Vägen framåt – passivitet

Vägen framåt – passivitet

Vi börjar samla på oss en del erfarenhet från många olika typer av investeringar och vi har landat i att vi vill ha passiva sådana.

Min bakgrund

När jag började investera runt 2003 (när jag började gymnasiet) så var det aktier som gällde. Det var min morfar som invigde mig till aktiehandel. När jag var barn så bodde min familj i mälardalen och min mormor och morfar bodde i Skåne. Varje sommar brukade jag bo hos mormor och morfar en vecka och umgås med dem, vilket var väldigt mysigt. Morgonrutinen var dock ganska intressant när jag tänker tillbaka. Morfar tittade alltid på ekonominyheterna på TV flera gånger innan börsen öppnade klockan 9 och vid öppningen så var det text-TV sidan 202 och framåt som gällde för att hålla koll på hur aktiekurserna rörde sig.

Min morfar var mycket aktiv med sina aktieaffärer och det var väldigt viktigt att hålla koll på nyheterna och vad som hände med bolagen. Man kan säga att det var ett mycket stort intresse för min pensionerade morfar att handla med aktier.

Äpplen faller inte så långt från träden och när jag började köpa aktier själv i 15-års åldern så var det inte så främmande. Jag kände till hur aktiemarknaden fungerade och jag var ganska aktiv jag också. Men ofta hade jag inte så bra koll på vad det var för bolag jag köpte utan det var mer ett spel. Visst gjorde jag en del vinst över tid (jag har inte analyserat mina resultat och jämfört med index!) men jag tror egentligen att det var en period av lärande. Jag köpte vissa aktier som bara gick ner och i princip aldrig återhämtade sig vilket var en lärdom. Jag satt även och day-tradade och försökte tjäna några hundralappar här och där. Det var kul, riktigt skoj var det, men kanske inte det bästa för min årliga avkastning.

Eftersom min morfar handlade med aktier så gjorde jag också det. Fonder var inte så aktuellt även om jag lite hade fonder som jag fått när jag var liten. Men pengarna där fick jag inte röra förrän jag var 18 år. Fonder var inte speciellt intressant och jag var redan här med i aktiespararna som också varnade ganska mycket kring höga fondavgifter vilket gjorde att jag höll mig borta från fonder.

Ett skifte

Det är först på senare år, ca 15 år efter att jag började investera, som jag läst på ordentligt och läst både böcker och vetenskapliga studier om fonder vs aktier. För dig som inte läst mina tankar och reflektioner om det kan du läsa mer här och här t.ex. Slutsatserna från dessa insikter har påverkat mig och min fru i grunden. Vi har under de senaste åren gått från att endast äga 100% aktier till att ha 100% fonder i vår börsportfölj. Mer om strategin har jag skrivit här.

Under de senaste 5 åren har vi även investerat en hel del pengar i alternativa investeringar. Vi har haft (och har fortfarande i de flesta fallen) pengar hos TRINE, Tessin, Better Globe, Savelend, Fellow Finance, Lendify, Mintos, ägt hus i USA, USA obligation, skogsfond, kryptovaluta med mera.

Insikterna från att ha pengar i alternativa investeringar har varit väldigt många där kanske en av dem sticker ut, passivitet.

Passivitet

Som sagt har vi gått från att ha varit väldigt aktiva med våra investeringar till att bli mer och mer passiva. Dock så har vissa av de alternativa investeringarna haft motsatt effekt. Även om det känns som att jag bara investerar pengar via Tessin, TRINE eller ett hus i USA och att det ska sköta sig själv så kallar dessa typer av investeringar på din uppmärksamhet ganska mycket.

Anledningen till att vi söker oss mer och mer till passiva investeringar handlar om att jag vill använda min lediga tid till sådant som ger mig energi och pengamaskinen vill jag ska leva sitt eget liv utan att jag är engagerad och håller koll på den hela tiden. Min önskan är egentligen att jag ska kunna vara säker på att pengarna jag stoppar i min pengamaskin gör sitt jobb utan att jag måste titta till dem och kontrollera att “allt går som det ska”.

Insikterna ovan innebär att det inte är alla investeringar som passar oss. Det uppenbara valet är en fondrobot eller månadssparande i fonder via Avanza eller Nordnet. Dock så vill vi även ha en del alternativa investeringar i portföljen. Där har vi också fått sortera bort de som krävt för mycket av vår tid och engagemang. Huset i USA var ett sådant exempel där vi behövde vara aktiva flera gånger i månaden, men det har vi sålt nu för att slippa vara så aktiva. TRINE och Tessin har hamnat i något typ av mellanläge. Även om de rullar på av sig själva så har vi erfarit att det kan uppstå problem längs vägen för vissa av projekten och då behöver vi som investerare vara med och ta aktiva beslut. Inte helt passivt alltså. Det kanske inte är jättejobbigt men det är ändå något som stör i vardagen och jag blir påmind om min pengamaskin och måste aktivt vara med och jobba med den för att den ska fungera.

Kul att vara aktiv?

Vissa kanske tycker det låter jättetråkigt att vi vill uppnå en passiv pengamaskin som vi i princip inte behöver bry oss om. Du kanske gillar att köpa och sälja aktier eller få uppdateringar om hur dina alternativa investeringar presterar. Det är högst personligt. Dock så har vi kommit fram till att vi helst vill att vår pengamaskin ska kunna leva sitt eget liv och att vi ändå är säkra på att våra pengar växer och kommer ge oss den frihet som vi i slutändan vill att pengamaskinen ska ge oss.

Det jag egentligen vill uppnå är att våra investeringar inte ska vara “ett andra jobb” där jag måste lägga många timmar i veckan på att se till att våra de fungerar som de ska. Det är inte mitt mål med våra investeringar. Får jag några mail i månaden med lite uppdateringar så är det inte hela världen. Samtidigt kan det vara skönt att glömma bort investeringarna ibland och fokusera på annat.

Vägen framåt

Just nu månadssparar vi till egenvalda fonder hos Avanza, till den hållbara portföljen hos fondroboten Lysa och Better Globe. I övrigt har vi även investeringar hos Savelend som jobbar med krediter. Den här investeringen är väldigt passiv och kräver i princip inget engagemang från vår sida. Vi har även pengar hos TRINE och Tessin, här är det lite mer aktivitet som sagt där vi som investerare ibland måste vara aktiva. Men egentligen är det inte något större problem. Vi har pengar i en obligation som investerar i fastigheter i USA, den här investeringen är helt passiv. Vi får utbetalningar varje kvartal och när löptiden är slut får vi det insatta beloppet återbetalt.

Rent generellt kan man också säga att när vi investerar i en ny alternativ investering så vill vi vara aktiva och följa upp hur investeringen utvecklar sig. Men på något sätt känns det som att vi nu har provat på en del olika alternativa investeringar och har hittat våra favoriter som vi kommer fortsätta med. Därför kommer även den här delen att innebära mer passivitet från vår sida.

Syftet med pengamaskinen

Syftet med pengamaskinen är att vi kan kunna styra över vår egen tid, kunna vara mer flexibla och få mer balans i livet. Pengamaskinen vill jag ska vara som ett självspelande piano som bara gör det som den ska och vi kan leva vårt liv oberoende av hur mycket tid eller kärlek vi ger pengamaskinen. Vi börjar komma dit, även om vi inte är helt framme vid en 100% passiv pengamaskin. Men strategin framåt är ganska klar för oss, det är passivitet som vi vill ha.

3 thoughts on “Vägen framåt – passivitet

 1. Investeraren_tw

  Ja, du har nog rätt i att man ska försöka få portföljen att sköta sig så mycket själv som möjligt. Enligt min erfarenhet så går det som allra bäst när jag inte är inne och pillar för mycket utan snarare försöker att aktivt avstå från nya affärer och istället låta de innehav jag redan har blomma ut med sin fulla potential. Sedan har jag dock en mindre tradingportfölj vid sidan av där jag får utrymme för mitt intresse att handla.
  Mvh

 2. Lotta

  Hej, och tack för att du delar med dig!
  Hur står sig Lendify och liknande företag idag?
  Finns det något av dom som du rekommenderar lite extra om man försiktigt vill prova på en dylik investering?
  Hälsningar Lotta

  1. Herr Oberoende

   Hej Lotta,
   Jo vi har provat på en del olika företag som jobbar med peer-to-peer lending så som Lendify. De jag personligen gillat bäst hittills är Lendify och Savelend. Läs gärna mer om mina utvärderingar här och här.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *