Slit och släng – tänk på miljön

Slit och släng – tänk på miljön

Med den livsstil som vi har idag; mycket sparande, mindre konsumtion och att alltid ställa oss frågan “varför” innan vi gör ett inköp, har vi nog skapat oss en relativt grön livsstil. Här tittar jag bara på vardagen i hemmet och utesluter semesterresor med flyg som spyr ut CO2 eller alla de resor jag gör med jobbet. De kan vi komma tillbaka till i ett annat inlägg.

Att konsumera mindre innebär att vi sparar på jordens resurser. När vi vill inhandla något så är begagnat oftast mycket bättre för miljön samtidigt som det oftast är billigare och kan till och med vara av bättre kvalité (om det tillverkades på den tiden man tillverkade saker för att de skulle hålla i en evighet och inte att de ska gå sönder var tredje år för att vi ska köpa nytt).

Under de år som vi har sparat till pengamaskinen har jag utvecklat ett mer kritiskt förhållningssätt till konsumtion och slit&släng samhället. I det här inlägget vill jag dela med mig av en kort reflektion jag gjorde under min senaste tjänsteresa.

Exempel från tjänsteresa

Numera får jag nästan ont i magen varje gång jag bor på hotell när jag är på tjänsteresa. Oftast är jag bara en natt på varje hotell vilket är det minst optimala utifrån ett miljöperspektiv. Jag sover en natt i sängkläderna och använder bara handdukarna några få gånger. Ändå kommer hotellet att tvätta alla sängkläderna och handdukarna. Det som verkligen gör mig upprörd är de hotell (de flesta) som har en ”hård” tvål inpackad i en fin förpackning och schampo och tvål i små flaskor. Snacka om slöseri på resurser. Det som jag sett på vissa hotell är istället en pumptvål som finns både vid handfatet och i duschen. Mycket bättre!

Det jag vill dela med mig av i det här inlägget var min vistelse i på ett hotell i Bryssel den här veckan. För ovanlighetens skulle så bodde jag där i två nätter. Normalt sätt finns det olika skyltar på dörrhandtaget man kan hänga ut som ”do not disturb” eller ”please make my room”. På det här hotellet hade de en tredje skylt. Det var en skylt med lite gröna blad på så jag läste den. Lappen kan användas om du bor på hotellet mer än en natt. Om du hänger ut skylten så säger du att du inte behöver städning alls under din vistelse. Superbra initiativ! Jag hängde gladeligen ut skylten så att städerskorna inte behövde komma in och spruta ner mitt badrum med kemikalier bara för att jag duschat en gång och slösa el på att dammsuga golvet som knappt är använt sedan jag kom.

Nackdelen (om det ens kan kallas för det) var att jag behövde bädda min säng vilket tog 30 sekunder. Det gör jag gärna för att spara lite på miljön! Under min vistelse på hotellet använde jag bara en handduk av alla fem som fanns på badrummet. När jag lämnade rummet la jag demonstrativt ner den enda handduken jag använt på golvet med förhoppningen att de inte skulle tvätta alla andra handdukar också. Där vet jag inte hur “eftertänksamma” städerskorna är men jag hoppas i alla fall att de bara tvättade en handduk.

Vad gör du?

Min poäng här är att vi alla kan bidra till minskad konsumtion och minskad miljöpåverkan i vår vardag. Om det så är hotellet som tar initiativ för att spara på miljön eller om det är du själv som väljer att bara använda en handduk. Det kan tyckas vara lite i sammanhanget men jag tycker inte vi kan vänta på politiker och lagar innan vi agerar. Vi, alla människor, har en enorm kraft och vi jobbar tillsammans och alla kan bidra med något!

 

Har du några småtips på vad man kan göra för att spara på miljön i vardagen?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *