Är lån bra eller dåligt?

Är lån bra eller dåligt?

Jag inbillar mig att det finns lite olika inställning till att låna pengar. Vissa avstår från att låna helt, vissa lånar bara till huset och amorterar mycket, vissa kanske tar lån både för att köpa bostad, bil och andra konsumtionsvaror och det finns det som tar lån för att investera pengarna.

Olika typ av lån

I grund och botten så tänker jag att det finns två olika lån. De med en säkerhet (t.ex. bostadslån) och de utan säkerhet (blankolån). Sedan kan blankolån delas upp i massa kategorier. Om det nu är topplån till hus, lån för att ta tvättmaskinen på avbetalning, sms-lån etc.

Fult att låna pengar

Baserat på lite egen erfarenhet och viss generalisering så ser jag att många som är äldre än jag själv kan se lån som något fult. Man vill helst inte ta lån för att det är utanför ens egna tillgångar, inte ens till köp av bostad. Om dessa personer tar lån så kommer de amortera av relativt snabbt och så mycket de kan för att bli av med skulden.
Jag ser det som beundransvärt att ha denna syn på lån men samtidigt är jag själv nog lite mer praktiskt i min approach.

När är det dumt att låna pengar?

Helt klart, lån som är till för konsumtion är enligt mig ett riktigt dåligt beslut. Du lånar pengar som du kommer behöva betala ränta på och även betala tillbaka hela beloppet för eller senare. Samtidigt har du köpt en pryl som antagligen kommer tappa sitt värde över tid och kanske kräver din tid och skötsel beroende på vad det är. Det kan vara något så dyrt som en bil till en ny telefon eller något annat. Lån för konsumtion är oftast blankolån utan säkerhet och räntan är normalt betydligt högre än bostadslån.
Lån är givetvis också förknippat med risk. Om du inte betalar av dina lån och ökar antalet lån kan det bli en ond spiral som du snart kommer få svårt att ta dig ur.

För att summera tycker jag alla lån som ökar dina utgifter, utan att ge något signifikant tillbaka till dig, är dåliga.

Bostadslån

I dagens läge så jobbar Riksbanken och Finansinspektionen hårt för att vi svenskar ska minska vår belåning. Bostadslån är i grunden något som kommer öka dina utgifter. Men att ha någonstans att bo tycker jag är en rimlig anledning att ta lån. Självklart kan du försöka hitta ett prisvärt boende för att hålla nere ränte- och amorterings-kostnader. Men om du verkligen vill flytta till ett hus eller lägenhet och behöver låna pengar så tycker jag det är okej. En bostad har ändå ett underliggande värde (vilket också är anledningen till att du får ta så stora lån för köp av bostad) så förhoppningsvis får du åtminstone tillbaka pengarna för huset när du säljer det.

Ska man amortera?

Den här frågan får jag ibland. Det finns ingen vetenskaplig sanning men jag tycker inte att man behöver amortera av hela sitt bostadslån. Det är bara att titta på de flesta företag på börsen. De är belånade för att öka sin avkastning. Det kan du också göra, se exemplet nedan. Ett enkelt sätt att tänka är så här: Jag kan amortera och jag slippa betala ränta på ca 2% (eller lägre) på beloppet jag betalar av. Om jag struntar att betala av, kan jag hitta en investering som kan ge mig mer än 2% i avkastning (egentligen 1,3 efter ränteavdraget)? Om du tror att du kan hitta en investering som ger mer än 1,3% så kanske du ska fundera en gång till om det är smart att amortera. Det är ju dina pengar det handlar om.

Exempel:

Du köper en lägenhet för 1 miljon. Låt oss för enkelhetens skull säga att du har möjlighet att betala lägenheten kontant utan att ta lån. Ska du ta lån eller inte? Jag ska ge två scenarion nedan baserat på att du säljer lägenheten 5 år senare för 1,5 miljoner

1. Du köper lägenheten kontant. Vinsten är 500 000kr. Vinstskatt på bostadsförsäljning är idag 22% och du kommer få 1 390 000% i handen. Bra, du har tjänat 39% (390 000 / 1 000 000 = 39%) efter skatt på 5 år, inte dåligt.
2. Du köper lägenheten och stoppar in 500 000kr kontant och belånar de andra 500 000kr. Vinsten blir igen 500 000kr och 390 000kr efter skatt. Vad händer nu med vinsten? Jo nu har du tjänat 78%! Varför? Jo för du utnyttjade belåning och fick hävstång på din investering. Eftersom du ”bara” lade in 500 000kr kontant är det på dessa pengar du ska beräkna din avkastning (390 000 / 500 000 = 78%). Vänta det kommer mer. Vad gjorde du med de andra 500 000kr som du valde att behålla istället för att stoppa i lägenheten? Du kanske köpte aktier som historiskt gett ca 10% per år. Då skulle värdet ha ökat till 820 000kr.

Summering

Alternativ 1 ger dig 1 390 000 i handen efter 5 år. Alternativ 2 ger dig 1 710 000kr. Okej det försvinner i dagens ränteläge ca 30 000 från alternativ 2 pga ränteutgifter men min poäng här är att man kan vara lite smart när det kommer till belåning.
Det finns en viktig aspekt jag inte nämnt än. Att vara belånad till 85% och inte amortera är kanske inte helt sunt. Har du så stor belåning är du väldigt utsatt för svängningar i räntenivå. Å andra sidan, att amortera och binda mycket av ditt eget kapital i en bostad ser jag också som en risk. Då är du väldigt exponerad mot prissvängningar på bostadsmarknaden. Dessutom är kapitalet låst och du får inte loss det förrän du säljer bostaden.

Låna för att investera

Avanza och Nordnet finns det möjlighet att belåna sina aktier. Ofta till ganska attraktiva räntenivåer, Avanzas Superlånet har en ränta på 1,75%. Det kan låta väldigt lockande att belåna aktier för att snabbare öka sitt värde på aktierna. Men att belåna aktier är långt ifrån riskfritt. Exempelvis om du belånar 50% av portföljen. Om börsen då får en ordentlig sättning/krasch och går ner 50% (har hänt flera gånger ) har du plötsligt ökat din belåningsgrad. Går det för långt kan Avanza tvångs-sälja dina aktier för att hålla nere din belåningsgrad. Att behöva sälja när börsen gått ner 50% när det egentligen är köpläge är inget jag önskar någon att få uppleva. Av ovan anledning har jag aldrig belånat aktier men gör man det skulle jag vara försiktig och kanske ligga på 10-30% belåning.

Summering – när är det bra att låna?

I min värld som består rätt så mycket av siffror och att hitta bra investeringsmöjligheter ser jag en viss möjlighet med lån. Då tänker jag främst på bolånet och inte konsumtionslån. När blir ett lån bra? Enligt exemplet ovan så finns det situationer där du i alla fall kan ifrågasätta om du ska amortera ner hela bolånet t.ex. Jag tänker att 40-60% belåning av bostaden kanske en sund nivå. Men det är högst personligt och beror på din ekonomiska situation och hur riskbenägen du är.

Tanken med det här inlägget var att ge dig en tankeställare om du inte funderat i de här banorna tidigare.

Kopplade inlägg:
Öka ditt sparande på bostaden
Skärpta amorteringskrav
Billiga bolån till alla

25 thoughts on “Är lån bra eller dåligt?

 1. Bra inlägg och jag håller med helt om lån.

  Låna till sånt som håller sitt värde är bra, t.ex. hus.

  Låna INTE till resor och andra förströelser

  Låna till så låg ränta som det bara går, förhandla med banken.

  Belåna gärna din portfölj om du vet vad du gör, men håll ett öga på belåningsgraden och köp helst aktier som är med i “superlånet” annars räcker det med en smärre nedgång och vips betalar du höga räntor. Snålgrisarna har portföljen belånad till ca 9%.

  /Snålgrisen

  1. Herr Oberoende

   Kan inte mer än hålla med! 🙂

 2. Johan

  Finansinspektionen tycker uppenbarligen 50% belåning av bostad är ok. Med nuvarande amorteringskrav är det ner till denna nivå det krävs amortering, oavsett vad man själv anser.

  1. Herr Oberoende

   Tack för kommentaren Johan. Ja precis, lite så kan man nog resonera att 50% anses som “okej” även av FI.

 3. Bra tips! Det enda jag har lån på är bostaden. Aldrig att jag skulle ta lån för konsumtion, det är helt bortom min värld.

  1. Herr Oberoende

   Tack. Låter som du har en bra inställning till lån redan 🙂

 4. Johan

  Bra inlägg!
  Kul att du tar upp olika saker i bloggen.
  Tilläg till exemplet ovan – hur stor skillnad blir totala räntekostnaden för de 5 åren?
  Låt oss säga att räntan ligger still på ca 1,5 %. 37500 kr blir totala räntekostnaden då om jag räknat rätt.
  Så även om ränta går upp till 10 % blir alternativ 2 bättre betalt 🙂

  Tack för en bra blogg med tips, inspiration och massa annat bra.
  Jag kommer forsätta läsa alla inlägg.

  1. Herr Oberoende

   Tack Johan. Kul att du gillar det jag gör! 🙂 Försöker fokusera mer på privatekonomi mer generellt än bara sparande. Tror det gör att jag skiljer mig lite från andra ekonomibloggaren.

   Ja du tänker helt rätt att med 1,5% ränta är årskostnaden 7 500kr, alltså 37 500kr på fem år. MEN glöm inte att vi i Sverige har ränteavdrag. Dina ränteutgifter dras av på deklarationen så du slipper betala skatt på 7500kr om året. Så egentligen är kostnaden bara 5 250kr om året och ca 26 000kr på hela perioden 🙂

 5. Johan

  Ännu bättre!
  Det är så mycket man ska tänka på.

  En till aspekt. Vad händer om din bostad inte ökar i värde?
  Kanske får du den inte ens såld?
  Men på lång sikt (20-30 år) så bör det väl inte ske.
  Det skulle väl kunna vara om du har ett hus idär utflyttningen är mycket större än inflyttningen.

  Jag hörde om en familj som bodde i bostadsrätt och köpte en nyproducerad villa till nästintill maxbelåning. De fick inte bostadsrätten såld efter flera försök, så banken “tvingade” dem på något sätt att sälja det nyproducerade huset. Då blir det ju inte roligt.

  1. Herr Oberoende

   Ja du, om bostaden inte ökar i värde så har du ju i alla fall tjänat pengar på de pengar du hade på börsen som du inte stoppade i huset. Men som du säger på lång sikt borde även huspriserna gå upp på lång sikt, givet att vi inte har en bubbla nu där en justering nedåt krävs för att nå “normala” nivåer. Men sådant spekulerar jag inte i 🙂
   Usch det låter verkligen inte kul!

 6. justus

  Ett mycket bra inlägg, på hur man kan se på lån.
  Särskilt det här med amortering, men för det flesta tror jag inte den strategin passar. Folk i allmänhet har inte lika starkt “pannben” som herr oberoende och kan lätt flyga iväg och ta dålig ekonomiska beslut.
  Men jag själv kör samma taktik, amorterar inget och bygger tillgångar istället.

  1. Herr Oberoende

   Tack Justus!
   Ja det är lätt att “vara rädd” och amortera för att bli skuldfri även om det ekonomiskt inte alltid är bäst.
   Låter bra att du använder ditt “pannben” 😉

 7. Aktiesmurfan79

  Tack för en jättebra och inspirerande blogg! 😊 Jag har precis kommit igång med sparandet vid 38 års ålder, började för ett halvår sedan och ligger nu på +6 %, det känns kul! Bättre sent än aldrig! 😉

  En fråga kring detta inlägg, du har inte tagit upp studielån? Vad anser du om det?

  1. Herr Oberoende

   Tack Aktiesmurfan79! 🙂
   Kul att du kommit igång med sparandet och att du redan ligger på plus.

   Studielån är lån som ska betalas tillbaka förr eller senare så det kommer kosta dig pengar senare i livet. Behöver man det under studierna så behöver man, man kan ju resonera att utbildningen är en investering.
   Kan man undvika det är det positivt i mina ögon. Det är det billigaste lånet som vi svenskar kan få tror jag, räntan är väldigt låg. Jag känner till de som tar studielån och investerar pengarna istället för att använda dem, men det känns kanske inte helt moraliskt korrekt. Vet också att vissa tar studielånet och sparar pengarna som insats till sin första lägenhet.

 8. astrid

  Hej! Gillar bloggen väldigt mycket! Jag vill vara bättre med personlig ekonomi därför jag söker hur mycket hjälp som helst. Bor ensam med barn och bestämde att få ett utbildning( vård) … Pengar kommer på stor del från CSN och räknar nästan inte. Jag tänker söka en lån till körkort, jag hoppas det ska vara lättare att få ett jobb och betala lånet tillbacka. Det låter bra I teorin.. vad tror du?

  1. Herr Oberoende

   Hej Astrid! Kul att höra att du gillar bloggen 🙂
   Det är jättesvårt för mig att ge dig råd utan att veta mer detaljer kring din specifika situation. Rent generellt om du bor i en stad och kan lyckas få jobb först utan att ta lån för körkort kanske det är en mer ekonomisk lösning. Tänker du att du ska köpa en bil också om du tar körkort? Det kommer också öka dina utgifter. Om det är möjligt kanske du ska försöka få ett jobb som du kan ha utan körkort, tjäna ihop och spara pengar som du sedan använder för att betala för ditt körkort. När du fått körkort och eventuellt köpt en bil kanske du kan söka andra jobb dit du inte kan ta dig med kommunala färdmedel om de lockar mer 🙂
   Lycka till!

 9. Stugbyggaren

  Intressant resonemang om belåning! Vi står inför ett mindre stugbygge (500 000 kr) för att hyra ut och funderar på finansieringen. Tanken har hela tiden varit att låna dem och det är vad vi har gjort upp budgeten utifrån. (Vi kommer med råge ha mer inkomster/år än utgifter/år för stugan).
  Din artikel har nu fått igång våra tankar! Om vi ska lägga in 300 000 kr kontant eller investera dem på annat sätt är frågan…. Just nu står 300 000 kr och samlar damm på ett bankkonto… Detta måste vi ta tag i 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hej Stugbyggaren. För det första, det låter som ett superintressant projekt att bygga en stuga för att hyra ut. Skapar bra kassaflöde kan jag tänka mig! 🙂
   Ja i slutändan är det upp till er hur ni vill göra med era 300 000 kr men oavsett om det blir insats till stugbygget eller om ni sätter dem i arbete på annat sätt är det bättre än bankkonto!
   Lycka till!

 10. Peter Engberg

  Hej. Jag har ett gammalt lån på 150000:-, taget i ungdomligt oförstånd. Nu har jag ärvt 500000:-. Bör jag lösa lånet och i och med det vara helt skuldfri?
  Peter

  1. Herr Oberoende

   Hej Peter, svårt att ge personliga råd eftersom jag inte känner till hela din situation. Men rent generellt, om det är ett lån som inte är kopplat till en bostad misstänker jag att räntan är ganska hög. Då skulle jag definitivt betala av lånet. Det kommer innebära att du slipper månatliga räntebetalningar och du kan förhoppningsvis starta ett månadssparande och börja bygga upp en egen pengamaskin. Lycka till!

 11. Franz

  Hej hej! Jag gillar bloggen mycket! Jag funderar på att köpa min första bostadsrätt i Stockholm där andrahandsmarknaden inte riktigt fungerar och hyrorna är nästan lika höga som kostnaderna på en bolån. Jag skulle behöva dock ta en topplån för att kunna finansiera en del av kontantinsats då jag inte har familj i Sverige eller någon borgensman i detta fall och att spara in hela kontantinsatsen skulle ta flera år till. Vad anser du om att låna till kontantinsats kontra betala hög hyra? Man skulle ju amortera så tänker att ta en bolån skulle vara smartare så länge räntorna förblir hyfsat låga?

  1. Herr Oberoende

   Hej Franz, kul att du gillar bloggen! 🙂

   Det är en jättesvår fråga, svårt att ge råd då jag inte känner din situation. Rent generellt är topplån ganska dyra lån. Men frågan är vad du får betala om du hyr jämfört med om du tar ett bostadslån+topplån. Får du en lägre totalkostnad när du köper kan det vara en idé att ta lånen. Men samtidigt undrar jag om det finns andra alternativ, att köpa i ett område där det inte är lika dyrt och du kanske har råd att köpa något utan topplån?

   I slutändan handlar det om två saker. Vad blir billigast för dig och skulle du vara trygg med belåningen som du skulle ta på dig?

 12. Staffan

  Jag skulle helst vilja slippa vara beroende av andra. Tyvärr ser vårt finansiella system ut på det här sättet, vilket i praktiken gör det i princip väldigt lönsamt att låna till en bostad. Fundera på det! Har du ett bolån på t.ex. 3% ränta så får du tillbaka 1/3 av den på skatten, resterande 2% äts upp av inflationsmålet på 2%. Man kan säga att du lånar av ditt framtida jag där du tjänar fler kronor men varje krona är värd mycket mindre och är lättare att betala av en fast summa från en tid då du kunde köpa mycket mer för varje krona. Dessutom har vi en extrem bostadsbrist som gör att bostadspriserna ökar med 5-10 % varje år. Detta innebär att du i praktiken får en passiv inkomst på 5-10% om du äger en bostad, även om du lånar till den. Enda nackdelarna är att du binder kapital som du inte kan konsumera för (om det nu är en nackdel) och att du ger näring åt bankväsendet (detta är en klar nackdel för mig tyvärr). Vet att det här låter väldigt osunt, och det är tyvärr precis så systemet är uppbyggt.

 13. Thomas

  Hej
  En vän till mig pensionär 63år inga barn ska separera och funderar på att köpa bostadsrätt i Malmö eller Stockholm.
  Han har ärvt 2,5 miljoner netto.
  Tycker du att han skulle köpa eller hyra ?
  Ingen kommer att ärva honom..

  1. Herr Oberoende

   Hej Thomas,
   Svår fråga och det beror på fler saker kopplat till livsstil, pension med mera.

   Det man kan säga är att hyra eventuellt är bättre om han vill kunna använda/leva upp pengarna. Vi ett köp av bostadsrätt kommer viss del av kapitalet att vara låst resten av livet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *