Årsrapport 2021

Årsrapport 2021

2021 har passerat och det är dags att uppdatera läget av vår pengamaskin och våra investeringar.

Pengamaskinen 2021

Under fjärde kvartalet 2021 så har vår pengamaskin utvecklats positivt, och helåret har slutat på en uppgång på ca 30% vilket är fantastiskt! Nedan är grafen över våra totala tillgångar per 20211231. Dippen i början av 2020 när corona kom är numera bara ett hack i kurvan. Det är såklart en viktig insikt att börsen allt som oftast kommer tillbaka och att det är viktigt att ha is i magen när börsen dyker och att inte börja sälja av för att tidningar skriver om krascher etc.

Det man också kan se i nedan graf är att vi är på all time high! Det känns nästan overkligt när man ser att vårt kapital har mer än dubblats under grafens livstid. Vi får se framåt om börsen fortsätter att ånga på eller om det mattas av lite.

Under året har vi hållit ungefär samma fördelning mellan börs och våra alternativa investeringar. Det som har hänt är att vi sålt lite hos Savelend och flyttat över till börsen. Om vi har haft otur eller inte vet jag inte men vi har fått en del av våra investeringar hos Savelend att gå till inkasso så ca 40% av vårt kapital sitter låst och jobbar inte. Det visar återigen att det är en risk att investera i alternativa investeringar och att det kan skilja sig åt mellan olika investerare. Pga att vi har en del hos inkasso nu på vårt Savelend kapital så hamnade 2021 års avkastning på ca 5% medan den genomsnittliga avkastningen på plattformen varit närmare 10%. Otur? Det är en del av spelet men såklart är vi lite besvikna och har minskat andelen investerat kapital hos Savelend.

Vi ligger på den högsta andelen börs i vår pengamaskin sedan början på 2017. Det känns bra. Även om jag tidigare varit väldigt intresserad av att ha mycket i alternativa investeringar så smyger jag sakta tillbaka mot att ha större andel på börsen. Börsen är basen och tryggheten i portföljen. De alternativa investeringarna kan vara både bättre och sämre än börsen, det har vi lärt oss den hårda vägen. Samtidigt vill jag inte ha 100% börs. Strategin som vi satt nu är att ha minst 80% börs och max 20% alternativa och när vi når dit så har vi även en monetär gräns på max 1,5 MSEK i alternativa.

Börsen

När vi summerar året och tittar på utvecklingen hos Avanza och Lysa så är graferna trevliga att titta på när de båda ligger runt 30% uppgång. Dock har vi inte haft samma utveckling som svenska börsen som gjorde nästan 40%! Men det är väntat då vi har 50% av vår portfölj i globalfonder så jag är nöjd. Trots att vi har ganska mycket svenska fonder i portföljen hos Avanza har den inte gett så mycket bättre avkastning än Lysa, jag har inte gjort någon detaljerad analys varför.

Hos Lysa har vi ju utvärderat deras “vanliga” portfölj och jämfört med den “hållbara”. Den hållbara presterade bättre än den “vanliga” under 2021 och vi har bestämt att lägga alla pengar vi har hos lysa i den hållbara nu och framåt. Vi kommer även att sälja av en del av globalfonderna hos Avanza för att lägga i den hållbara portföljen hos Lysa. Anledningen är att det hållbara alternativet hos Lysa är mycket prisvärt i form av en relativt låg avgift.

En ganska rolig funktion hos Avanza är att man kan se hur ens börsår sett ut när året är slut. Bilden nedan ser ju ganska trevlig ut, ser ut som jag slagit allt motstånd. Det är ju inte riktigt sant eftersom det inte jämförs med totala svenska börsen som gick upp 40%. Det som kanske är mer intressant är att se att den genomsnittlige avanzianen har “endast” fått 19,8%. Det är ju bra med ca 20% men det är 20% sämre än svenska börsen och 10% sämre än globala index. Det innebär att det finns många som hade blivit hjälpa av att sätta pengarna i en billig indexfond.

Aktivitet under Q4

Det har inte varit mycket aktivitet i pengamaskinen under Q4. Vi har sparat som vanligt. Faktum är att vi påbörjat vårt sparande till en frihetsbuffert. Målet är att ha en buffert på ca ett års utgifter. Anledningen att vi sparar ihop till den är att vi vill kunna ha flexibilitet framåt beroende på när och hur vi vill göra vår exit eller vad vi nu ska kalla det. Just nu tror vi ändå att vi har några år till innan det blir aktuellt men samtidigt så känns det bra om vi har bufferten på plats.

Jag kommer sannolikt att utveckla mina tankar framåt på bloggen hur en eventuell exit kan se ut för oss. Om det nu blir en exit. Jag är själv väldigt vilsen och osäker på hur jag vill göra. Även om möjligheten att sluta jobba kommer förr eller senare så kanske det inte är riktigt det jag vill. Som sagt, jag återkommer med mer tankar framöver.

Summering av 2021 och tankar om 2022

Börsen har tuffat på riktigt bra och vårt kapital har ökat markant i värde. Vi börjar ha en viss kritisk massa investerat så avkastningen blir stor i absoluta tal vilket är kul att se. Vi är nu på all time high och jag vet inte om jag vågar hoppas på att börsen ska fortsätta uppåt. Det återstår att se.

Vi har under året bantat ner och avslutat vissa alternativa investeringar där vi inte varit riktigt nöjda, t.ex. Fellow Finance och Mintos. Även Savelend har vi minskat vårt innehav trots att vi fortfarande har en del pengar kvar där. Det är Savelend ensam som står för våra 5% i P2P i kapitalfördelningsgrafen.

Fastighetsobligationerna tuffar på och hittills är jag nöjd. Hos Tessin har vi ett projekt kvar som kommer löpa 1,5 år till. Kommer nog inte investera i fler projekt där efter det löpt ut.

TRINE håller vi just nu på en stabil nivå, tar inte ut eller sätter in nytt kapital. Better Globe fortsätter vi att investera i. Både TRINE och Better Globe är det vi kallar för impact investing. Det känns bra att göra dessa investeringar för vi vet att de gör skillnad på riktigt. Sedan är risken högre än många av våra andra investeringar. Av den anledningen ligger också andelen relativt lågt, just nu på 7% av vårt totala kapital.

Under 2022 kommer fokus vara att spara ihop vår frihetsbuffert, det kommer ta ett år. Samtidigt hoppas vi på att våra investeringar fortsätter utvecklas positivt.

Jag håller just nu på att sammanställa våra utgifter för 2021 som kommer i nästa veckas inlägg! Det blir spännande läsning, vi har inte klarat av att hålla vår budget. Elen har blivit dyr, vi behöver tänka om lite grann..

Hur har det gått för dig under 2021?

4 thoughts on “Årsrapport 2021

 1. 2021 har gått bra! Avanza är lite av en besvikelse, men en större investering som gick vägen gav ett väldigt bra resultat. Just nu är det fokus på att göra värdebokslutet, och det ska bli spännande att ta det i mål. Vi har redan hittat poster där vi vill göra omallokeringar i vår spenderarplan för 2022!

  1. Herr Oberoende

   Härligt att höra Hannes! 🙂 Ser fram emot att få ta del av värdebokslutet!

 2. David

  vad är totala tillgångarna? Kanske vill utelämna det 🙂
  Tack för en bra blogg. Mvh

  1. Herr Oberoende

   Hej David! Kul att du gillar bloggen 🙂 Ja brukar inte nämna det men vi har ju hållit på snart 10 år så några miljoner har vi allt fått ihop 😉

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *