Semester för alltid?

Semester för alltid?

Vissa tror att vårt mål är att ha semester för alltid, men då har man missat poängen. Semester är jättehärligt inget snack om saken, men semester på heltid nja.

Semester

Semestern är slut för min del. Jag har avslutat min första arbetsvecka. Första veckan känns alltid lite extra tung. Det för första veckan på länge som det krävs ordentliga rutiner, oftast är det lite rörigt på jobbet och det tar en stund innan man själv kommit in i “lunken” igen. Samtidigt går det väldigt snabbt att komma in i rutinerna igen och vips så har man nästan glömt att man precis hade semester.

Det är jättehärligt med semester. Själv har vi hemestrat inom rikets gränser. Lite sommarstuga (inte vår egen) och även en veckas vandring i Blekinge samt en del tid hemma. Semestern gör att jag får lite perspektiv på livet. Det är ganska många tankar och insikter som har flugit igenom mitt huvud de senaste 4 veckorna.

Semestertankar

Jag vet inte varför, om det är för att jag är lite av en grubblare, men jag tänker ofta under ledigheter kring vad jag vill med livet etc. Är jag på rätt väg, gör jag det jag vill, borde jag ändra på något. Det är också lätt att börja ifrågasätta om min livssituation är så som jag vill att den ska vara. Anledningen tror jag ligger mycket i all den fritid som vi har under semestern. Vi spenderar tid med familjen, vi äter god mat och dricker gott, vi hittar på roliga utflykter. Det är bara så där härligt som det blir på semestern.

När det är så där härligt så frågar jag mig varför det inte kan vara så där härligt hela tiden. Semester för alltid? Frågan är om det verkligen hade fungerat. En anledningen till att det är så härligt som det är med semester är att det inte händer så ofta. Det är ett avbrott med något annat än vad vi är vana vid. Hade vi alltid haft semester “hela tiden” hade vi inte upplevt det på samma sätt, det är jag helt säker på. Men fortfarande hade jag kunnat önska lite mer balans mellan jobb och semester.

Balans

Jag tror just det är det här med balans som är viktigt. Choklad blir inte gott om du äter 200g varje dag, det måste finnas en balans. Samma sak med livet, det måste finnas balans mellan de aktiviteter du företar dig. Min grundfilosofi när det kommer till ekonomiskt oberoende är att jag tycker vi har obalans i livet när vi jobbar 8-17 varje dag för att sedan använda resten av timmarna till våra intressen och hobbys. Då får man inte glömma de timmar som “försvinner” på pendling, nedvarvning, laga mat, jag jag tror du förstår vad jag menar.

Vad kan ekonomiskt oberoende ge?

Vår mål sedan 7 år tillbaka är att bli ekonomiskt oberoende. Inte för att ha semester hela tiden eller ligga på soffan och lata oss utan för att få mer balans i livet. Ofta när jag varit i media frågar de allra flesta varför vi inte vill jobba? Jag har aldrig sagt att vi vill sluta jobba, vi vill bara skaffa oss friheten att välja vad vi vill göra med vår tid. Det kan vara att jobba med fotografering utan att känna att jag måste dra in en hel lön varje månad, föreläsa om privatekonomi på skolor utan att behöva ta betalt eller något annat som är givande och utvecklande.

Vi vill inte bli ekonomiskt oberoende för att “checka ut” från livet. Livet är till för att levas. Men om jag är i den situationen att jag kan jobba med vad jag vill, hur mycket jag vill, när jag vill då tänker jag att jag är i en situation där jag kan få mer balans i mitt liv.

Var någonstans man hittar balans är högst personligt. Om du vill gå hela vägen och känna dig oberoende behöver du en pengamaskin som täcker alla dina utgifter. Då kan du planera hela ditt liv och dina dagar utifrån dina egna preferenser, utan krav utifrån. Men det kan också vara möjligheten att kunna jobba deltid och på så vis få mer tid över till annat och hitta balans. För ett sådant scenario behöver pengamaskinen vara hälften så stor. Det är heller inget som säger att det ena utesluter det andra. Det går att göra det i delsteg. Att börja med deltid och prova på hur det känns och sedan eventuellt fortsätta mot helt oberoende.

Vår resa

Som jag skrev ovan så har vi varit på vår resa mot ekonomiskt oberoende i ca 7 år nu, sedan 2013. Det går framåt även om det fortfarande är en bra bit kvar tills vi kan kalla oss helt ekonomiskt oberoende. På något sätt så är resan kanske också den största upplevelsen, inte att nå slutmålet. På sätt och vis har vi redan utnyttjat vår frihet för att få mer balans i livet. Förra året var vi tjänstlediga vilket var en fantastisk upplevelse och gjorde att vi fick många insikter om balans i livet. Just nu omskolar sig fru oberoende, det hade inte fungerat lika bra om vi inte haft de ekonomiska muskler som vi har idag.

Vissa kanske frågar sig varför vi sparar till tjänstledighet och skolar om oss istället för att bara jobba stenhårt och nå slutmålet så snart som möjligt? Det hänger lite ihop med vad jag skrev ovan om att resan är en fantastisk upplevelse också. Livet som vi lever under resan vill vi såklart ska vara så bra som möjligt. När vi når slutmålet och tittar tillbaka på tiden som vi sparat så vill jag se att vi levt, vi har gjort roliga saker, vi har mått bra med mera. Jag vill inte se att det var fantastiskt att vi hade en sparkvot på 60% i genomsnitt i 10 år t.ex. Jag läste nyligen en bok där det fanns ett uttryck att man ska leva utanför excel-bladet. Det är inte i excel livet händer, det är ute i världen där alla riktiga upplevelser finns.

Det var lite reflektioner som jag haft under semester. Hoppas du haft och fortfarande har en skön sommar!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *