Pengamaskinen december 2018

Pengamaskinen december 2018

December är förbi, jag tänkte uppdatera er om utvecklingen av pengamaskinen under 2018.

Pengamaskinen 2018

Gott Nytt År allihop. Hoppas att ni är lika spända på att starta ett nytt år som jag är. Det finns mycket spännande och kul som vi ska fylla 2019 med! Men i dagens inlägg tänkte jag titta tillbaka på hur vår pengamaskin har presterat under 2018.

Först och främst kan vi titta på hur utvecklingen var under december. Det är en ganska dyster syn med en nedgång på 5,66%, dock är det bättre än index vilket är lite tröst.

utveckling under december

Tittar vi på sista kvartalet 2018 så var det en väldigt mörk historia. Från toppen i slutet av Augusti har vår pengamaskin gått ner med ca 15%. I sista kvartalet var nedgången 12,99%. Igen så var vi bättre än index som gick ner hela 14,41%.

Utveckling Q4 2018

Till sist tittar vi på hela årets utveckling. Eftersom börsen varit så sur på sista tiden är det lätt att tro att helåret också varit väldigt dåligt. Så har det inte varit. Fram till augusti hade vår portfölj gått upp nästan 15%. Totalt för 2018 landar vi på -2,25% och index -4,58%. Inget strålande år men heller ingen katastrof. Vi vet att börsen svänger och att den inte går upp varje år. Det har varit en lång period av uppgång och just nu ser vi en korrektion i det.

utveckling hela 2018

Trots de stora nedgångarna på slutet av året har vi inte gjort något, varken sålt eller köpt. Vi sitter still i båten trygga i att börsen kommer vända uppåt igen. Att försöka tajma ned och uppgångarna är att spekulera och i princip omöjligt.

Månadens aktivitet

2018 års sista månadssparande har gått till vår budget för tjänstledigheten vi planerar. Som jag nämnt tidigare så har Fru Oberoende fått godkänt för att vara ledig sedan en tid tillbaka och nu är det även klart för mig att det kommer bli av. Mer detaljer om vad vi tänker göra etc kommer om någon vecka.

Bara för att ta det lite kort så planerar vi dels att jobba som volontärer, jobba med egna projekt som kanske kan bli en business som drar in pengar samt att vara lite ”lediga”. En av huvudorsakerna till att vi ville vara tjänstlediga var att prova på livet som ekonomiskt oberoende. Vad händer när vi sitter hemma hela dagarna när alla andra går till jobbet. Vad kommer vi hitta på? Kommer vi bli uttråkade, kommer vi tycka det är fantastiskt? Jag ser det nästan lite som ett experiment för att se hur en sådan tillvaro kommer vara för oss. Som sagt återkommer jag med mer detaljer i ett separat inlägg inom kort.

Just nu arbetar jag med att sammanställa våra utgifter för 2018 som jag kommer dela med mig av i nästa inlägg.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *