Kvartalsrapport Q3 2019

Kvartalsrapport Q3 2019

Tre kvartal in på 2019 och det är dags att uppdatera läget av vår pengamaskin och våra investeringar.

Pengamaskinen Q3 2019

Under tredje kvartalet i år så har vår pengamaskin utvecklats positivt. Främst tack vare börsen som har fortsatt gå upp. Samtidigt så tickar värdet upp för våra alternativa investeringar också uppåt. Nedan är grafen över våra totala tillgångar.

Börsen har varit dragloket i uppgången i vår pengamaskin det här kvartalet. Nedan är vår utveckling. Vi är upp 3,88% och index 0,68% för Q3.

När vi tittar för helåret 2019 så har vi kommit ikapp och gått om index. Helåret är upp fantastiska 23,38% jämfört med index som är upp 22,55%.

Aktivitet under Q3

Under Q3 har det hänt en del i vår pengamaskin. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har vi möblerat om rejält i vår pengamaskin. Vi har tagit beslutet att investera en större del av vårt kapital i börsportföljen i fonder istället för i aktier. Läs gärna inlägget för alla detaljer. Kortfattat kan jag säga att vi skapat oss en fondportfölj som består av 6 olika fonder inom tre segment. Globalfonder, Sverigefonder och tillväxtmarknadsfonder. Numera består vår börsportfölj av 75% fonder och 25% aktier. Anledningen att vi behållit aktier är att vi ville göra övergången från aktier till fonder lite mjuk eftersom det varit en tuff process att ta beslutet att sälja aktierna. Titta gärna in sidan för pengamaskinen som är uppdaterad efter uppdateringen med fonder.

En generell trend inom vår pengamaskin är nu också att vi vill göra investeringarna så passiva som möjligt. Det var en insikt under vår tjänstledighet att jag spenderar mycket tid och energi på att tänka på och engagera mig i våra investeringar. Jag tycker förvisso att det oftast är kul men samtidigt vill jag inte behöva tänka på det så mycket som jag gör utan hellre ha investeringar som jag vet bara tickar på. Mitt mål är egentligen att ha en pengamaskin som är passiv och som gör vad den ska utan att jag är inne och pillar. Sedan kan jag fortfarande vara på jakt efter nya investeringsmöjligheter som kan passa in i vår pengamaskin, där lägger jag gärna tid och energi för att utforska sådana möjligheter.

Nu när jag börjat jobba igen så kan vi också starta månadsspara igen, dock kommer första lönen i Q4 så vi har inte satt in några nya pengar i investeringar under Q3. Jag längtar att få sätta in färska pengar i pengamaskinen under Q4!

Nästa uppdatering blir för helåret 2019! Får se var vi slutar det här året på.

7 thoughts on “Kvartalsrapport Q3 2019

 1. Ja, det tar viss tid att sköta en bra portfölj. Så då gäller det att man trivs med det också. Idag finns det en sådan otrolig mängd information och jag tror att många går bort sig i det bruset, och helt enkelt inte lyckas filtrera bort merparten.
  Även om du väljer indexfonder så är du ju fortfarande aktiv. För vilket index är bäst att följa och varför? För det är mycket stor skillnad på olika index och indexfonders prestanda. De som tex valde Avanza Zero lär ha ångrat sig gruvligt senare. Kommer rekorddyra amerikanska index, som drivits av ett fåtal bolag, förbli rekorddyra? Det måste man ju tror på om man nu ska välja fonder som bortser helt från värderingar och framtidsutsikter när aktier handlas.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Visst är det ett aktivt val att välja passiva fonder men när jag väl gjort mitt val så behöver jag inte oroa mig eller lägga lika mycket tid av min vardag på mina investeringar som när man investerar direkt i aktier.

   Just Avanza Zero är en väldigt smal indexfond med endast 30 bolag vilket tyvärr straffat sig genom relativt låg avkastning. Det är också en av anledningarna till att jag själv valt passiva fonder som har betydligt fler innehav än så.

 2. Pär

  Jämför du dig inte med ett index som inte inkluderar utdelningar?

  1. Herr Oberoende

   Jodå det gör jag 🙂 Avanza har tagit bort det index jag brukar använda, SIXPRI. Men jag tror att det jag använde i den här kvartalsrapporten är precis samma bara ett annat namn 🙂

 3. Pär

  Fast lämpligast vore väl ett globalt index on du investerar globalt? Tex så är Länsförsäkringar Global Indexnära +27.3% i år, dvs du har underpresterat med 4%. ; )

  1. Herr Oberoende

   Du är inne på en sak som jag inte funderat klart kring! Tidigare har det varit bra att jämföra sig med svenska börsen eftersom vi hade 85% svenska aktier.
   Nu när vi har mycket globalt och även en del tillväxtmarknader så blir det svårt att hitta något jämförelseindex. Att ta ett globalt index blir inte heller helt rättvist. Har du några idéer på hur jag kan göra får du gärna dela med dig 🙂

   I och med att vi gjorde skiftet till mycket mer fonder nu i september så kan vi heller inte jämföra oss med globalt index för i år 🙂 Men från och med nästa år behöver jag något annat att jämföra mig med!

   1. Pär

    Inte egentligen. Jag brukar jämföra mig rätt av med Länsförsäkringar Global Indexnära. Det är mer likt min investering än svenskt index iaf. Globala index är ju en superenkel investering som kräver noll insats och för att det skall vara värt att lägga tid så måste man ju slå dessa index (investera för att det är kul är en annan grej). Blir ingen riksjusterad jämförelse, men vill inte lägga så mycket tid på det (och känns bra för själförtroendet att kunna slå index genom att välja riskablare investeringar :D:D:D).

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *