Uppskov – räntefritt lån

Uppskov – räntefritt lån

Så här i deklarationstider så kanske du har möjlighet att ansöka om uppskov? Från och med i år så är uppskovet räntefritt.

Vad är uppskov?

När du säljer en villa eller bostadsrätt och gör en vinst så måste du betala vinstskatt. Skattesatsen för vinst på bostadsförsäljning är 22%. Vi tar ett exempel.

Du köpte ett hus för 2 000 000kr för 10 år sedan och under 2020 sålde du det för 3 000 000kr. Du har alltså gjort en vinst på 1 000 000kr. På den här vinsten ska du betala 22% skatt vilket blir 220 000kr. Om du sålt din bostad under 2020 så är det i deklarationen som är öppen nu som du ska redovisa detta.

Uppskov innebär att du berättar för skatteverket att du inte vill betala in vinstskatten, utan att du vill behålla pengarna. Det får man göra och det kallas för uppskov, men det blir ett lån till skatteverket och fram till och med 2020 har man behövt betala ränta på det här lånet.

Anledningen till att uppskov finns är att det annars kan skapa tröghet i bostadsmarknaden. Om du varje gång du säljer din bostad måste betala 22% skatt på vinsten så tappar du din köpkraft på marknaden. Du kanske behöver beloppet som du skulle betala i skatt som insats till din nästa bostad.

Det finns vissa villkor som du måste uppfylla för att få ansöka om uppskov, läs gärna mer om detaljerna på skatteverkets hemsida.

Nyheten som gäller från 2020 års deklarationen

Det som bestämdes för några månader sedan är att uppskovet kommer att bli räntefritt. På ett sätt är det här en fantastisk möjlighet. Ett räntefritt lån är inte något man hittar överallt. Om du har möjlighet att ansöka om uppskov så känns det rent spontant som en ”no-brainer”. Jämförelsen man kan göra är att jämföra det räntefria uppskovet mot att låna samma belopp från banken. Det handlar dels om ränta som du slipper betala samt att du eventuellt kommer under lånenivåer där du måste amortera tack vare uppskovet.

Om du sålt en bostad mellan 2014-2019 och känner att det här med uppskov skulle vara något för dig så går det att ansöka om det i efterhand. Dock ska sägas att du kommer få betala räntan som du skulle ådragit dig under perioden innan 2020. Men när jag läser på skatteverkets hemsida så säger de att räntan varit ca 0,5% så trots detta så blir det ändå en bra deal i slutändan.

Kommer vi ansöka?

Nej vi kommer inte ansöka om uppskov. Vi köpte huset vi bor i idag 2013 och sålde samma år en lägenhet. Vi gjorde förvisso en vinst där men jag kände inte till uppskovet när vi sålde så därför har vi inget uppskov idag. Däremot är det väldigt sannolikt att vi kommer ansöka om uppskov nästa gång vi flyttar (om vi uppfyller villkoren vill säga)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *