Att slå genomsnitts-spararen

Att slå genomsnitts-spararen

Avanza har vid årsskiftet satt ihop en rolig genomgång/statistik för dig som kund. Det är en riktigt kul analys!

*jag har ett samarbete med Avanza och blir du kund hos dem får jag en förmedlingsprovision.

Att slå index

Jag skrev en artikel under 2018 om det här med aktiv och passiv förvaltning. Det är enligt forskningen väldigt svårt både för aktiva fonder och för aktiva småsparare att slå index.

För oss småsparare så beror mycket på psykologi och känslor. När vi är aktiva med våra investeringar så tar känslorna över och vi slutar vara logiska och rationella. T.ex. att vi har svårt att sälja våra förlorare som är röda i portföljen, medan vi säljer de som är blå. Egentligen kanske vi borde göra tvärt om. Det kan också handla om att många köper när det är dyrt och säljer när börsen gått ner. Istället borde vi sitta still i båten och spara regelbundet.

Avanzas personliga sammanställning

Jag tyckte det var superintressant att gå igenom sammanställningen som avanza hade förberett. Den innehöll bland annat information om hur våra placeringar presterat, se bilden nedan.

Årets utveckling

Sen var det information om hur våra placeringar fördelade sig på olika länder runt om i världen. Det var en ruta om mina bästa och sämsta dagar på börsen och hur mycket det gått upp och ner då. Mitt bästa innehav visades också. Det fanns även information om hur många transaktioner jag gjort, enligt nedan bild.

Aktivitet i portföljen

Det som då gör mig lite ledsen när jag läser sammanställningen är att genomsnitts-kunden på avanza hade en utveckling på -8,82% medan index gick ca -4,6%. Det är en stor skillnad! Det är dessutom ett genomsnitt, så det finns de som gått bättre men även de som gått sämre. Vår portfölj gick ner 2,59% så vi är klart nöjda med det resultatet.

Hade genomsnittsspararen investerat i en indexfond hade det gett dem en bättre avkastning. Visst kan det vara slumpen som gör att genomsnittskunden presterade sämre just 2018 men jag tror tyvärr det är så varje år. Det går i linje med de undersökningarna som jag läste igenom när jag skrev inlägget om aktiv vs passiv förvaltning.

Min reflektion är att många som pratar om aktier på jobbet eller i andra sammanhang letar efter “klipp”. De ska bli rika snabbt och det ska vara företag med enorm potential. De vill hoppa på nästa Fingerprint och dubblera sina pengar på kort tid. Sånt händer, men det är ytterst sällsynt och att veta vilket företag som kommer bli nästa raket är jättesvårt. Sen finns det många företag med spännande produkter som “borde” gå som tåget på börsen. Dessa bolag som inte tjänar stabilt med pengar har många utmaningar och aktiekurserna brukar spegla detta. Ett annat exempel jag ser ibland är att man hoppar på raketbolagen för sent, precis på toppen för att sedan vara med om en nedgång som inte är speciellt trevlig. Det är bara att titta på Fingerprints kursutveckling. Det var många som tjänade bra i uppgången, men för de som aldrig sålde innehavet eller hoppade på uppe på toppen har affären inte varit speciellt bra.

Fingerprints utveckling på börsen

Vad ska man göra?

Om du är intresserad av aktier och vill hitta nästa Fingerprint så är det ju jättekul och spännande! Men använd inte hela din portfölj för att göra det. Ha 90% i stabila aktier eller indexfonder så att du kommer följa med börsens generella utveckling. Det gäller även om du känner att det är svårt att inte bli påverkad av media, kompisar och dina egna känslor.

Det är enkelt att bli rik på börsen, man måste bara ha gott om tid och våga vara passiv. Men ibland gör vi det lite svårt för oss!

3 thoughts on “Att slå genomsnitts-spararen

 1. Investeraren_tw

  Du har helt rätt i att det stora problemet med framgångsrik kapitalförvaltning ofta ligger i hur du agerar. Du själv är ofta din största fiende på marknaden, den insikten är värd väldigt mycket, och svår att ändra på för de flesta.

 2. Linda

  Jag har lite svårt att förstå när det psykologiska tar över för många. Tex nu december när många fick panik. Vi hade en korrektion men inte ens en officiell björn och ändå så skulle folk ut marknaden för att ”undvika raset”. Visst är det inte kul att logga in och se röda siffror men grundregeln är ju att inte investera mer pengar än vad man klarar av att förlora. Jag satt still i båten och gjorde några procent plus enligt Avanza så är nöjd även om det givetvis hade varit roligare med bättre siffror.

  1. Herr Oberoende

   Hej Linda, ja exakt. Jag tror många lätt dras med av de stora rubrikerna i tidningarna “nu kommer raset” etc. Det är oerhört lätt att dras med känslomässigt och sedan börja agera utifrån detta, vilket såklart inte är optimalt. Kul att det gått bra för dig! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *