Lysa – den bästa fondroboten

Lysa – den bästa fondroboten

I ett tidigare inlägg skrev jag om vad vetenskapen säger om passiv/aktiv förvaltning. Om du vill använda passiv förvaltning är en fondrobot ett mycket intressant alternativ.

*Jag har ett samarbete med Lysa och får en liten ersättning om du skulle använda mina sponsrade länkar. Vill du stödja bloggen får du gärna använda mina länkar annars kan du gå direkt till lysas hemsida.

Aktiv/passiv förvaltning

Bara för att ta en kort repetition så skrev jag ett inlägg tidigare om vad vetenskapen säger om aktiv/passiv förvaltning. Det mesta pekar på att det är svårt för både aktiva fondförvaltare och privatpersoner att slå index och få överavkastning över långa tidsperioder. Det är inte bara en studie som visar detta utan flera olika oberoende studier. Läs gärna inlägget om du inte gjort det tidigare.

Frågan jag ställt mig är då om vi ska placera våra pengar enbart i passiva indexfonder istället för att ha en aktieportfölj som kanske slår index (men enligt statistiken antagligen kommer gå sämre). Det finns inga rätta svar men det finns en stor risk att våra innehav som slagit index de senaste åren (uppgång på börsen) också kommer gå sämre än index i en nedgång. Anledningen är att de flesta av våra innehav har ett beta-värde som är större än 1. Läs mer om beta-värde här. Kort innebär det att våra aktier i vår pengamaskin rör sig mer än index både i uppgång och nedgång.

Att kunna hantera en krasch

En kontrollfråga som kan vara bra att ställa sig själv är om du kan sova bra på natten utan att vara orolig över hur din pengamaskin kommer utvecklas vid en börskrasch. Det är enkelt att säga att det inte är några problem nu när börsen går upp, men om kraschen kommer kanske det blir annorlunda.

Ingen av oss vill förlora pengar på börsen, vi vill att värdet ska gå upp. Men samtidigt vet vi alla att börsen har normala svängningar och nedgångar kommer alltid att komma. Om du är långsiktig så brukar det vara bäst att sitta still i båten och inte försöka sälja innan kraschen och köpa in sig igen när det vänder uppåt. I efterhand är det lätt att se var kraschen började och slutade men när vi är mitt i det är det i princip omöjligt att tajma marknaden.

MEN, då till den stora frågan. När kraschen kommer, kan du då hantera att se att din pengamaskin minskar med 30-60%? Det är inte orimligt att det skulle kunna hända precis som det gjorde vid krascherna 2000 och 2008.

Minimera förlusterna

Warren Buffett som är bland världens rikaste män brukar säga så här: ”Rule number 1: Do not lose money. Rule number 2: Do not forget rule number 1”.

Vad han menar är att det är viktigare att inte förlora pengar än att tjäna pengar. Om börsen kraschar 50% så måste dina innehav gå upp 100% för att återfå sitt startvärde. Att minimera sina förluster är en framgångsfaktor för att få sina pengar att öka i värde över tid.

Använda räntor som balans i pengamaskinen

Även om vi inte själva har det idag så förespråkas ibland att du istället för att ha 100% i aktier har t.ex. 90% i aktier och 10% i räntor.

Argumentet emot att investera i räntor är att det kommer knapra på den långsiktiga avkastningen. Om du är långsiktig så borde 100% aktier vara det som ger högst avkastning och det säger även historiska data.

Argumentet för och meningen med att blanda in en del räntor är att minska risken och svängningarna i din portfölj. I praktiken innebär det att din portfölj i uppgångar kommer släpa efter lite grann jämfört med en portfölj med 100% aktier. I nedgångar kommer räntorna agera som krockkudde och göra att din portfölj inte går ner lika mycket som en portfölj med 100% aktier.

Rent psykologiskt kan det hjälpa att ha räntor i portföljen. Visst du kommer inte ha samma uppgång som 100% aktier när börsen går upp men det kanske du kan leva med. Den stora vinsten tror jag är att du i en nedgång kan känna att du inte går lika dåligt som en fullinvesterad portfölj och att räntorna dämpar nedgången. Mentalt tror jag själv den effekten är värd oerhört mycket.

Fondrobot

De senaste åren har fenomenet fondrobot kommit till Sverige. En fondrobot hanterar din fondportfölj så att du inte behöver administrera någonting själv. Fördelen med att ta hjälp av en ”robot” är att investeringarna kommer göras automatiskt och det tar bort din mentala inblandning i investeringarna. I den här artikeln tänkte jag ta upp Lysa som är den fondrobot på svenska marknaden som jag tycker bäst om.

Lysa

Lysa grundades 2015 och lanserade sin robottjänst i början av 2017. Enligt dagens industri förvaltade Lysa 1 miljard kronor i slutet av augusti 2018.

När du blir kund hos Lysa får du först göra ett test. Lysa har satt upp en process för att hjälpa dig som investerare att förstå vad du har för risktolerans och baserat på det vilket typ av fondportfölj som passar dig bäst.

När jag gjorde testet fick jag resultatet att jag skulle ha 78% aktier och 22% räntor. Om du inte skulle vilja följa Lysas rekommendation så går det att manuellt ändra förhållandet mellan aktier och räntor.

Lysa kommer sedan att sätta ihop en fondportfölj till dig baserat på resultatet. Lysa har tillgång till fler globala fonder och fondbolag än vad vi som privatpersoner kommer åt hos Avanza eller Nordnet t.ex. Bland annat kan Lysa investera i Vanguards fonder (amerikanskt fondbolag som var först i världen med passiva indexfonder) som hos amerikanska bloggare brukar hyllas som de bästa indexfonderna som finns. De har både låg avgifter och bra trackrecord.

Nedan är ett urklipp hur vår fondportfölj hos Lysa ser ut. Som ni kan se innehåller aktiedelen (78% av totala innehavet) 10 olika fonder och räntedelen (22% av det totala innehavet) 7 olika fonder. Så det är en mycket god spridning tycker jag.

innehaven lysa

Fördelar och nackdelar

Det finns uppenbara fördelar med att ”lägga ut” sitt sparande till någon annan. För mig handlar det om att kunna vara trygg i att mina investeringar kommer följa den valda investeringsstrategin oavsett vilket. Jag kommer inte gå in och ändra i innehaven vid en eventuell börskrasch utan kommer vara trygg i innehaven och strategin som jag valt.

Jag känner också att jag får hjälp att bestämma vilken nivå av räntor jag ska ha i mitt sparande. Annars tycker jag den frågan är väldigt svår och hade haft svårt att själv anpassa vår pengamaskin att bli välbalanserad.

Att använda Lysa gör också att jag inte behöver sätta mig in i och välja vilka fonder jag vill ha i mitt sparande. Lysas tillgång till olika fonder är mycket brett och innehaven du får i din fondportfölj är bra och billiga fonder.

Lysa sköter även ombalansering i din fondportfölj. Säg att börsen går ner, då kommer dina aktieinnehav successivt att minska procentuellt jämfört med räntedelen. Detta behöver korrigeras för att hålla ditt förutbestämda förhållande mellan aktier och räntor vilket Lysa gör åt dig.

Den enda nackdelen som jag ser är att det kostar pengar att använda Lysas tjänst. Frågan du får ställa dig är om du tycker att de levererar tillräckligt värde för dig i förhållande till deras avgift. Lysa tar ut en avgift 0,24%. Samtidigt så använder Lysa fonder med mycket låga avgifter och de har bra avtal för att få lägre avgifter jämfört med om vi som privatpersoner investerat i fonderna själva. Mina totala avgifter ligger nu på 0,40% och det är ungefär där de flesta ligger oavsett mängd investerat kapital och viktning mellan aktier/räntor.

Sammanfattning

Man skulle kunna säga att spara via Lysa gör att du helt kan släppa kontrollbehovet över ditt sparande. Smidigare blir det nog inte. Pengarna investeras dessutom på ett ISK konto så det krävs ingen manuell deklaration heller. Om du är intresserad av att slippa se över dina investeringar själv, att välja aktier/fonder, fundera över om du behöver balansera om dina investeringar m.m så gör Lysa jobbet åt dig för en relativt billig peng.

Det Lysa gör innebär att det blir enklare för många som är nya till att investera sina pengar på börsen. Det tycker jag är jättebra. Samtidigt ger det också en ny dimension på sparande för oss som redan är igång och investerar våra pengar. I och med att vi under senare tid börjat reflektera mer och mer över om vi ska investera våra pengar själva i aktier eller övergå till passiv förvaltning så är Lysa ett mycket intressant alternativ för oss.

Skulle du vilja stötta bloggen och börja spara via Lysa får du gärna registrera dig via den här länken.

 

PS. Några kanske har märkt det, men jag har möblerat om lite i min meny och introducerat en ny sida, bloggens samarbetspartners. Titta gärna in på den. DS.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *