Avkastning när den är som bäst

Avkastning när den är som bäst

Att få avkastning från sina investeringar är ju själva poängen men det är ändå en fantastisk känsla att se pengarna trilla in på kontot!

Att investera

Ja själva poängen med att investera sina pengar är ju att pengarna ska öka i värde. Vi vill att våra pengar ska ge oss avkastning till en rimlig risk för att på lång sikt kunna se att våra pengar öka i värde. Själva idén är kanske inte så jätteupphetsande, speciellt inte om du får mellan 7-10% avkastning per år.

Dock så är ju ränta-på-ränta effekten inte att leka med utan avkastningen du får på din intjänade ränta kommer att ge en enorm hävstång över tid. Låt oss ta ett kort exempel.

Du investerar 100 000kr i en tillgång som löpande betalar ut 10% varje år. Din kapitalutveckling kommer se ut enligt nedan:

År 1: 110 000kr
År 2: 121 000kr
År 3: 133 100kr
År 4: 146 410kr
År 5: 161 051kr
År 6: 177 156kr
År 7: 194 872kr
År 8: 214 359kr
År 9: 235 795kr
År 10: 259 374kr

Jaha säger du, vad är det som är så märkvärdigt med det? Jo ränta-på-ränta betyder just att du även får avkastning på din ränta. Så första året får du bara avkastning på det du investerade, alltså 10% av 100 000kr. Det är 10 000kr. Men det andra året får du avkastning dels på de 100 000kr du investerade men också på räntan du fick år 1, 10 000kr. Så avkastningen blir 10 000kr från ditt investerade kapital och 1 000kr (10% av 10 000kr avkastning från år 1). Alltså totalt 11 000kr. Ditt totala investerade belopp blir således 121 000kr efter år 2.

Så i exemplet ovan så kan man tänka att om du bara fick avkastning på ditt initiala kapital (100 000kr) så skulle du få 10 000kr per år och ha totalt 200 000kr efter 10 år. Men som du kan se ovan så har du nästan 260 000kr. Så räntan på din ränta är nästan 60 000kr på 10 år. Och effekten av ränta-på-ränta blir bara större och större varje år. För att ge lite perspektiv har jag nedan skrivit vad du skulle få om du lät pengarna vara investerade i 20 år.

År 20: 672 750kr

Alltså, på 20 år har dina 100 000kr gett dig 200 000kr avkastning på det initiala kapitalet och 372 750kr är ränta på räntan som du fått under de 20 åren, fantastiskt.

Var långsiktig

Det många missar är att ränta-på-ränta effekten är oerhört kraftfull men den behöver tid. Sparar du på en tidshorisont som är 3-5 så ger inte ränta-på-ränta effekten några superbelopp och är inte så mycket relativt avkastningen du får på ditt insatta kapital. Men på 20 år är ränta-på-ränta effekten det som gett dig långt mycket mer avkastning än avkastningen på det initiala insatta beloppet.

Just av den anledningen brukar ett av de mest klassiska investeringstipsen vara att börja spara tidigt. Det är bättre att starta nu med små belopp och i klassiska och säkra investeringar än att vänta och tänka att du måste sätta dig in mer innan du börjar etc.

Här uppstår även problematiken med att vi kommer ut i arbetslivet senare och senare. Vi studerar numera så länge att vårt pensionskapital tappar värdefulla tillväxtår och hinner inte öka i värde på samma sätt som om vi börjat arbeta 5 år tidigare. När vi pratar om ränta-på-ränta när du sparar runt 40 år är ett extra år värt jättemycket i avkastning. Men mer om det i något annat inlägg.

Återinvestera avkastningen

Det jag egentligen ville skriva om idag och vad som är kritiskt för att ränta-på-ränta effekten ska fungera är att du återinvesterar din avkastning. Om du till exempel får utdelningar från aktier så måste du återinvestera pengarna för att din avkastning också ska fortsätta växa och ge dig ännu mer avkastning.

Jag älskar att återinvestera avkastningen. Det är som att få gratis pengar att köpa aktier eller andra investeringar för. Och vem minns inte hur bra det känns att köpa saker för pengar som du fått eller hittat. Jag minns själv hur bra det kändes när jag var liten och hittade en 20-lapp på en parkering en gång. Jag gick och köpte en glass för pengarna, det var en av de godaste glassar jag ätit, helt gratis! Kanske ingen perfekt liknelse men jag tror ni förstår vad jag menar, ”gratis är gott”.

I vårt fall så får vi utdelningar från aktier och vi får avkastning utbetald från Tessin och TRINE till exempel.

Hos TRINE gör jag det enkelt, de pengar vi får utbetalt i avkastning återinvesterar jag direkt i nya projekt på TRINE:s hemsida. Avkastningen som kommer från Tessin ska vi också återinvestera i nya projekt hos Tessin. Utdelningen från våra aktier har vi bestämt att vi ska ta ut från portföljen och investera hos Savelend i år.

Avkastningen som vi får från just Savelend, Lendify och Fellow Finance återinvesteras automatiskt på deras sidor så där får jag inte samma ”rus” av att få återinvestera. Lite till min besvikelse men samtidigt gör det investeringarna väldigt passiva och jag behöver inte bry mig så mycket vilket också är skönt.

Hur tänker du kring att återinvestera din avkastning?

8 thoughts on “Avkastning när den är som bäst

 1. Investeraren_tw

  Alltså, jag vet inte hur du fick ihop glass med Tessin? Beträffande den stentuffa byggkonjunktur vi har just nu, så förväntar jag mig att en tämligen stor andel av Tessins projekt kommer sluta i jämmer och elände, konkurs. Hitintills har få av deras projekt gått snett, men lita på att fler kommer framöver. Mycket hög risk, varning.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Tråkigt att du verkar vara så negativt inställd till Tessin. Självklart finns det risker med alla sorters investeringar och så även med Tessin. Du verkar ha studerat dem, har något av deras projekt gått snett hittills? Har du investerat något själv?

 2. Lisa

  Tessin är jättebra!
  Jag investerar där själv.
  Funkar jättebra för oss.

  1. Herr Oberoende

   Kul att höra Lisa! 🙂

 3. Viveka

  Hej! Har du ett bra tips på fond att investera i Robur? T ex Access USA? Verkar ha gått bra! Alternativt annan fond?
  Har själv sparat många år i en fond i Nordea som tyvärr har höga förvaltningsavgifter, ca 1,50.
  Inser att det inte är världens bästa placering även om den växt över tid. Förvaltningsavgiften tar ju mycket. Tyvärr är jag inte så bra insatt.

  1. Herr Oberoende

   Hej Viveka!
   Kul fråga 🙂 Jag är dåligt insatt i fonder om jag ska vara ärlig. Men som du säger är det bra att undvika de med höga avgifter. Jag skrev lite om det i mitt inlägg om man ska köpa passivt eller aktivt förvaltade fonder. Där visade det sig efter att jag gjort en del research och läst vetenskapliga artiklar att passiva indexfonder är det som över tid har varit bäst för småsparare. Även i boken Winning the Loser´s game påvisas samma sak som jag precis läst ut. Du kan försöka hitta och titta på globala indexfonder eller fonder som följer Europaindex och/eller Sverigeindex med avgifter under 0,2%.
   Personligen har vi Avanza Global i vår pengamaskin.

 4. Viveka

  Tack för tipset. Hur har Avanza Global gått då de senaste åren? Varför har ni valt just den
  fonden? Jag har inte samma ambition som ni när det gäller sparande. Min insats rör sig om 200 kronor i månaden!! (mitt barnbarn får lite mer i en annan fond ). De 200 kronorna i månaden har nu nått drygt 100.000 kronor (löjligt lite för er kanske). Men, det är ju en slant eller hur? Jag sparar inte för att leva på räntan förstås. Jag lever på pensionspengarna. Men vill med detta säga att även småpengar blir större så småningom. Annars är min sparfilosofi att försöka få ut så mycket som möjligt för de pengar man har. Spara på maten, jaga extrapriser och använda allt, inte kasta. Plus när det gäller resor, ha väskan packad och beställa sista minuten (ofta resa som går dagen efter eller till och med samma dag, det har hänt). Plus att göra alla reparationer i huset själv, bara betala för sådant som man absolut inte kan göra själv.
  Har inte bil. Cyklar och åker kollektivt.

  1. Herr Oberoende

   Vi har valt Avanza Global för att det är en global indexfond med passiv förvaltning som har en avgift på 0,11%, du kan läsa på Avanzas hemsida här. Den går bara att handla om du är kund hos Avanza. Den fonden lanserades förra året, innan det hade vi Länsförsärkingar Global Indexnära. Båda fonderna rör sig identiskt eftersom de följer samma globala index. Enda skillnaden är att Länsförsäkringars fond har en avgift på 0,21% som är lite högre än Avanzas fond.
   Vi har valt globala indexfonder för att det enligt vetenskapen är det som är bäst för oss småsparare på lång sikt.

   100 000kr är jättemycket pengar! Även om vi lyckats spara ihop mycket pengar och investerat dem så är det tack vare att vi har samma livsstil och tankesätt som du verkar ha med att just vara sparsam i vardagen och tänka “smart”. Kul att ditt sparande växt så pass bra.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *