Pengar är trygghet

Pengar är trygghet

Att spara pengar och ha en buffert för oförutsedda utgifter ger en enorm trygghet och lugn i din vardag. Ändå är det många som lever på marginalerna.

Spara pengar

Det kan finns många anledningar till att man sparar pengar. Ibland är det för senare konsumtion som en bil, tv, dator, gräsklippare eller semester. Det kan också vara att du sparar till en insats för att kunna köpa en lägenhet eller ett hus. Vi sparar för att skapa oss mer frihet i vardagen genom att vår pengamaskin ger oss ett kassaflöde som helt eller delvis ersätter våra normala löneinkomster.

Dock är det första sparandet som alla bör starta med ett buffertsparande. Ett sparande som gör att du kan hantera oförutsedda händelser. Bilen kanske behöver lagas, något går sönder på huset eller att du blir arbetslös under en period. En buffert gör att du kan hantera sådana här situationer utan att det blir en ekonomisk kris. Blir det en ekonomisk kris av att bilen går sönder så kommer du garanterat att må ganska dåligt av det.

Undersökning av Länsförsäkringar

Jag har sett en hel del olika undersökningar kring hur vi svenskar klarar av oförutsedda utgifter. Oftast är det inte så munter läsning. Nedan är resultatet från en undersökning som Länsförsäkringar gjorde i våras.

 • Mer än 1 av 10 har svårt att klara en oförutsedd utgift på 5 000kr
 • 1 av 4 har svårt svårt att klara en oförutsedd utgift på 15 000kr
 • 1 av 3 har svårt att klara en oförutsedd utgift på 30 000kr

De siffror som undersökningen visar är väldigt intressanta. 25% av Sveriges befolkning har svårt att klara en oförutsedd utgift på 15 000 kr. Det måste innebära en jättestor oro och stress för de här människorna att veta att de inte kommer klara sig ekonomiskt om det händer något. Hamnar de i en sådan situation kommer de antagligen behöva ta ett lån som eventuellt förvärrar deras ekonomiska situation. Det är något jag önskar att alla slapp.

Hur stor buffert ska man ha?

De flesta banker och gängse rekommendationer säger att du ska ha 1-2 månadslöner i buffert. Någon politiker ska ha sagt att man ska ha en årslön på banken i buffert. Sanningen ligger enligt mig närmare 1-2 månadslöner men beror också på din situation. Har du en bil? Då kan det vara bra att ha lite buffert om den skulle gå sönder. Om du har ett hus som kräver underhåll och där du är ansvarig om något händer krävs här också lite extra buffert. Har du barn ökar också behovet eftersom du blir mer sårbar om du bli arbetslös till exempel. Lever du ensam i en lägenhet, utan bil behöver du antagligen inte så mycket buffert. Jag tror ni börjar förstå.

Sedan kan det vara så att du är med i facket och har en inkomstförsäkring, det är också på ett sätt en slags buffert som skyddar dig mot lönebortfall om du blir arbetslös. Eller så har du nybilsförsäkring som innebär att det inte finns någon risk att du ska behöva betala något extra. Du får väga in hur din situation ser ut och sedan tänka hur mycket som känns bra för dig att ha i buffert.

Vi som bor i hus, har en bil och inga barn har ungefär 70 000kr i buffert som kan hjälpa oss om det händer något med vårt hus eller bil eller något helt annat oförutsett.

Investera sin buffert

Det mest vanliga tipset är att ha sin buffert på ett bankkonto. Anledningen är att du kan behöva pengarna på kort sikt och du behöver kunna komma åt dem snabbt. Därför lämpar det sig dåligt att investera bufferten i aktier och fonder. Vi har vår buffert investerad i en räntefond på en vanlig aktie och fonddepå. Alltså inte på ett ISK med schablonskatt eftersom det inte lönar sig pga den låga avkastningen på räntefonden. Skulle vi behöva komma åt pengarna snabbt så kan vi sälja pengarna i fonden och få ut dem på några dagar så jag tycker det är lite bättre än ett bankkonto.

Jag har även tidigare varit inne på diskussionen att investera sin buffert hos ett P2P institut där de har en andrahandsmarknad. På det viset kan du få lite mer avkastning, mellan 4-6%, på din buffert samtidigt som det också går att sälja snabbt om du skulle behöva pengarna. Jag skrev om det i mitt inlägg om Lendify för dig som vill titta lite mer på det.

Pengar är trygghet

Jag kan knappt tänka mig hur det skulle vara att inte kunna hantera en oförutsedd utgift på säg 15 000 kr. Det skulle antagligen skapa oerhört mycket stress och oro. En buffert är något som alla borde ha.

När det kommer till att ha en buffert så kommer du känna dig mer lugn och trygg i din vardag när du väl har en. Du kan vara säker på att om det händer något så kommer du klara av det. Har du utöver en lättillgänglig buffert också en del sparande på börsen så ökar din trygghet. Det här är i alla fall min erfarenhet. Även om det skulle ta emot att sälja något ur vår pengamaskin för att klara vardagen så finns möjligheten om det verkligen skulle krisa. Jag tror att det rent psykologiskt ger styrka och trygghet att veta om det. Trots att vi förhoppningsvis aldrig kommer att behöva sälja något från pengamaskinen för att klara vardagen så skapar det ett stort lugn och en skön trygghet för mig och min fru.

Vår trygghet som vi har från vår buffert och vår pengamaskin har gjort att vi vågat vara tjänstlediga och vågat säga upp oss till exempel. Utan att ha pengarna i ryggen hade vi inte alls varit lika trygga i våra beslut som vi ändå varit.

Hur mycket buffert har du och hur placerar du pengarna?

12 thoughts on “Pengar är trygghet

 1. Investeraren_tw

  Jag har nog aldrig förstått varför någon enda människa skulle sätta av pengar till någon diffus “buffert”. Jag ser hela ekonomin som en helhet som hanteras på samma vis. Det blir enklare och det blir lönsammare. Men jag håller med om trygghetsfaktorn. Själv skulle jag tex aldrig försätta mig i beroende av politiker för min framtida försörjning.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Okej, men jag kan fortfarande tycka att det är bra att ha ett visst belopp som är avsatt som buffert som du kommer åt lätt. Alternativet skulle vara att ha allt på börsen och att eventuellt behöva sälja aktier för att klara vardagen. Enligt mig är det en onödig risk.

 2. kaksmet

  Jag tror att en viktig del utöver att faktiskt ha en buffert är att ha såpass mycket lägre utgifter än inkomster att man kan ta en utgift på 5-15k en enskild månad utan att behöva röra buffertsparandet, då står man även mycket säkrare om man en dag skulle behöva leva på tex a-kassa eller sjukpeng.

  Detta kan såklart vara lite svårt att uppnå om man inte är 2 höginkomsttagare.

  Vi har idag hela vårat buffertsparande i vårat hussspar vilket innebär att den dag vi köper hus så kommer vi ha relativt tomt på buffertkontot. Då hoppas jag att vi kan klara oss ett par månader utan oförutsedda utgifter för att återigen bygga upp en buffert 😀

  En större del investerat och en mindre del räntekonto tror jag är bra mix. Skulle det vara så allvarligt att man måste sälja det investerade så har man nog annat att tänka på än att gråta över spilld mjölk

  1. Herr Oberoende

   Kloka tankar kaksmet! 🙂 Visst, om du istället för att lägga 20k på månadssparande kan använda pengarna till den oförutsedda händelsen är det ett smart sätt att hantera det på. Riskerna är t.ex. att du blir arbetslös och ni har inte längre de där extra 20k. Tänk om du behöver mer än 20k snabbt, hur gör du då? Nu inser jag att risken att ett sådant scenario skulle hända är väldigt osannolikt. Till sist handlar det om vad du själv är trygg med, bara du har en plan för hur du ska hantera oförutsedda händelser.

   1. Kaksmet

    Har som sagt ett buffertsparande och förordar detta.
    Att ha lägre utgifter är just skydd för arbetslöshet. Betydligt bättre än att ha en buffert som tar slut så småningom.

    Buffert bör man ha ändå men om man har ett högt kassaflöde så kan den med fördel vara investerad eller bestå av krediter

    1. Herr Oberoende

     Ja precis, det där med hur mycket kassaflöden man har styr såklart hur stor buffert du behöver. Bra tankar!

 3. Martin

  Anne Wibble tror jag det var. Runt 35 k i buffert var känns rimligt. Blev arbetslös en kort period nyligen, då var det skönt att ha. Behövde dock inte använda bufferten.

  1. Herr Oberoende

   Just det, det stämmer nog att det var Anne Wibble. Ja i slutändan kanske det bara är en mental buffert. Jag har ju själv också varit arbetslös en kortare period nyligen men vi behövde inte heller använda vår buffert.

 4. Ckarion

  Med tanke på att det kan ta tre månader att få ut pengar från Akassan och år att få rätt mot Försäkringskassan så är det klokt att ha en buffert. Själv har jag tre månadsutgifter i en räntefond på aktiedepå. Hittills har jag visserligen klarat av alla större oväntade utgifter genom att minska nästa månads insättning till långtidsspar, men när jag funderar på att hysta in allt i ISK tänker jag på de som fick sin dator stulen och inte hade backup för ”backup körde vi med i början men det hände ju aldrig nånting så vi tänkte att det var onödigt”.

  1. Herr Oberoende

   Kul liknelse! Det är precis så det är. Nu känns det kanske onödigt att ha en buffert men när det väl händer är det skönt att ha den 🙂

 5. Victor

  Hade ett par hundra tusen på sparkonto förberett för att starta eget bolag och/eller i väntan på rätt fastighetsaffär som inte har dykt upp. Istället gick ca 100 000 åt till en ny värmepump i huset. Nu blir det att investera resten på börsen och behålla två månadslöner som buffert.
  Ses vi på Börshuset imorgon?

  1. Herr Oberoende

   Ja se där!
   Yes jag ska dit och lyssna! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *