Bokrecension – I will teach you to be rich

Bokrecension – I will teach you to be rich

En roligt skriven bok om hur du tar tag i din ekonomi, det är vad amerikanen Ramit Sethi har skrivit. Han har skrivit den med humor och med glimten i ögat.

Boken

Den här boken är en guide i hur du tar tag i din ekonomi. Den är lite amerikansk och utgår i vissa kapitel från amerikanska sparformer och amerikanernas myter om hur man blir kreditvärdig t.ex. som inte är applicerbart i Sverige.

Dock så har den här boken mycket sunt förnuft som verkligen kan hjälpa alla typer av människor.

Boken utgår från en person inte har kommit igång med sparande och kanske till och med har skulder som de behöver ta tag i.

Bokens upplägg

Boken börjar egentligen med att prata kring om du vill vara sexig eller rik? Antingen kan du spendera dina (och andras?) pengar på saker som du inte ens behöver och se sexig och snygg ut, men fattig. Alternativet är att ta kontroll över din ekonomi och leva ett bra liv och bli rik.

De första kapitlen handlar om hur du hanterar kreditkort på rätt sätt, och inte hamnar i skuld. Ytterligare ett kapitel handlar om hur du väljer bank.

Ramit återkommer flera gånger till att det du blir uppmanad att göra i boken är en engångshandling. Alltså att du tittar ordentligt på det nu, gör ett bra val och sedan låter du det vara. T.ex. som val av bank och kreditkort där du minimerar avgifter och ser till att du får maximalt värde.

Investera

I USA finns flera sparformer som vi inte har i Sverige som 401K och Roth IRA. Här märks att boken är skriven för amerikaner då svenskar uppenbarligen sparar på andra sätt. Dock är budskapet ändå intressant. Det handlar om att maximera de eventuella fördelar du kan få via sparandet. I USA så kan du från din lön välja att spara en viss procent och företaget matchar beloppet och du får dubbla beloppet insatt i ditt sparande (401k konto). Ramit tipsar därför läsarna att först maximera detta sparande innan du börjar spara privat vilket är smart. Men för oss svenskar så får vi numera sköta vårt privata pensionssparande själva. Eventuellt kan man löneväxla, men det är något helt annat.

Passivitet

Ramit förespråkar mycket kring passivitet. Han vill inte att du ska lägga mycket tid på dina investeringar. Investeringarna ska istället ge dig mer tid! Om du gör rätt från början med att välja fonder, starta automatiska insättningar t.ex. så behöver du inte lägga mycket tid på dina investeringar. Syftet är inte att ”leva i excelbladet” som Ramit säger utan leva sitt liv. Det är inte intressant (eller ger något värde) att titta på dina investeringar varje dag. Du kan titta till dem några gånger per år och se att allt ser OK ut.

Rådgivare

Ramit pratar en del om privata rådgivare som egentligen är säljare och om de myter som finns kring att sparande skulle vara något smart. Han uppmanar sina läsare att vara försiktiga med att ta hjälp av finansiella rådgivare. Samma sak med aktivt förvaltade fonder vilket han inte är ett fan av. Det Ramit förespråkar är breda passiva indexfonder som du sparar i via automatiska insättningar.

Medveten konsumtion

Den stora och kanske viktigaste punkten för att ta tag i sin ekonomi handlar om medveten konsumtion. Varför köper du det du köper? Är det för att du vill ha det eller är det för att andra köper sånt eller du känner dig utanför om du inte köper det? Att verkligen ifrågasätta dina inköp kan vara jobbigt med det är vägen till att få ett rikt liv.

Omdöme

Den här boken ligger väldigt mycket i linje med mina egna värderingar och tankar kring ekonomi. Ramit pratar om passivitet, automatiskt sparande, medveten konsumtion, våga ifrågasätta utgifter, minimera fasta kostnader, våga spendera på det du gillar med mera.

För mig är den här boken mycket sunt förnuft. Den kan hjälpa många med att få lite bättre perspektiv på vad ett rikt liv är och hur du kommer igång med ditt långsiktiga sparande. Mycket handlar ju om att stanna upp och ställa sig på sidlinjen av sitt eget liv för att verkligen se vad det är som pågår. Gör du det du vill? Är du på väg mot det du vill och har du den ekonomiska förmågan att nå dit du vill. Om inte så finns verktygen i den här boken för hur du kan komma på rätt spår igen.

På något konstigt sätt känner jag mig inte upplyft med många nya insikter efter att ha läst den här boken. Men jag känner en bekräftelse på att mina tankar och filosofier delas av den här författaren vilket i sig är ganska stort.

Bra bok som går att köpa på Bokus eller Adlibris.

2 thoughts on “Bokrecension – I will teach you to be rich

  1. För mig kännetecknar jag Ramit med medveten konsumtion och att spendera ändlöst på det man tycker om i kombination med att helt strypa sånt som inte ger något. Gillar tanken.

    1. Herr Oberoende

      ja det är en väldigt bra summering av hans filosofi 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *