2018 är slut och det är dags att utvärdera vad vi lagt våra pengar på under förra året.
Lite kort bakgrundsinfo
Bara för att ge er så bra bakgrundsinformation som möjligt så är det här ett återkommande inlägg. Jag har gjort liknande sammanställningar för 2016 och 2017.
Skillnaderna i årets version är att vi efter mycket bra feedback förra året valde att lägga vårt resesparande som en utgift under kategorin “nöje” istället för att kalla det för “sparande”. Det är helt självklart att det ska vara så för mig nu och förstår inte hur vi tänkte innan. Men så kan det vara ibland.
I årets version har jag nördat ner mig lite mer i excel också för att få fram fler intressanta grafer som jag inte haft tidigare. Hoppas ni kommer gilla dem. Till sist vill jag även säga att vi har uppdaterat vår kassabok inför 2019. Delen för inkomster har jag utvecklat en hel del och utgifts-delen är också uppdaterad med fler undergrupper i varje utgiftskategori. Jag återkommer i ett senare inlägg med mer info om den ny kassaboken.
Underlag
Rent generellt tycker jag det är väldigt intressant att vid årets slut kunna summera våra utgifter. Jag gillar att titta på siffror, statistik och procenttal så för mig är det ett rent nöje att göra sammanställningen. Sedan kan jag använda underlaget för att utvärdera var vi lagt våra pengar under året. Det är som att göra ett bokslut för företaget “familjen oberoende”.
Ju fler år som går ju mer intressant blir det också att jämföra med tidigare år. Jag nämnde innan att jag gjort sammanställningar för 2016 och 2017 men jag har grävt i gamla dokument och lyckats sammanställa våra utgifter från 2014 och framåt så vi kan få se den jämförelsen också.
För dig som inte läst mitt inlägg om hur vår kassabok är uppbyggd, rekommenderar jag att läsa det först. En liten heads up bara, som jag nämnde ovan så lägger vi numera resespar som ett “nöje” och inte “sparande”, det är felaktigt i inlägget om kassaboken. Om du inte vill läsa om hur vår kassabok är uppbyggd så kan vi kort säga att vi delar upp våra utgifter i nedan kategorier (närmare beskrivning finns i inlägget om kassaboken):
- Hushållsinköp
- Driftskostnad
- Bil/pendling
- Kläder
- Huset/trådgård
- Nöjen
- Övrigt
- Sparande
Utgifter under 2018
Nedan är min första bild. Baserat på kategorierna ovan så fördelas våra utgifter enligt nedan för 2018.
Jag har egentligen inte så mycket att säga om ovan graf. Procentsatserna liknar föregående år. Längre ner i inlägget kommer en jämförelse.
Ovan bild visar procent men faktiska kronor kan också vara intressant att studera. Nedan kommer på årsbasis.
Och här kommer på månadsbasis
Jag tycker det är intressant att se att vår sparkvot ligger på knappt 50%. Det är en nivå som vi är nöjda med. Efter vårt sparande är nöje den kategori som vi lägger mest pengar på. Huvuddelen av denna går till resor. Runt 90 000 kr av nöjesutgifterna har varit på resor under 2018.
Det är också intressant att se hur mycket passiva utgifter vi har på vårt boende och transporter. Även om det procentuellt kanske inte ser så mycket ut så tycker jag fortfarande att över 100 000kr per år på hus och transport är väldigt mycket pengar. Det är såklart vårt val att bo i en villa och att ha två bilar (kommer bli en under 2019) och idag är det utgifter som vi är villiga att ha. Men min poäng här är att vi antagligen skulle kunna dra ner de utgifterna lite om vi ville.
Vet inte vad ni som läser har för matutgifter men vi är två och lägger ca 3 200kr i månaden på mat, apotek, systembolaget, toapapper, schampo och liknande utgifter. Det är ca 50kr per person och dag. Det är kanske den del av graferna jag är mest stolt över. Vi lagar riktigt god mat och vi är duktiga på att planera våra matinköp vilket gör att vi ligger på en riktigt bra nivå för matutgifter.
Jämförelse med tidigare år
Nu till det som i alla fall jag tycker är mest intressant. Jämföra med tidigare år. Vi har bokfört våra gemensamma utgifter sedan 2009 när vi flyttade ihop, dock är det först från 2014 som de följer en någorlunda liknande struktur som vi har idag. Därför har jag kunnat återskapa våra utgifter för 2014 och 2015 med samma kategorier som vi har idag och nedan är jämförelsen.
Om man tittar på grafen ovan så ligger många kategorier relativt stabilt. Bil/pendling rör sig lite upp och ner beroende på när vi haft service och däckbyte eller andra lite större utgifter.
Kläder är på en nedåtgående trend även om vi senaste tre åren legat ganska stabilt.
Hus/trädgård har rört sig ganska mycket. Anledningen att det var högt i början är för att vi flyttade in i huset vi bor i nu, i slutet av 2013 så 2014 och delvis 2015 hade vi en del utgifter. 2017 och 2018 har kommit upp på en ganska hög nivå igen och det beror på att vi under 2017 började att varje månad lägga undan 2 000kr för kommande renoveringar.
De senaste tre åren ligger nöjen stabilt på en hög nivå där resor som sagt är det som vi lägger absolut mest på. Men vi har fortfarande ca 60 000 kr varje år på andra nöjen som spa, massage, abonnemang på tennisbana, restaurangbesök, etc.
Att våra driftskostnader gått upp och är i en uppåtgående trend är inte så kul men det beror mycket på att elpriset är på väg uppåt och tar en stor del av vår driftskostnad. Senast för några veckor sedan fick jag brev att vårt elnätsbolag (som vi inte kan byta) att de höjer avgiften per kWh med 28%!
Avsättningar till pengamaskinen har aldrig varit högre än vi hade under 2018 vilket såklart är fantastiskt kul!
Kommer vi göra några ändringar?
Efter att ha tittat på graferna och jämförelsen så konstaterar jag att det är relativt stabilt och vi är nöjda med de nivåer vi har på våra utgifter idag. Vi kommer inte göra några aktiva ändringar mer än att hålla koll på priser på bolån, försäkringar, bredband, elavtal, telefonabonnemang etc.
2019 kommer bli väldigt intressant eftersom vi kommer vara tjänstlediga och inte ha löneinkomst under halva året. Det kommer påverka vårt sparande kanske allra mest men även en del andra kategorier som bil och nöjen tror jag.
Summering
Sammanfattningsvis tycker jag man kan säga att vi är duktiga på att hålla nere pryl och klädinköp och att det är en nyckel till att vi kan spara så mycket som vi gör. En annan framgångsfaktor är vår kostnadsmedvetenhet när det kommer till mat, driftskostnader på huset, telefonkostnader t.ex. Trots att vi lägger ca 8 000 kr i månaden till resebudget så har vi en sparkvot på ca 50%. Framöver kan det tänkas att resebudgeten minskas för att minska vårt klimatavtryck men också ge luft till antingen mer nöjen eller utökat sparande till pengamaskinen. Vi får se.
Vill du ha lite tips på hur du kan tänka med bolåneränta, elavtal, telefonabonnemang etc där du kan spara pengar? Läs gärna mina tips här för att minska boendekostnader och här för telefonabonnemang. Under min sida för bloggens samarbetspartners hittar du länkar till flera olika jämförelsesidor som kan hjälpa dig.
Hur fördelade sig era utgifter under 2018? Har ni barn kanske det ser lite annorlunda ut. Är ni pensionärer ser det kanske också lite annorlunda ut? Har du någon fråga hur mycket pengar vi lägger på mer specifika saker kan du gärna ställa frågan i kommentarsfältet eller maila mig. Det är alltid kul att höra hur andra har det!
Ni har lika hushållsutgift som oss, lite högre driftkostnad men extremt större utgifter för nöje. Jag gissar att ert hus är lite äldre och därför kräver lite högre driftpeng. Vårt hus är nybyggt, men vi har fortfarande en del att göra, så hus/trädgård/bygg ligger i dagsläget (2018) pö ca 10000-20000 kr/mån. Jag tror att vi har större lån, så lån+amortering ligger lite högre för oss. Ni har en lägre kostnad för bil mot vad vi har, trots att vi också har två bilar. Det vore intressant om du skulle visa vilka utgifter ni har för bilarna lite mer exakt. Typ försäkring, skatt, bensin, service etc.
Hej Johan, kul att du delar med dig!
Ja vårt hus är från 70-talet och vår uppvärmning av huset hade kunnat vara mer effektiv. Vi lägger mycket pengar på el (tyvärr).
Vi amorterar inte men om ni amorterar skulle jag nästan kalla det för sparande och inte en boendeutgift. Även om “besparingen” på att amortera är relativt liten jämfört med andra investeringar kan man se det som ett buffertsparande.
Ja vår situation med bilarna är kanske annorlunda. Den ena bilen är en tjänstebil så där finns inga utgifter som försäkring, skatt etc inräknat. Det kan göra ganska stor skillnad tror jag. Sen beror mycket av våra bilutgifter på bränslet. Hur långt du har att pendla påverkar nog utgifter ganska mycket. Men på vår privata bil skulle jag säga att vi lägger ca 18 000kr om året på bensin, 2 500kr på försäkring, 500kr på skatt, besiktning 400kr och sen tillkommer service och lagningar som är utspritt på flera år.
Har ni diskuterat att ha elbil istället? Eller har ni kanske räknat på det och kommit fram till att det inte skulle bli lönsamt för er? Mvh Josephine
Det är en intressant fråga Josephine! Vi har inte ens tänkt tanken. Mitt undermedvetna säger till mig att de är så dyra i inköpspris så jag har inte ens övervägt det. Kanske jag skulle titta på under året eller när vi funderar på att byta bil nästa gång. Har du någon erfarenhet av elbil? 🙂
Ja, inte så många tänker på det æn i Sverige verkar det som. Bor i Norge och hær ær det både väldigt vanligt samt förmånligt att ha elbil. Vi har just nu en arbetsbil i vårt firma som ær en elbil och tjänar flera 1000-lappar på det per månad. Det har funkat ganska bra tycker jag. Även om räckvidden var lite sämre æn vi hoppats på (Ca 8 mil på vintern och 13 på sommaren för den modell som vi har.) Gällande det ekonomiska. Om man har möjlighet att ladda bilen gratis på jobbet så kan man säkert tjäna på det i längden även i Sverige. Då blir brænsleførbrukningen närmast obefintlig. Det ær dessutom ytterst få reparationer och värdeminskningen ær inte lika illa som på bensinbilar. Men det ær klart att det kostar ju ganska mycket i inköp så det tar en viss tid innan man tjänar på det. Mvh Josephine
Kul att få läsa om hur ni lägger upp er budget! Men jag tror absolut att ni kan spara mer 🙂 Att ha två bilar och vila kan jag tänka mig kostar.
Vi har ingen bil, villa eller åker på dyra resor utomlands. Vi har två barn och inga lån ( bostadsrätt)
Utgifter per månad ( ungefär)
5000kr mat
6000kr driftkostnad ( inkl hyra)
1000kr kläder
1000kr hobby
2000 övrigt
53000kr spara i fonder och bank
Coolt Lisa, inspirerande sammanställning! 🙂
Nej jag vet, vi skulle kunna spara mer om vi ville. Men samtidigt tycker jag balansen mellan att spara och kunna göra mycket roligt just nu är superviktigt. Även om vi sparar ca 50% så lägger vi mycket pengar på våra nöjen, att bo stort och fint och ha två bilar. Det viktiga i sammanhanget enligt mig är att vi är medvetna om att vi lägger de kostnaderna för att vi vill. Inte bara för att det blivit så om du förstår vad jag menar 🙂 Era utgifter är mäkta imponerande (låga), kan vara bra inspiration också till de som menar att det inte går att spara om man har barn. Det verkar ni klara superbra 🙂
Vi har cirkus 13.000 fasta kostnader månaden. Bor i Bostadsrätt som är 25% belånad. Lägger nånstans 25-30 000 månaden inkl mat, nån billigare resa, etc. Nyttig ekologisk mat prioriterar vi högt. Även lite skönhetsbehandlingar, massage, produkter men går att få billigare elevbehandlingar. Sen kläder då..
Kan spara ca 50 000 månaden, MEN just 2018 var det mkt udda utgifter som inte normalt ingår pga livsstilsförändringar, m.m
Vi får se hur 2019 går, kan bli både mindre och mer i sparpotten beroende på om jag kommer jobba halvtid ena jobbet, öka intäkterna lilla företaget, får mer bonus jobbet.. alt inget. Känner just nu januari här att man har inte mycket ork, kan vara skönt att köra allt på halvfart med. Sen blir jag också mer och mer inne på att vi måste ha lite kul också, lite resor, uppleva saker innan man blir jättegammal, kan inte bara jobba, träna, sova, spara pengamaskinen för att sen om 6 år komma ut som förvildade eremiter 🙂
Tack för att du delar med dig! Låter ändå lite likt vår situation.
Jag känner igen mig väldigt mycket i det du skriver längst ner. Var man ska dra gränsen för hur mycket som ska sparas/investeras jämfört med hur mycket man ska spendera här och nu. Balansen är oerhört viktigt. Jag brukar tänka så här: Om jag om 10 år tittar tillbaka på mitt liv så vill jag inte ångra att jag sparade “för mycket” utan att jag levde ett bra rik under resans gång. Med den inställningen så blir det lättare att ta rätt beslut i vardagen tycker jag 🙂