att förstärka det som du tänker och pratar om. Klagomål hjälper dig inte.

“Livet består av 10% av vad som händer och 90% av vad du gör med det som händer”

Bli lycklig

Idag ville jag dela med mig lite av det som jag just nu läser. Det är väldigt inspirerande att inse och förstå att alla kan bli lyckliga och att du styr det mycket själv.

Yttre faktorer är inte vägen till lycka. Försök att vara tacksam och prata om de positiva händelserna du har i din omgivning. Så fort du börjar klaga eller tänka negativt, försök bryta mönstret. Och hjälp din omgivning, om de klagar eller är negativa.

“Oavsett om du tror att du klarar det eller om du tror att du inte klarar det, så kommer du att få rätt”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *