Pengamaskinen december 2018

Pengamaskinen december 2018

December är förbi, jag tänkte uppdatera er om utvecklingen av pengamaskinen under 2018.

Pengamaskinen 2018

Gott Nytt År allihop. Hoppas att ni är lika spända på att starta ett nytt år som jag är. Det finns mycket spännande och kul som vi ska fylla 2019 med! Men i dagens inlägg tänkte jag titta tillbaka på hur vår pengamaskin har presterat under 2018.

Först och främst kan vi titta på hur utvecklingen var under december. Det är en ganska dyster syn med en nedgång på 5,66%, dock är det bättre än index vilket är lite tröst.

utveckling under december

Tittar vi på sista kvartalet 2018 så var det en väldigt mörk historia. Från toppen i slutet av Augusti har vår pengamaskin gått ner med ca 15%. I sista kvartalet var nedgången 12,99%. Igen så var vi bättre än index som gick ner hela 14,41%.

Utveckling Q4 2018

Till sist tittar vi på hela årets utveckling. Eftersom börsen varit så sur på sista tiden är det lätt att tro att helåret också varit väldigt dåligt. Så har det inte varit. Fram till augusti hade vår portfölj gått upp nästan 15%. Totalt för 2018 landar vi på -2,25% och index -4,58%. Inget strålande år men heller ingen katastrof. Vi vet att börsen svänger och att den inte går upp varje år. Det har varit en lång period av uppgång och just nu ser vi en korrektion i det.

utveckling hela 2018

Trots de stora nedgångarna på slutet av året har vi inte gjort något, varken sålt eller köpt. Vi sitter still i båten trygga i att börsen kommer vända uppåt igen. Att försöka tajma ned och uppgångarna är att spekulera och i princip omöjligt.

Månadens aktivitet

2018 års sista månadssparande har gått till vår budget för tjänstledigheten vi planerar. Som jag nämnt tidigare så har Fru Oberoende fått godkänt för att vara ledig sedan en tid tillbaka och nu är det även klart för mig att det kommer bli av. Mer detaljer om vad vi tänker göra etc kommer om någon vecka.

Bara för att ta det lite kort så planerar vi dels att jobba som volontärer, jobba med egna projekt som kanske kan bli en business som drar in pengar samt att vara lite ”lediga”. En av huvudorsakerna till att vi ville vara tjänstlediga var att prova på livet som ekonomiskt oberoende. Vad händer när vi sitter hemma hela dagarna när alla andra går till jobbet. Vad kommer vi hitta på? Kommer vi bli uttråkade, kommer vi tycka det är fantastiskt? Jag ser det nästan lite som ett experiment för att se hur en sådan tillvaro kommer vara för oss. Som sagt återkommer jag med mer detaljer i ett separat inlägg inom kort.

Just nu arbetar jag med att sammanställa våra utgifter för 2018 som jag kommer dela med mig av i nästa inlägg.

4 thoughts on “Pengamaskinen december 2018

 1. Hej!

  En fråga, när du jämför din portföljs avkastning exkluderar du fonderna då (global samt ränta) och bara jämför din svenska portfölj med svenskt index (SIX)?

  Tack för intressant läsning och intresserad av att höra hur det gått med huset i USA, sista jag såg var att ni jagade hyresgäst men det var ju ett tag sen nu.

  Mvh, Jakob

  1. Herr Oberoende

   Hej Jakob,
   Bra fråga, det har jag kanske inte varit riktigt tydlig med. Jag tar med hela vårt innehav som vi har på avanza, alltså inklusive vår globalfond och räntefonden.

   Ja saker och ting tar ju längre tid än man tror ibland. Tydligen så ligger vår ena lägenhet (finns två i huset vi köpt) ute för listing. Det innebär att potentiella hyresgäster nu kan se lägenheten på vår förvaltares hemsida och de kan ordna visningar. Förhoppningsvis tillsätts den inom kort. Den andra lägenheten ska kollas till lite mer innan den också läggs ut för listing. Så snart vi är igång med huset lite mer och intäkter kommer in så ska jag uppdatera er läsare om hur det går! 🙂 Men redan nu kan jag ju säga att det tagit väldigt lång tid från det att vi köpte huset till att vi fått in hyresgäster. Det hade jag inte riktigt räknat med!

 2. Hej!

  Okidoki.

  Intressant med USA, har funderat lite också men kände mig inte helt på det klara kring skattedelen och vad kontentan blir.

  Även om man lånar till bolaget och bolaget amorterar och betalar viss ränta (som isf skall beskattas enligt inkomst av kapital) bör man ju kunna göra noll resultat varje år i bolaget men detta givet att man kan bestämma amorteringsnivån vilket jag inte vet. Samtidigt om man inte har betalt och köpt kontant så skall ju ränta och kanske amortering betalas i SEK och således växlas konsekvent (använder själv Revolut och är mycket nöjd ifall ni skall flytta pengar typ en gång i månaden eller så)

  När återbetalningen har skett och man förhoppningsvis fortfarande får in hyra så skattas den i USA med 15% men innan man får ut den i Svea så skall ju pappa staten ha sin del och beroende på upplägg skattar jag att 20-70% försvinner innan det är skattat och klart. Blir intressant att höra hur ni tänker upplägget där men oavsett grymt intressant att höra hur det går.

  Mvh, Jakob

  1. Herr Oberoende

   Hej igen Jakob,
   Låter som du är bra insatt 🙂
   Exakt, så länge vi amorterar (vi kan styra hur mycket per år för att få nollresultat i USA) så blir skatten relativt låg. När lånet är fullt återbetalat till oss som privatpersoner så kommer det bli högre. De beräkningar jag sett verkar ligga på mellan 45-50% totalt. Dock går det kanske att sälja huset som vi köpt nu och köpa ett annat och göra en “snurra” till. Vet inte om det går men kanske något att kolla på när det närmar sig.
   Tack för tipset med Revolut! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *