Kvartalsrapport Q1 2019

Kvartalsrapport Q1 2019

Första kvartalet av 2019 har passerat och jag tänkte uppdatera läget av vår pengamaskin.

Pengamaskinen Q1 2019

Under första kvartalet i år så har vår pengamaskin utvecklats positivt. Främst tack vare börsen som haft en fin uppgång under Q1. Men många av våra andra investeringar tickar också på och ökar i värde. Nedan är grafen över våra totala tillgångar.

Börsen har varit dragloket i uppgången i vår pengamaskin det här kvartalet. Nedan är vår utveckling. Dock så har vi halkat efter index ganska rejält. Vi är upp ca 9,5% och index runt 13%. Det kan förklaras av flera olika saker men bland annat så äger vi Swedbank som har gått ner 35% hittills i år pga skandalerna som uppdagades nu i mars. Får se om det kommer en återhämtning senare i år.

Aktivitet under Q1

Under Q1 har vi inte gjort så mycket med våra investeringar. Vi har påbörjat vår tjänstledighet nu, och under januari och februari så gick vårt månadssparande till vår budget för tjänstledigheten. Från Mars till Augusti så har vi ingen inkomst och kommer sannolikt inte investera så mycket under den här perioden heller.

Dock så har vi sparat ihop mer än vi behöver till vår ledighet så vi har en del kapital som vi kan investera.

Under Mars så har vi gått in i en “ny” tillgångskategori. Det handlar om skog. Jag har kommit i kontakt med en fond (som inte handlas på börsen) som köper och förvaltar skog både i Europa och Sydamerika. Där har vi valt att gå in med ett mindre belopp för att utvärdera hur den presterar. Ska bli spännande att följa och det kan hända att jag skriver ett mer utförligt inlägg senare om vad det är vi har investerat i.

Det har redan börjat trilla in lite utdelningar, men merparten kommer under Q2 så det ser vi fram emot. Under nästa kvartalsrapport kommer jag bland annat rapportera om hur våra utdelningar utvecklats jämfört med förra året.

För er som undrar hur det går med vårt hus i USA så är det väldigt segt! Vi har fortfarande inga hyresgäster och vi pratar med våra kontakter vad vi kan göra för att skynda på processen. Återstår att se när vi får in några gäster, men jag hoppas såklart väldigt snart. Vi har ägt huset i 6 månader nu och har hittills bara haft utgifter och inga intäkter. Ny uppdatering kommer om tre månader!

8 thoughts on “Kvartalsrapport Q1 2019

 1. Johan

  Swedbank:
  Det är i en sådan sits det är skönt att sprida sig med aktier på flera olika banker 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hehe ja! Här ser man helt klart fördelen med att sprida riskerna ännu mer, t.ex. en indexfond 🙂

 2. Kaksmet

  Jag var själv väldigt intresserad av upplägget kring fastigheter i USA men efter kontakt med andra som har tagit steget så har det varit många som har samma erfarenhet som ni har nu. Olika ursäkter hade givits till varför så var fallet men ursäkter ger inte intäkter tyvärr.

  Hoppas det löser sig för er och kommer igång snart!

  1. Herr Oberoende

   Nej precis, det är lite segt.. Yes vi håller tummarna! 🙂

 3. Hans

  Hej!
  Segt såklart att ni inte hittat hyresgäster ännu.
  Ett tips kunde vara att kolla på möjligheten att hyra ut via airbnb (bra korttidsboende vid semester). Vi var nyligen i Florida och sov ett antal nätter på sådana boenden. Det verkade som -iallafall där vi var, att de hade mer eller mindre full beläggning. En sak som dock är grymt viktig var att man måste godkänna de som önskar hyra.

  Fördel; Högre inkomst/dygn jmf månadsuthyrning. Airbnb hanterar betalning (som alltid är förskott)

  Nackdel; mer hantering i form av städ och tvätt osv.

  Tack för mycket intressant läsning!

  1. Herr Oberoende

   Vilket smart tips Hans, tack!
   Vi hyr ut via ett management bolag som vi gett rättigheten att hitta hyresgäst åt oss så vi kal inte göra det själva. Men jag ska fråga dem om det skulle kunna vara en möjlighet som de kan göra åt oss 🙂 De tjänar också pengar att huset är uthyrt så det är ju en win-win!

 4. Hans

  Ok, lycka till! Gissar att du skriver sen om det lyckas att göra så.

  Allt gott!

  //Hans

 5. Z-Mannen

  Det är lätt att hitta hyresgäster – det handlar om hur mycket pengar man begär.

  För $ 200 per mån lär det inte behöva stå tomt.

  Men OM man likt Oscar Properties kräver att tjäääänaaa en massa pengar
  istället för att tillhandahålla folk som behöver bostäder, då kan det vara tungt.

  Ser till o från att – vårt lyxiga hus går inte att sälja – klart det går att sälja
  jag har bjudit 10,000 men inte fått svar.

  MEN OM ALLA SOM SKALL SÄLJA NÅGOT ELLER HYRA UT NÅGOT KRÄVER ATT
  HEEELA TIIDEEN TJÄÄÄNAAA PÅ SINA MEDMÄNNISKOR – då blir det mycket svårare
  o ett antal kommer inte att klara detta utan tvingas ta vad de själva anser är förluster.

  Är det förlust att hjälpa folk att få bo vettigt även om man INTE tjänar-
  nej tycker många.

  Men Akelius då – han köper hus med hyror på typ 6,000 kr mån o höjer till 14,000 o
  så delar han ut flera 100 miljoner till utlandet i välgörenhet (säger han)

  Då är det väl mycket bättre att han köper hus med 14,000 i hyra o hyr ut till ankdammsfolket
  för 6,000 – när han nu påstår sig vilja göra väl.

  PS uppsagd eller tjänstledíg är ju samma sak – under tiden man är ledig i alla fall.

  PSS – åk till USA o rusta huset o jaga hyresgäster själv

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *