Tessin – fastigheter

Har du varit sugen på att investera i fastigheter men inte haft tillräckligt med kapital. Nu finns en möjlighet för småsparare via Tessins crowdfundingplattform.

* Jag har ett samarbete med Tessin, blir du kund genom att klicka på mina länkar i inlägget får jag en liten ersättning. Om du vill investera i fastigheter genom Tessin kan du klicka här.

Fastighetsinvesteringar

Jag och Fru Oberoende har många gånger pratat om att investera i fastigheter. Det känns som en ganska trygg investering och samtidigt bra diversifiering till en aktieportfölj.

Vi har både räknat på och tittat på lämpliga fastighetsobjekt att investera i. Dock har vi aldrig kommit längre än så. Det finns några anledningar till att vi aldrig kommit igång med våra planer att investera i fastigheter. För det första krävs det ofta ett stort startkapital (flera miljoner) för handpenningen till en hyresfastighet med flera lägenheter. För det andra är priserna så pass höga numera att direktavkastningen för ett hyreshus inte ligger på speciellt intressanta nivåer (i alla fall i vårt närområde). Något som också är lätt att glömma är att du måste driva din uthyrningsverksamhet som ett företag. Det innebär att vinsterna går till ditt företag och för att du själv ska få pengar i fickan måste du betala ut det som lön vilket gör att en stor del går till skatter och andra avgifter.

Ett alternativ till att köpa hyresfastigheter för att få exponering mot fastighetsmarknaden är att investera i fastighetsaktier på börsen. Dock är det kanske inte riktigt samma sak som att äga en fastighet eller vara del av ett fastighetsprojekt.

Tessin.se

Vad gör då Tessin? Tessin.se är en crowdfunding-plattform för dig som vill placera ditt kapital direkt i fastigheter och fastighetsutvecklingsprojekt. Här kan du som investerare, genom att gå ihop med andra, investera i projekt du tror på och samtidigt få en bra avkastning på ditt kapital. Vad du egentligen gör är att du lånar ut pengar till fastighetsutvecklarna som sedan betalar tillbaka pengarna plus upplupen ränta efter en utsatt tid.

Att komma igång är enkelt. Allt du behöver göra är att registrera ett konto.  Det är kostnadsfritt att starta ett konto och är det som krävs för att du ska kunna investera i fastighetsprojekten som finns på plattformen.

Tessin är egentligen “bara” en plattform som kopplar ihop fastighetsutvecklare som behöver pengar med investerare som vill låna ut sina pengar.

Fastighetsutvecklarna kan komma till Tessin med ett byggnadsprojekt och be om finansiering. Då lägger Tessin ut projektet på sin plattform och du som investerare kan välja att låna ut dina pengar till fastighetsutvecklaren. Det finns alltid en detaljerad beskrivning av projektet, vilka risker som finns, tillhörande dokument, projektets löptid, frågeforum etc.

Tessin som investering

Jag ser Tessin som en mycket god möjlighet till att investera i fastigheter och fastighetsprojekt. Den förväntade avkastningen är 9-13% vilket är högt. Det betyder också att risken är relativt hög. Enligt mig är det en god diversifiering av portföljen men jag skulle inte rekommendera att satsa 100% av ditt kapital hos Tessin.

En fördel med en sån här investering (som oftast är ett lån till fastighetsutvecklaren) är att du inte har några svängningar på ditt insatta kapital. Sätter du in 50 000 kr så kan du räkna med att du har 55 000 kr ett år senare om det är 10% avkastning. Det kan vara en fördel jämfört med börsen för investeringar på medellång sikt.

Risker

Risken som finns med investeringen är att byggföretaget inte lyckas återbetala pengarna till dig. Oftast finns det bra förklarat kring de specifika riskerna på plattformen när du läser om de olika projekten. Det står även vad det finns för säkerheter som borgen eller pant. De projekt som jag själv investerat i har återbetalats även om några har blivit lite försenade pga oförutsedda händelser som skedde under bygget.

Eftersom risken är relativt hög är det också bra att investera i flera olika projekt för att sprida risken. Minsta insatsen är oftast 50 000 kr vilket är ganska högt. Ibland finns det undantag, jag har själv investerat i ett projekt där minsta beloppet var 30 000 kr men det är mest vanligt med 50 000 kr som minimum.

Beskattningen görs som vanlig beskattning av vinst på kapital med 30%.

Summering

För dig som är intresserad av att investera i fastigheter, diversifiera dina investeringar, lära dig mer om fastigheter och få god avkastning är Tessin något som kan vara intressant för dig.

För övrigt gillar jag Tessins nyhetsbrev skarpt, de tipsar om väldigt bra och intressanta artiklar som hjälper dig att förstå mer om fastighetsbranschen. Registrerar du dig för deras nyhetsbrev får du också Tessins e-bok som heter ”9 hemligheter bakom en lyckad fastighetsinvestering”. Den ger dig bra grundinformation om du är intresserad av att komma igång med fastighetsinvesteringar. Jag har även läst och recenserat boken ”Investera på höjden – Hemligheterna bakom lyckade fastighetsinvesteringar” som Tessin gett ut och ger ganska bra bakgrundsinfo.

Tycker du att Tessin låter intressant rekommenderar jag att du registrerar dig på Tessins hemsida, vilket krävs för att du ska få tillgång till att se tillgängliga projekt. Därefter kan det vara bra att bara bevaka de första projekten som dyker upp för att förstå vilka typer av projekt det rör sig om, vilken information som finns tillgängligt, kanske chans att ställa frågor etc. innan du bestämmer dig för att börja investera.

Nedan är också en kort introduktionsvideo om Tessin och hur deras plattform fungerar (1min).