Semester i Kenya

Semester i Kenya

Förra helgen kom jag och fru oberoende hem från två veckors semester i Kenya. Det var en fantastiskt resa och jag tänkte dela med mig av mina reflektioner om resan idag.

Att resa i Afrika

Först vill jag bara säga att jag och fru oberoende älskar Afrika. Vi har rest i Afrika många gånger och vi fortsätter att åka tillbaka. Det är något speciellt med naturen, djuren och människorna. Känslan när du ligger i ditt tält i en nationalpark och hör hyenorna gå utanför tältet och gnyr på natten är något utöver det vanliga. Eller när du går tillsammans med en rödklädd masai i naturen mitt bland en flock giraffer. Det finns många upplevelser som aldrig kommer tas ifrån oss!

masai i kenya

Fru oberoende med masaien David under en gamewalk.

Att vi också båda två gillar fotografering gör safari till något extra fantastiskt. För oss handlar det inte (lika mycket som tidigare) om att se big 5 t.ex. Numera kan vi njuta mer av själva upplevelsen att vara i naturen bland djuren och försöka ta fina bilder.

Har du inte rest i Afrika än kan jag rekommendera det starkt. Om jag skulle kunna ge ett ytterligare tips så är det att åka till något annat land än Sydafrika. Sydafrika är jättefint med bra safarimöjligheter som de flesta som aldrig varit i Afrika åker till. Men om du kan så åk till något annat land som Namibia, Botswana, Zimbabwe, Kenya eller Tanzania. Sydafrika är mer likt västvärlden, det är många vita som driver safari, lodger etc. Kör du längs den klassiska ”garden route” på sydkusten t.ex. är det väldigt turistigt och lyxigt. Kommer du till de andra länderna är det oftast mörka afrikaner som sköter allt. Det är fattigare länder och vår upplevelse är att det blir mer genuint då! Men det beror såklart på vad du är ute efter också.

herr oberoende i kenya

Herr oberoende ute och går på en campsite vid Amboseli National Park.

Lokalbefolkningen

När vi är ute och reser i Afrika försöker vi interagera med lokalbefolkningen för att förstå hur de har det och vilka utmaningar de har. Varje gång så inser jag hur bra vi har det i Sverige. Vi har tillgång till vatten (!), vi har tak över huvudet, vi har kläder, vi har alltid tillgång till el etc. Vi måste vara tacksamma för hur bra vi har det!

Många som lever på landsbygden i Kenya har det tufft. De lever i hyddor med jordgolv och väggar av lera. De har inte alltid tillgång till el och vatten. De måste gå långa sträckor för att hämta vatten och äter bara enkel mat så som mycket ris.

Det som var kul att se var att en del av husen på landsbygden hade solpaneler på taken. Det är precis det som våra pengar bidrar till när vi investerar via TRINE. Vi åkte dessutom förbi flera ”kontor” i småorterna på landsbygden för Azuri som är en partner till TRINE som levererar solpanelspaket till lokalbefolkningen.

TRINE solpanel

En enkel solpanel på plåttaken kan göra stor skillnad för lokalbefolkningen.

Några exempel och reflektioner

I och med att många har brist på ”saker” så är många uppfinningsrika och tar vara på ALLT. T.ex. var det många masaier (folkgrupp på landsbygden med röda kläder) som hade skor som var gjorda av gamla bildäck. De hade skurit ut en rektangel från ett gammalt bildäck och snörat fast det runt foten som en sandal, masaien David på bilden ovan hade sådana skor. Återvinning är något vi också kan tänka på mer i Sverige och att inte slösa med befintliga resurser.

Ett annat exempel på hur svårt lokalbefolkningen har det var på ett hotell vi bodde på längs östkusten. På vårt hotell var det en marknad en kväll där flera lokala var inbjudna att sälja souvenirer till oss turister. När vi pratade med en av försäljarna så var han intresserad av att få våra gamla kläder eller schampo från hotellrummet som betalning istället för pengar.

Lycka finns fortfarande

Det som fortfarande förvånar oss är hur glada många av dem är. Trots att de lever under vad vi här hemma skulle kalla miserabla förhållanden så är det många som ler och vinkar. Barnen skrattar och leker utan skor och i trasiga kläder. Det verkar precis som att de skapar sin egen lycka. De lever i nuet mer än vad jag någonsin gjort. Även om de har det tufft så klarar de vardagen på något märkligt sätt. De behöver inte oroa sig över hur börsen går imorgon eller om grannen har skaffat robotgräsklippare. De lever för dagen, de hjälps åt och de har varandra. Jag tror gemenskapen är jätteviktig för många afrikaner.

Ett exempel var när vi pratat en stund med Joseph; ”Hey Eric, you are just a brother from another mother”. Vilket synsätt! Vikten av gemenskap gäller oss här hemma också, men vi gör det svårare och svårare att ha gemenskap i vardagen eftersom vi stänger in oss på kontor, sätter på oss hörlurar, ”gömmer” oss i våra hus, tittar ner i våra telefoner så fort vi får chansen etc. Något att tänka på kanske.

En sista reflektion. Längs vägen som vi körde (vi körde en del bil mellan olika nationalparker) så förekom det en del vägarbeten för att bygga nya vägar och järnvägar. Det som förvånade mig var att alla dessa stora infrastrukturarbeten hanterades av kinesiska bolag. Visst är det bra att kineserna är där och ”hjälper” till att utveckla landet men det som är synd är att vinsterna som företagen gör går till Kina och inte återinvesteras i Kenya. Lite synd, men enligt vår safariguide så har kineserna fått jobbet av Kenyas regering eftersom kineserna bygger klart allt innan de tar betalt. Det klarar inga lokala bolag av att göra tyvärr. .

Att hjälpa till

Efter varje resa till Afrika blir jag väldigt inspirerad att hjälpa mer än vi redan gör! Vi vill hjälpa de som har det så svårt i sin vardag i Afrika. Såklart går det att göra på olika sätt. På plats ger vi numera t.ex. rikligt med dricks till de som vi stöter på under resan. Om det så är guider, städpersonal, serveringspersonal i köket eller de som bär våra väskor så ger vi dem en liten slant. Köper vi souvenirer från lokalbefolkningen prutar vi inte, utan betalar hellre mer så att de får mer pengar kvar att leva för.

Sådana saker går att göra när vi är på plats, men det går att göra annat hemifrån.

bry sig om varandra

Medkänsla är viktigt, även för djur!

Investera i Afrika

Just nu investerar vi på två olika sätt i Afrika.

Better Globe

Via Better Globe köper vi träd i Kenya och Uganda. Träden ger arbetstillfällen till lokalbefolkningen, de hindrar erosion och ökenspridning i några av de torraste områdena i östra Afrika och de ger oss som investerare en god avkastning. Genom att köpa träd (17€ styck) både hjälper vi och får bra avkastning. Det är donationspaketen som man kan köpa via Beter Globe som ”hjälper” mest. När du köper ett donationspaket för 53€ (som ger dig som investerare två träd) så skänker du även två träd till lokalbefolkningen. Det blir som en investering för dem då de kan sälja virket när trädet avverkas, de får skugga på sin jordbruksmark vilket ökar deras skörd och det hindrar erosion som skulle äta upp deras mark. I donationspaketet skänker du även pengar till skolverksamhet och mikrolånverksamhet, samt insatser som motsvarar 500 liter vatten till lokalbefolkningen.

Vill du veta mer om Better Globe eller är intresserad av att investera och hjälpa i Afrika så kan du antingen läsa mer på deras hemsida eller maila mig direkt. Jag hjälper dig gärna då jag själv tycker det är ett fantastiskt sätt att hjälpa andra på, samtidigt som det ger avkastning.

TRINE

Via TRINE som är en crowdfundingplattform lånar vi ut våra pengar för att möjliggöra försäljning av solpanelspaket till lokalbefolkningen. Tack vare solpanelerna kan de som bor i hyddor med jordgolv få egen tillgång till elektricitet.

De kan alltså ha lampor i sin hydda, annars eldar de med fotogen vilket både är dåligt för hälsan och miljön. Genom att ha möjlighet till ljus i hemmet efter mörkrets inbrott gör så att barnen kan göra sina läxor under en längre tid på kvällen.

Elen gör att de kan ladda sina telefoner hemma. Mobilen är ett viktigt verktyg för afrikaner på landsbygden. Här finns inga bankomater som de kan ta ut pengar ifrån. De betalar helt enkelt med sin mobil via sms eller typ ”swish”. Många får gå långt och betala dyrt för att ladda sina mobiler hos andra.

De kan ha en radio i hemmet för att få nyheter och i en del av paketen som säljs ingår en ficklampa som de kan använda när de är ute och går när det är mörkt, t.ex. när de ska till toaletten som oftast inte är inne i deras hydda. Tänk dig själv att gå ute när det är mörkt till toaletten och inte veta om det står ett vilt djur rakt framför dig! Ficklampan är även bra så de syns när de går på vägarna. I Afrika är det höga dödssiffror på vägarna för att det inte finns vägbelysning och en del kör sina bilar fulla och utan att sätta på ljusen. Då är det viktigt att synas i mörkret!

Även här gör din investering skillnad och ger lokalbefolkningen ett bättre liv. Det tycker jag är fantastiskt och samtidigt får vi avkastning på pengarna.

Igen kan du läsa mer på TRINEs hemsida eller kontakta mig om du vill veta mer, jag hjälper dig gärna.

installera solpanel

Installation av en solpanel.

Välgörenhet och ekonomiskt oberoende, går det?

Slutklämmen idag gör mig kluven. Jag tycker den här frågan är jobbig, och den skapar en del tvivel inom mig själv.

Frågeställningen är om det går att satsa på ekonomiskt oberoende och att skänka/investera pengar för att hjälpa de som har det mycket svårare i vardagen jämfört med oss, samtidigt?

Normalt när vi räknar på vårt oberoende så räknar vi inte in någon månadsutgift för att skänka pengar/välgörenhet. Om vi vill kunna skänka pengar varje månad måste vi ju ha en större pengamaskin, och en större pengamaskin betyder att det dröjer längre innan vi når vårt mål. Det här känns rent moraliskt jobbigt för mig. Jag vill hjälpa andra som inte har haft turen och bli födda i Sverige. Det känns inte mer än rätt att bidra när vi har det så bra som vi ändå har det. Idag investerar vi kanske i snitt 3 500kr i månaden i Better Globe och TRINE. Sedan skänker vi lite till Röda korset. Men jag skulle vilja göra mer, kanske skänka till andra organisationer också.

Vad vi ska göra framöver

Samtidigt kan vi inte hjälpa allt och alla. Men alla kan göra något, det tror jag nästan är viktigare. Vårt resonemang hittills har varit att vi får skänka mer senare när vi har kommit längre på vår resa och kanske har ett kassaflöde som överstiger våra egna omkostnader. Jag vet inte exakt hur vi kommer göra eller bestämma oss för att göra framöver, det återstår att se. Men ju längre vi kommer på resan, och ju äldre jag blir, ju mer vill jag hjälpa andra. Vi vet inte idag exakt hur vår framtid kommer se ut med jobb, egna företag, ekonomiskt oberoende, våra utgifter etc så det är så många faktorer som är osäkra.

Det jag vet är att tills vidare kommer vi fortsätta som vi gör idag. Vi kommer nog att prata igenom om vi vill öka andelen välgörenhet under vår nästa kick-off. Får se vad den diskussionen kan leda till.

 

Till sist vill jag bara säga att jag är tacksam att vi har det så bra som vi har det. Jag är tacksam att ni som läser den här bloggen läser det jag skriver och det glädjer mig verkligen, tack!

Hur tänker du med välgörenhet, skänker du pengar, investerar du i andra projekt som både hjälper och ger avkastning? Dela gärna med dig!

afrika

Likt zebrorna är vi osäkra på vilket håll vi kommer gå framöver med tanke på hur mycket vi vill skänka/investera till de som behöver det i Afrika.

PS. Om du gillar bilderna kan du följa “Skopal Photography” på facebook där vi lite då och då publicerar foton vi tagit DS.

8 thoughts on “Semester i Kenya

 1. Christoffer Andersson

  Tack för ett trevligt och annorlunda inlägg i ekonomivärlden. Tror på Trine och Better Globe som sätt att hjälpa folk i tredje världen.

  Angående kineserna så här jag hört att de satsar mycket i Afrika för att det är där som mycket naturresurser finns och Kina (och även Västvärlden) är beroende av dessa resurser och därför köper in sig på kontinenten.

  1. Herr Oberoende

   Tack Christoffer!
   Ja kineserna vill garanterat binda upp så mycket råvaror de kan för att fortsätta sin inhemska utveckling och expansion.

 2. Per-Olof Petersson

  Jag skänker sedan länge inte en enda krona. Anledningarna är enkla. För det första är det väldigt svårt att veta vart pengarna tar vägen, att de när det ändamål som förespeglas. Ta tex Röda Korset, där sitter avdankade pampar med många miljoner i lön, som tex expolitikerna Bengt Westerberg. Ska jag lägga mina pengar på sånt? Aldrig i livet. Möjligen skulle jag kunna tänka mig forskningsbidrag för sjukdomar, då gör pengarna mer nytta. Hjälp till självhjälp (tex företagande, mikrolån) skulle möjligen kunna vara något.
  För det andra så betalar vi svenskar enorma summor till bidrag (eller korruption) här i Sverige, det finns inget annat land i världen som missbrukar sina skatteresurser på det viset. Så det finns absolut ingen anledning att ha dåligt samvete som svensk.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Intressant kommentar. Jag håller med om att det kan vara svårt att veta hur mycket av pengarna som verkligen kommer fram, dock vet jag att vissa organisationer visar i procent hur stor del av det du skänker som går till de behövande och hur mycket som går till administration. Då är det upp till dig själv att bestämma om det känns rimligt eller inte.

   Att vi som land redan bidrar mycket är väl bra? Sen om du vill bidra mer som privatperson är upp till dig men för mig ger det en god känsla i kroppen att veta att jag hjälper de som behöver hjälp. Enligt en del forskning om lycka är det viktigt att ge till andra 🙂 Kanske inte bara pengar men det kan vara en del av hela bilden.

   Tycker inte den här frågan ska handla om dåligt samvete eller inte, det handlar om att vara medmänniska och hjälpa de som behöver om du kan och vill. Jag är stolt över att vi hjälper så mycket som vi gör och jag kommer må ännu bättre den dagen vi kan öka vårt bidrag till de behövande.

 3. Sandra

  Luk 18:24f
  Je­sus såg att han var be­drövad och sa­de: ”Hur svårt är det in­te för dem som har peng­ar att kom­ma in i Guds ri­ke! Det är lätta­re för en ka­mel att kom­ma ige­nom ett nålsöga än för en rik att kom­ma in i Guds ri­ke.

  Jag skänker varje månad till fattiga. Jag är lycklig lottad som har det bra och därför vill jag dela med mig av min lycka! 🙂

  1. Herr Oberoende

   Vad fint Sandra, tack 🙂

 4. Daniel

  Jag och min fru skänker ca 5% av vår nettolön till välgörenhetsorganisationer. Vidare investerar vi i TRINE och i Ekobankens medlemsandelar (ger ca 2%/år i avkastning, så det är som ett alternativ till räntefonder).

  Jag tänker att det är viktigt att också göra något ideellt arbete för någonting man tycker är viktigt. Om man är ekonomiskt oberoende har man ju dessutom mer tid att engagera sig ännu mer ideellt. Jag gör inte något sådant själv i dagsläget, men har funderat på att t.ex. utbilda mig till god man eller vara flyktingguide.

  1. Herr Oberoende

   Tack Daniel för att du delar med dig hur ni gör, spännande!

   Håller helt med, med frihet kommer ansvar! Då kan ideellt arbete absolut vara intressant och vi funderar i samma banor att vi kommer ha tid att hjälpa andra mer 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *