Spartips och ökad lyckokänsla

Spartips och ökad lyckokänsla

Att minska på snacks, godis, glass, öl, vin med mera är ett sätt att spara pengar, må bättre och även öka din lycka.

Äta snacks och dricka gott

Många av oss (mig inkluderad) tycker säkert att vi ibland förtjänar något extra, något gott, något speciellt. Det är lätt att det blir en öl, en påse chips, kanske en flaska bubbel för att det ska kännas lite extra bra och att vi får njuta av något gott. Och det är gott, det smakar väldigt gott och just där och då känns det väldigt bra.

Nackdelarna med att äta mycket snacks är tyvärr många.

1. Det kostar pengar.

2. Det är oftast tomma kalorier, vilket är dåligt för kroppen, vikten och planeten.

3. Ju oftare vi äter snacks ju mindre lyckorus eller tillfredsställelse känner vi.

Kostar pengar

Om vi börjar med att det kostar pengar så är det ganska uppenbart. Hade vi skippat snackset hade vi sparat pengar. Alkohol är ganska dyrt. En lite roligare öl betalar vi mellan 25-40kr för en flaska. En flaska vin eller bubbel kanske 70-100kr. Självklart finns det undantag med både billigare och mycket mycket dyrare, speciellt om man tittar på vin. Men här hemma köper vi ytterst sällan vin som kostar över 100kr, det skulle vara mousserade som kanske kostar lite mer ibland.

Chips, kakor, godis och glass kostar kanske inte lika mycket per gång men det blir pengar av det också.

När jag gjort en analys av våra utgifter kopplat till alkohol och snacks så brukar jag landa på ca 1000kr i månaden för två personer.

Tomma kalorier

Att äta snacks eller dricka alkohol är från en näringsmässig ståndpunkt helt onödiga kalorier. Det är dåligt fett och socker i snacks och alkohol är energi som vi inte heller direkt behöver. Visst behöver vi energi i form av fett, kolhydrater och proteiner men det är mer lämpligt att få det från andra livsmedel.

Lyckokänsla

Man kallar det minskad marginalnytta i ekonomitermer. Den första tuggan av tårtan smakar alltid bäst, den andra fortfarande väldigt god men inte lika bra som den första. När du nästan ätit upp så är tillfredsställelsen inte alls lika stor som de första tuggorna. Samma tankesätt kan man applicera på hur ofta du äter snacks eller dricker alkohol. Om du äter kakor varje dag så kommer det till slut inte ge dig samma lyckokänsla eller rus som om du tog en varje lördag. I boken ”Happy Money” kallar man det ”make it a treat”. Om du gör snacksätandet till något speciellt, något att se fram emot så kommer upplevelsen när du väl äter ditt snacks vara helt annorlunda och antagligen mycket trevligare.

Enkelt – sluta med snacks och alkohol?

Nej det är just det som det inte är. Det är supersvårt att sluta äta söta saker och unna sig en god öl då och då. Vår hjärna är programmerad att vi ska tycka om de här sakerna som har mycket socker och fett i sig. Från ett evolutionärt perspektiv så är snacks och energitäta matvaror jättebra att stoppa i sig. Vi bygger upp fettreserver att ta av vid svårare tider, men i dagens samhälle har vi konstant bra tider när det kommer till mattillgång.

Här hemma brottas kanske främst jag med sockersug och måste verkligen kämpa för att hålla mig från att äta choklad, en glass, något kex eller liknande varje dag.

Under en period i våras åt vi något typ av snacks varje dag. Till slut smakade chipsen inte gott längre, inte ens de där gårdschipsen eller extra krispiga. Det gjorde att vi sa till oss själva att vi behövde bryta mönstret. Därför har vi nu snackskväll två gånger i veckan (att bara ha fredagsmys en gång i veckan skulle bli för jobbigt som första steg!). Onsdag och Lördag dukar vi upp med chips och choklad.

Sen kan jag inte direkt säga att jag håller mig borta från alkohol, kakor och glass alla dagar förutom onsdag och lördag. Men det är ett första steg att begränsa chips och choklad.

Slutkläm

Min poäng här är att det finns många positiva aspekter med att minska på sitt snacks och alkohol intag. Jag skulle aldrig avråda något från av avstå helt och hållet för det är väldigt trevligt att ta en god öl eller äta lite chips och choklad. Men det som är viktigt är att försöka hålla det till en rimlig nivå. Din plånbok, din hälsa och din lyckokänsla kommer att må bättre.

Hur gör du med snacks och alkohol? Har du stora utgifter inom dessa kategorier?

4 thoughts on “Spartips och ökad lyckokänsla

 1. EA

  Jag slutade äta godis som 15-åring. Började tillåta vissa sorter när första barnet kom 10 år senare och långsamt blev det fler och fler. Plötsligt åt jag allt godis igen och mådde väldigt psykiskt dåligt av det. Kände mig äcklig och misslyckad. Gjorde några halvhjärtade försök att sluta men så för 2,5 år sedan slutade jag helt igen. Nu tillåter jag inget godis alls, jag har förstått att jag inte kan hantera det. Allt eller inget blir det. Och jag mår SÅ mycket bättre nu, framför allt psykiskt. Allt annat snacks förutom godis äter jag men det blir sällan, köper aldrig hem själv utan det blir när någon bjuder. Enda regelbundna är popcorn och en cola zero på söndagskvällen framför en film. Då är det fest!
  Alkohol dricker jag allt mindre. Med ökad ålder har jag märkt alltmer att jag blir tröttare dagen efter även av relativt små mängder. Nu dricker jag bara en flaska torr cider på fredags- och lördagskvällen.
  Har inte ens tänkt på att jag sparar pengar på detta. För mig är det bara för att det får
  mig att må bättre.

  1. Herr Oberoende

   Hej EA,
   Tack för din kommentar. Vad spännande läsning 🙂 Ja det är nog allt eller inget om man verkligen vill sluta. Så länge jag tillåter mig att äta lite här och där släpper aldrig suget efter något gott.

   Också spännande att höra att du mår bättre av att inte äta godis. Det låter som en win-win att du både mår bättre och sparar pengar, grattis! 🙂

 2. Maria

  Jag kör ju LCHF så socker är big no no. Har inte handlat chips,godis eller glass på evighet 🙂 Nu köper jag bara frukt och nyttiga paranötter och äter varje dag.
  Tidigare kunde jag lägga minst 1000kr/månaden som du nämnde in ditt inlägg.

  Kör 10 dagar LCHF så lovar jag att sockersuget kommer försvinna

  1. Herr Oberoende

   Hej Maria, det låter väldigt spännande! 🙂
   Låter väldigt skönt att du inte handlat några sötsaker på länge. Får se om jag ger LCHF en chans, jag föredrar en varierad kost så har inte provat LCHF än så länge.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *