Vår nya budget för 2021

Vår nya budget för 2021

Som jag skrev i min sammanfattning av våra utgifter för 2020 så blev de högre än vi önskat. Dags att göra något åt saken!

Utgifterna under 2020

När vi summerade utgifterna för 2020 tidigare i år så blev vi lite överraskade. Vi slog nytt “personbästa” i högsta månadsutgift någonsin. Inget att skryta med då vi helst vill hålla våra kostnader nere så gott som det går. Det visade sig att vi släppt lite på kontrollen och lagt mer pengar än vad vi kanske egentligen tycker är rimligt inom flera olika kategorier.

Som många av er säkert redan vet för vi kassabok. Tack vare den så kan vi följa upp så som vi gör kring våra utgifter. Våra utgifter som landade på ca 28 000kr i månaden under 2020 blev en väckarklocka. Nu har vi satt en ny budget för 2021 som vi ska försöka hålla och utvärdera om den är rimlig vid årets slut.

Ny budget

De utgifterna som verkligen stack ut under förra året var kopplat till hushållsinköp (mat), hus/trädgård och övrigt. Baserat på våra kategorier som vi har vi vår kassabok har vi nu satt en ny budget enligt nedan.

Vi går ut ganska aggressivt och vill landa på 26 000kr i månaden inklusive vår nya sommarstuga. Det är en markant skillnad jämfört med förra året. Vi ska i princip minska inom alla kategorier, förutom driftskostnaden vilken vi inte kan påverka så mycket själva. Syftet är att se om det är möjligt att nå nivån som vi satt upp och att vi fortfarande tycker att det känns okej. Nu är det Mars och vi har redan förbrukat halva budgeten för bilen t.ex. då vi behövde laga den på verkstad för massa pengar. Så vissa saker kan vi inte påverka men vi kommer satsa på att hamna på budget inom de kategorier där vi styr över utgifterna. Det återstår att se var vi landar.

En kommentar kring vår budget är att vi ökat vår nöjesbudget jämfört med förra året, om man räknar bort resebudgeten. I de 86 631kr som vi la under 2020 på nöjen var 42 000kr till vår resekassa, 3 500kr i månaden. I år kommer vi lägga undan 24 000kr om året, 2 000kr i månaden. Så även om vi satt 72 000kr i budget på nöjen så är det utrymme för mer än förra året. Visst man kan argumentera att vi minskar ju vår resebudget så det är ju faktiskt mindre pengar totalt till nöjen, men där kommer sommarstugan in som “nöje”. Vi allokerar de 1 500kr som vi minskat resebudgeten med till sommarstugan istället och ser kanske sommarstugan som ett nöje även om vi inte bokför den som det.

Utmaningar

Jag tror personligen att vi inte kommer ha så svårt att nå målet för kläder, hus/trädgård och nöjen. Där kan vi anpassa oss ganska enkelt. Det kan bli lite svårare med hushållsinköp (mat och systemet) även om det ser bra ut efter årets två första månader. Det är intressant att se hur duktiga vi kan vara om vi bara anstränger oss. När jag ser tillbaka på förra året så hade vi tappat lite medvetenheten om var vi ville ligga i kostnader och då är det lätt att man bara handlar på. Det är tydligt att mål kan vara viktiga för att ta kontrollen, annars blir det lite flytande.

Klarar vi 26 000kr i månaden så motsvarar det en pengamaskin på knappt 8 MSEK baserat på 4%-regeln. Dit har vi fortfarande en bra bit kvar till att nå. Samtidigt är det ett mål där vi inte behöver några andra inkomster för att få vardagen att gå runt. Sedan har vi än högre direktavkastning än 4% på våra investeringar så totalbeloppet behöver inte heller bli 8 MSEK tack vare att vi har lite alternativa investeringar.

8 thoughts on “Vår nya budget för 2021

 1. Mats

  Hej,
  Intressant! Vi har ett liknande upplägg och jag försöker jobba med att bryta ned kostnaderna i det som går att påverka. Vår budget ser ut så här för i år (exklusive amorteringar som ligger under sparande). Cirka hälften av boendekostnaden är renoveringar och underhåll.
  Har ni barn?

  Kategori utgifter
  Boende 8,920
  Transport 2,250
  Mat och dryck 4,600
  Nöjen, hälsa och Semester 4,000
  Övrigt 3,250
  Summa utgifter 23,020

  Mvh
  Mats

  1. Herr Oberoende

   Intressant Mats, kul att du delar med dig! 🙂
   Vi har inga barn, har ni?

 2. Sandra

  Jag tror att ni kommer lyckas 🙂 Det gäller bara att ha disciplin! Grattis till stugan dessutom! Härligt

  Våra utgifter Ser så här ut:
  Boende 5500
  Kläder: 500kr
  Mat inkl hushållsinköp 5000kr
  Nöjen 2000kr
  Förskola/fritids: 2000kr
  Övriga försäkringar: 800kr
  Övrigt: 1000kr
  Summa utgifter ca 16-17,000kr /månaden

  Vi är 2 vuxna och 2 barn

  Obs: vi äger ingen bil eller villa, bor u bostadsrätt och 5 min gångavstånd till jobb och mataffär och skola

  1. Herr Oberoende

   Tack Sandra för att du delar med dig! 🙂
   Era utgifter är inspirerande, speciellt med tanke på att ni är en familj på 4! Bra jobbat att ni lyckats bosätta er så att ni inte behöver någon bil 🙂

 3. Cecilia

  Det är intressant att läsa vilka utgifter andra har. Själva lägger vi ca 29 000 kr/mån för 2 vuxna + 2 småbarn, så en del mer än er och vad andra kommenterar. Vi lade samma summa även som 2 vuxna, men utgifterna har skiftat karaktär. Jag tycker att vi lever väldigt gott på denna summa; inte i överflöd men köper oftast det vi vill ha och behöver, och jag skulle nog känna det som att vi drar in på livskvaliteten om vi skulle sänka våra utgifter ytterligare. Som fria planerar vi för utgifter om ca 30 000 kr/månad.

  1. Herr Oberoende

   Tack Cecilia för att du delar med dig. Låter som vi är på ungefär samma nivå då även om vi siktar på lite lägre med den nya budgeten 🙂

 4. Kristina

  Hej, spännande läsning! Men var finns mat?! I hushåll? Imponerande billigt i så fall!

  1. Herr Oberoende

   Hej Kristina,
   Ja precis vi inkluderar matutgifterna i hushåll 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *