Vi har köpt en sommarstuga!

Vi har köpt en sommarstuga!

Kanske kan verka som ett steg i fel riktning men vi har köpt en sommarstuga. Här kommer lite bakgrund och varför vi gjort det.

Bakgrund

Både jag och fru oberoende har ett stort intresse för djur och natur. Vi har också ett stort intresse för fotografering och naturen ger många möjligheter till trevliga bilder, vi är speciellt förtjusta i att fotografera fåglar.

Vi bor jättebra där vi bor idag utanför Lund i Skåne. Området vi bor på är lugnt, vi har nära till både Lund och Malmö. Service som vårdcentral, apotek, systemet, matbutiker, restauranger, byggmarknaden, återvinningscentral etc har vi också väldigt nära vårt hus. Även en stor del av vår familj bor i närområdet. Allt är jättebra förutom en sak, närheten till naturen.

Jag och fru oberoende har i flera år diskuterat om vi skulle flytta “ut i naturen”, bort från villakvarteret med grannar åt alla håll. Komma ut och bo i naturen med träd, fåglar och grönska som grannar. Det är lockande att göra en sådan flytt, av flera anledningar.

Den första anledningen är att vi skulle få det vi saknar med vårt boende idag, närhet till naturen. Det andra som antagligen skulle ske är att vi skulle flytta till ett billigare boende vilket skulle göra att vi skulle få ut mer pengar att stoppa i pengamaskinen när vi säljer vårt nuvarande boende. Även det är ganska lockande.

Köpet skedde under 2020

Trots de fördelar som vi känner att vi skulle få genom att flytta ut i naturen så har vårt nuvarande boende väldigt många andra fördelar. Vi är inte redo att släppa de fördelarna just nu. Av den anledningen bestämde vi oss under 2020 för att vi skulle köpa en sommarstuga. Kriterierna har varit att det skulle vara i naturen, inte ha grannar för nära och att det inte skulle ligga för långt bort.

Numera äger vi sen i november 2020 en liten röd trästuga med vita knutar. Stugan ligger i anslutning till skog och lite öppna hagar, lite idylliskt tycker vi. Den ligger i Småland, precis på gränsen mot Blekinge. Vi har knappt två timmar att köra dit vilket känns som ett okej avstånd för att kunna ta sig dit över helger.

Under hösten/vintern har vi varit där några gånger och det är fantastiskt att vara så nära naturen. Att höra ugglorna “prata” under natten och ta in dofterna av natur när man går ut. Det kommer säkert bli fler härliga stunder nu under våren och under de kommande åren!

Vi är jätteglada över vårt köp och kommer nu utvärdera hur vi tycker det fungerar med att äga en sommarstuga.

Vår sommarstuga

Hur påverkas vår ekonomi?

Ja om man bara tänker på ekonomiskt oberoende och att minska våra utgifter så kanske inte en sommarstuga är det första man går och köper? Samtidigt så inser vi mer och mer att vi vill leva bra under resan mot ekonomiskt oberoende. Trots att vi köpt en sommarstuga räknar vi ändå med att kunna spara ca 50% av våra inkomster precis som innan. Men helt klart är att vi drar på oss fler utgifter och fler risker eftersom ett hus/boende alltid kommer att skapa utgifter. Vad som helst kan hända eller gå sönder och det måste vi ta hand om nu vilket kostar pengar.

Tack vare att vi köpt en stuga i ett område där priserna inte ofattbart dyra så har vår insats varit överkomlig.

Driftkostnaden

Vi har summerat el, avlopp, sophämtning, försäkring, ränta, fastighetsskatt och har får våra fasta kostnader till ca 2000kr i månaden. Till det lägger vi en renoveringsbudget på 1500kr i månaden. Vi räknar alltså att vi kommer ha utgifter på ca 3500kr i månaden för sommarstugan. Det kan vara lite lågt räknat, vi får se, så eventuellt blir det snarare närmare 4000kr i månaden.

Nu initialt lägger vi också lite extra pengar på att renovera/laga lite saker som behöver fixas, men det är en engångskostnad.

För att delvis täcka vår nya utgift på 3500kr i månaden så har vi dragit ner vår resebudget från 3500kr i månaden till 2000kr i månaden. Det känns logisk då vi nu kommer spendera mer av vår lediga tid i stugan snarare än att åka iväg någonstans och/eller hyra andra stugor. Sammanfattningsvis så ökar vi våra kostnader med 2000kr i månaden. Det är 600 000kr extra i pengamaskinen som behövs för att täcka det enligt 4%-regeln.

Sommarstuga känns bra

Vi har ökat våra kostnader, delvis täcker vi dem med vår resebudget som vi minskat med 1500kr i månaden. Trots detta så känns det helt rätt för oss och det går i linje med våra värderingar och vad vi vill. Om det gör att vi måste ha en pengamaskin som är 600 000kr större så får det bli så. Jag vill understryka att det är viktigt att leva bra under resan mot ekonomiskt oberoende. Det jag vill undvika är att jag ångrar mig i framtiden att vi inte gjorde något som vi vill nu för att vi skulle “nå vårt mål med pengamaskinen” tidigare. Såklart vill jag nå en pengamaskin som täcker alla våra utgifter så snart som möjligt, det hade varit fantastiskt men att kunna åka till en sommarstuga är också fantastiskt. Så känner vi nu. Ångrar vi oss kan vi alltid sälja stugan igen.

Hur känner du? Avstår du saker idag för att nå friheten tidigare? Hur resonerar du kring vårt köp av sommarstuga, hade varit intressant att höra era tankar!

Kopplat till våra månadsutgifter kommer jag nästa vecka gå igenom vår nya budget som vi satt för 2021.

stjärtmes utanför vår stuga

9 thoughts on “Vi har köpt en sommarstuga!

 1. Cecilia

  Jag tycker ni gjorde helt ett i att köpa sommarstugan för ni verkar ha tänkt igenom köpet väl, gjort beräkningar och det är något som tillför värde i erat liv. Jag tror inte heller på att man ska leva enbart i en framtid, utan även nu. Om man hela tiden skulle försaka sig saker på vägen mot målet ekonomisk frihet, så tror jag att man antingen ger upp snart eller blir deprimerad. Resan mot ekonomisk frihet tar lång tid, så det är enligt mig inte rimligt att aldrig göra något man vill för sina pengar nu. Ni kommer ju dessutom även efter köpet lyckas hålla en otroligt hög sparandegrad.
  Jag köper och gör saker jag vill här och nu också, men de är noga genomtänkta. Jag tror på devisen att spendera pengar på det som gör en gladare, men kapa så mycket som möjligt av de utgifter som inte tillför en något värde. Och med det sagt så fortsätter jag köpa lyxiga chokladpraliner varje vecka 🙂
  Hoppas att ni trivs i stugan! Det hade varit väldigt roligt med en uppdatering efterhand om hur det går och hur ni trivs med att ha sommarstuga.

  1. Herr Oberoende

   Tack Cecilia för att du delar med dig av dina tankar. Ja precis jag håller med, det är superviktigt att det inte är en “pest” att spara för då kommer man inte orka hela vägen. Det är viktigt med balansen att kunna leva nu också. Håller helt med dig att det fortfarande är viktigt att göra väl avvägda val och att verkligen fokusera på det som ger energi och glädje samtidigt som vi drar ner på det som kostar mer än det smakar.

   Just nu är vi jätteglada för stugan och vi ser fram emot att få använda den och fixa till en del saker under sommaren 🙂 Ja absolut, jag kommer ha med tankar om sommarstugan framåt och även utvärdering både känslomässigt och ekonomiskt 🙂

 2. Kristoffer

  Instämmer till fullo med ovan kommentarer – otroligt viktigt att finna balansen där man fortfarande prioriterar det som ger mycket värde men tar bort allt annat!

  Glöm inte bort den ökade transportkostnaden detta medför i avsättningarna – speciellt om ni kommer att vara där en stor andel av dem lediga stunderna.

  Instämmer också kring att det ska bli spännande att följa hur ni upplever att ha en sommarstuga – detta är något vi har börjat diskutera att skaffa oss längre fram i livet. Tänker dels på det praktiska och ekonomiska i att ha två fastigheter att sköta men också andra mjukare värden så som huruvida knappa två timmar upplevs som avstånd efter att ”nyförälskelsen” har lagt sig😊

  1. Herr Oberoende

   Tack Kristoffer, du har flera kloka tankar. Det där med ökade transportkostnader är en. Vi har tänkt på det med inte bakat in i någon budget än vilket vi kanske kommer få sota för senare, vi får se 🙂 Det beror helt på hur ofta vi kommer köra upp.

   Intressant reflektion kring transporttiden efter att “nyförälskelsen” lagt sig. Blir något att utvärdera! 🙂

 3. Mats

  Hej, intressant inlägg. Står själv eventuellt inför ett val att ta över en sommarstuga med liknande upplägg om 2000 kr i drift och ett par tusen i underhåll. Jag räknar dock på uthyrning som potentiell inkomst. Inget ni tänkt på? 2 h har inte avskräckt mig än så länge men stannar gärna lite längre när jag ändå kör…

  Mvh
  Mats

  1. Herr Oberoende

   Hej Mats! Jo uthyrning är ju ett alternativ för att minska utgifterna. Dock är det inget vi övervägt än, men det kanske inte är så dumt 🙂 Ja precis, håller med om att det kan vara smart att stanna lite längre. Nu med hemarbete går det att jobba från stugan vilket gör det enklare att stanna längre perioder (ska få fiber indraget under sommaren)

 4. Moa

  “Life is short! Buy the dress”

 5. Emil

  Gratulerar till er nya sommarstuga! Jag tycker att det kan vara ett vettigt alternativ till att resa långt (flyg till fjärran länder). Jag resonerar såhär:
  * Ekonomiskt sett blir det kanske lite dyrare med stuga än flyg. En stor del av det är dock skatt och avgifter till kommunen och det betalar jag hellre till än flygbolag.
  * Miljömässigt, exempelvis vad gäller klimatutsläpp, torde det vara fördelaktigt med stuga. Eluppvärmning är bättre än flygbränsle. Hemmalagad mat och att sova hemma i stugan är bättre än restaurangbesök och hotellvistelse. Man bidrar inte till trängseln.
  * Hälsomässigt torde det vara bättre med stuga och skogsvistelse än flyg och
  stadsvistelse och trängsel.
  * Transport till och från stugan är förstås ett minus. Kanhända kan det motivera er att skaffa elbil tidigare och då ladda både hemma och vid stugan. Det kan nog bli lönsamt tidigare än vi tror.
  * Ni kan få möjlighet att odla vid stugan – om ni inte redan har det vid ert permanenthus. Jag hade det så tidigare och plockade och åt ett par hundra kilo äpplen per år. Ni kanske får tillgång till ved och kan sänka uppvärmningskostnader. Det är ett roligt sätt att fördriva tiden på.

  Ekonomiskt sett vore det dock bäst att varken ha stuga eller att resa men man skall ju leva också. När man väl har “gått i pension” behöver man något att göra och man har alltid att göra vid en stuga. Om man sköter stället torde det även öka i värde och då kan det bli en bra ekonomisk placering också. I framtiden har ni ju möjlighet att sälja eller hyra ut något av ställena.

  1. Herr Oberoende

   Många kloka kommentarer och tips, tack Emil 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *