Kvartalsrapport Q1 2020

Kvartalsrapport Q1 2020

Första kvartalet är avslutat på 2020 och det är dags att uppdatera läget av vår pengamaskin och våra investeringar.

Pengamaskinen Q1 2020

Det har nog inte undgått någon att COVID-19 har stor påverkan på de finansiella marknaderna. Som lägst var börsen ner ca 30% i år men Q1 slutade ändå lite bättre efter en rekyl under Mars månad. Om vi börjar med att titta på hur vår börsportfölj presterat så är den nedan. Vi slutar Q1 på -17,5%. Det är såklart en jättestor nedgång och trist. Vi ligger lite över index vilket är trevligt.

Börsen har varit oerhört slagig och från årets högsta punkt den 19e Februari på ca +6 så har vi varit som lägst på -30%. Det är ett fall på 36% på ca en månad. Emellanåt har börsen gått ner 10% en dag för att gå upp 10% en annan. Det är i de här situationerna det är livsfarligt att försöka tajma marknaden. Det blir lite som att spela roulette. Har du tur “missar” du nedgången men har du otur “missar” du dagarna med rekylerna uppåt. Marknaden vet inte riktigt själv hur den ska hantera krisen eftersom framtiden ser så osäker ut.

Om vi tittar på våra totala tillgångar så har de också minskat ganska mycket sedan årsskiftet enligt nedan bild. Dock ska ju sägas att de investeringar som vi har utanför börsen inte påverkas på samma sätt. De ligger stabilt och tickar uppåt i många fall. Dock kommer det bli intressant att se hur P2P, TRINE och Tessin, som jobbar med krediter, kommer påverkas av situationen. Jag inbillar mig att det kommer bli viss påverkan där också, men hur allvarlig återstår att se.

Aktivitet under Q1 2020

Förutom att börsen gått helt bananas under Q1 har vi haft lite andra aktiviteter under Q1. Den största av dessa aktiviteter är att vi sålt vårt hus i USA. Jag har pratat lite om det tidigare men de största anledningarna till att vi sålt är att mycket inte blivit som vi tänkt oss med tanke på hantering av managementbolag, räkningar, reparationer och det har heller inte varit så passivt som vi trodde det skulle bli när vi gick in i investeringen. Att vi sålt huset i USA syns också i ovan graf där den lila fastighetsdelen har minskat. Vi har bestämt oss för att använda en del av det kapital vi fick ut och investera i Optimal Investments obligation. I fastighetsdelen har vi numera Tessin och Optimal Investments obligation.

Vi har månadssparat som vanligt under januari och februari; 17000kr till börsen, 4000kr till Savelend, 2500kr till Better Globe, 1000kr till TRINE. Dock satte vi allt på börsen under Mars för att utnyttja rean lite grann.

Vi väntar lite återbetalningar av Tessin projekt under Q2, vi har inte helt bestämt oss hur vi kommer att investera de pengarna. Vi håller lite extra koll på börsen och om det kan vara läge att investera lite mer där. Det får vi se i nästa kvartalsrapport!

2 thoughts on “Kvartalsrapport Q1 2020

 1. Sandra

  Hej

  Kan ni inte skriva separat inlägg om fastigheten i USA. Vad exakt var det som inte funkade, vilka förväntningar ni hade och hur skulle ni göra om ni köpte fastighet igen i framtiden?

  1. Herr Oberoende

   Hej Sandra,
   Jag lägger det i listan på förslag till kommande inlägg. Ska se om jag får ihop något 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *