Bokrecension – The happiness project

Bokrecension – The happiness project

Gretchen Rubin är en amerikansk författare som försökte öka sin lycka och glädje genom olika utmaningar varje månad i ett år. Hon kallade det för hennes ”Happiness Project”.

Boken

Gretchen börjar boken med att säga att ungefär hälften av alla amerikaner ger nyårslöften. Men det är nästan inga som fullföljer sina löften. Det kanske är lätt att känna igen löftena att börja träna eller äta bättre som ofta kanske bara blir tomma löften.

För att få någon förändring och verkligen se nya resultat så planerade Gretchen upp ett helt år med olika fokusområden för varje månad. Hennes plan såg ut såhär:

 1. January – Boost Energy (vitality)
 2. February – Remember Love (marriage)
 3. March – Aim higher (work)
 4. April – Lighten up (parenthood)
 5. May – Serious about play (leisure)
 6. June – Make time for friends (friendship)
 7. July – Buy some happiness (money)
 8. August Contemplate the heavens (eternity)
 9. September – Pursue a passion (books)
 10. October – Pay attention (Mindfulness)
 11. November – Keep a contented heart (attitude)
 12. December – Boot camp happiness (everything from previous months)

Sedan för varje månad/kategori så hade Gretchen ca 4-5 mer specifika områden som hon skulle fokusera på just den månaden. T.ex. så var det för januari som handlade om välmående och energi nedan 5 punkter.

 • Go to sleep earlier
 • Excercise better
 • Toss, restore, organize
 • Tackle a nagging task
 • Act more energetic

I varje kapitel får vi följa Gretchen i hennes vardag. Hon har mycket exempel om hur hon försöker applicera nya tankesätt eller vanor för att uppnå mer lycka i sitt liv.

happiness project

September – Pursue a passion

Under september så bestämmer Gretchen sig för att följa en av sina största passioner som är böcker. Ofta har Gretchen haft problem att ge sig själv tid att ägna åt sina passioner. Det blir lätt att det finns annat som ”måste” göras och det som är kul och verkligen en passion får vänta. September månad skulle se annorlunda ut och nedan var de fyra sakerna som Gretchen bestämde sig att fokusera på:

 1. Write a novel
 2. Make time
 3. Forget about results
 4. Master a new technology

Gretchen förklarar i början av kapitlet att det finns forskning som visar på att du blir lyckligare om du sätter av tid för dina intressen och passioner i livet. Det är således viktigt att se det som en prioritet istället för något extra som du får göra när det finns tid. Att planera in tid för att utöva din passion kan vara ett sätt att bli mer glad och lycklig.

Målet om att skriva en novell hade Gretchen haft länge och hon tog reda på att det krävdes 50 000 ord för att få kalla det en novell. Hon satte därför upp målet att skriva 1667 ord om dagen i 30 dagar för att få ihop en bok. Och det gjorde hon. Även om hon berättar om idétorka med mera så lyckades hon skriva en bok inom en månad genom att sätta av tid för att skriva varje dag.

February – Remember love

Under februari så fokuserade Gretchen på sitt äktenskap med Jamie. Kapitlet börjar, likt många andra, med lite vetenskaplig information. Det visar sig i forskningen att sambandet mellan äktenskap och lycka påverkas mycket när ett pars första barn föds. När det finns barn i bilden sätts det också press på äktenskapet vilket kan få tråkiga konsekvenser om du inte är medveten om vad du kan göra för att ”hålla kärleken vid liv”. Under februari fokuserade Gretchen på:

 1. Quit nagging
 2. Don´t expect praise or appreciation
 3. Fight right
 4. No dumping
 5. Give proofs of love

Det här kapitlet blir mycket personligt då Gretchen går in på olika diskussioner och till och med bråk hon haft med sin man. Samtidigt reflekterar hon mycket om hur hon ska hantera situationerna bäst för att både hon och hennes man ska vara så lyckliga som möjligt. En insikt hon har är att hon kan inte ändra på sin man. Det är lätt att skylla på någon annan, att det är någon annans fel att något specifikt har hänt. Men det tjänar inget till att skylla på sin partner. Istället handlar det om att acceptera det som hänt och istället försöka agera så positivt som möjligt själv.

Det är också viktigt att du inte gör saker och förväntar dig att få uppskattning eller tack. Såklart ska man hjälpas åt i ett hushåll men utgå inte ifrån att du ska få ett tack för att du tömt diskmaskinen. För att uppnå mest lycka är det bra om du gör saker för din egen skull och inte för att få tack eller beröm från någon annan.

Det går också aktivt att försöka undvika negativa händelser. Vi människor är bättre på att fokusera på negativa händelser så att minimera dessa är viktigt för att de positiva händelserna ska få tillräckligt med plats i våra tankar. Det är precis samma sak med pengar. Vi tar en förlust på 1000 kr hårdare än en vinst på 1000 kr. Här kan man också koppla det till om det är värt att ta en fajt med din partner. Även om du vet att din partner gjort något fel kanske ni har det bättre och är lyckliga om du bara låter det vara ibland och ger honom/henne en kram istället.

Det återkommer också i den sista delen om att ge ”proofs of love”. Gretchen delar med sig av ett citat: ”there is no love, there are only proofs of love”. Din partner kan inte läsa dina tankar utan för att visa din kärlek är det viktigt att visa den med handlingar. Under februari gav Gretchen Jamie fler kramar än vanligt och det var något som hon tyckte hjälpte henne att bli lyckligare.

Slutkläm

I sista kapitlet sammanfattar Gretchen hela året och hur det gått. Hon är väldigt nöjd med sitt experiment och känner sig lyckligare. Hon kopplar mycket till att ”dagarna är långa men åren är korta”. Men det menas att när vi tittar tillbaka så känns det som tiden gått snabbt men det är viktigt att ta vara på tiden och leva i nuet. Dagarna är långa och innehållsrika, så ta tillvara på det. Det som gjorde störst skillnad för Gretchen till hennes lycka var att eliminera det som var negativt, till exempel att gräla, äta dålig mat, snacka skit om andra, ha oordning hemma med mera.

Omdöme

Jag tyckte det här boken var jättebra. För det första tycker jag det är otroligt att följa Gretchen under ett år och att hon lyckas göra så många förändringar och testa på nya saker för att få nya resultat i sitt liv. Det tyckte jag var superinspirerande. Det blir också som ett bevis på att allt är möjligt om du bara tar dig tid och sedan genomför det du sagt att du ska göra.

Boken är väldigt personlig och pedagogisk. Många exempel kommer såklart från Gretchens vardagsliv och hur hon applicerar sina utmaningar. Det som är häftigt att se är också det faktum att det kan vara svårt att stanna upp här och nu och känna efter om du är lycklig. Ofta kommer lycka förknippat med växt och när du provar nya saker. Eller att du utvecklas inom ett område. Så säg att du gått igenom en process där du utvecklat en hemsida t.ex. Det har varit utmanade och inte alltid så lätt men du kommer vara lycklig och stolt efteråt.

Det andra som jag också tog med mig är att det är viktigt att det du gör i ditt liv ska du göra för dig själv. Om du gör saker för andra skull eller för att imponera på andra är risken stor att du inte kommer bli speciellt lycklig. Fokusera på dig själv och utgå från vad du vill och önskar.

En riktigt kul och inspirerande bok. Får se om jag också gör något liknande projekt framöver. Boken finns att köpa på Bokus eller Adlibris.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *