Bokrecension – Your money or your life

Bokrecension – Your money or your life

Boken Your Money or Your Life handlar om ekonomiskt oberoende och var en av de första böckerna som skrevs på ämnen under tidigt 90-tal.

Boken

När jag blev intervjuad av Göteborgsposten under sommaren 2018 fick jag frågan om jag fått inspiration från Vicky Robins bok ”Your Money or Your Life”. Jag hade aldrig hört talas om den, men nu när jag läst boken visar det sig att den var en av de första böckerna som skrevs om hur du kan ta dig ut ekorrhjulet med hjälp av ekonomisk medvetenhet.

Boken släpptes 1992 och skrevs av Vicky Robin och Joe Dominguez. Det är rätt intressant att Joe Dominguez arbetade som en finansiell analytiker på Wall Street och gick i ”pension” vid 31 års ålder. Året var då 1969. Det slog hål på min förutfattade mening att trenden ekonomiskt oberoende var relativt ny.

Vicky Robin och Joe Dominguez skapade ett 9-stegs program hur vem som helst kan ta kontroll över sin ekonomi och arbeta sig mot ekonomiskt oberoende. De jobbade mycket med föreläsningar och seminarier men 1992 släppte de den här boken.

Bokens upplägg

Förutom inledningen i bokens början så innehåller boken 9 konkreta steg för att ändra ditt förhållande till pengar och nå ekonomiskt oberoende. Roligt är att det lite här och där i boken kommer in fallstudier från personer som tagit sig igenom de nio stegen. De berättar om sina utmaningar och hur de ändrat sina liv för att enklare nå ekonomiskt oberoende.

Inledningen är riktigt intressant och välskriven. Vicky menar att istället för att ”making a living” så gör de flesta av oss något hon kallar för ”making a dying”. Hon tar upp en vanlig arbetsdag för en tjänsteman/arbetare att klockan ringer, kollar telefonen, duscha, frukost, lämna barnen, sitta i bilkö, ta hand om jobbiga mail/diskussioner på jobbet, kolla sociala medier, pendla hem, vara människa med din partner och barn, laga mat, fotografera maten och posta på sociala medier, titta på lite serier på Netflix, läsa några email, sova. Och så går det på repeat fram till helgen eller semestern.

Jobbet är i centrum för många av oss. När någon frågar vad du gör så svarar de flesta med vad det gör på jobbet. Inte vad de brinner för eller vad vi kanske egentligen vill svara? Jobismen gör att vi gärna jagar nya titlar och högre lön vilket på något konstigt sätt blivit en statussymbol i dagens samhälle. Det verkar vara bättre att vara säljchef på ett energibolag jämfört med att vara lärare t.ex. bara för att lönen är sämre för läraren. Men läraren gör väl ett minst lika viktigt jobb?

Dock har det visat sig att högre lön inte gör dig lyckligare. De som tjänar mer konsumerar mer, köper finare saker och fler saker. Detta innebär att vi måste gå tillbaka till jobbet på måndagen för att kunna finansiera vår livsstil som vi bygger upp baserat på våra inkomster. Ekorrhjulet är igång.

Konsumerism

Dagens samhälle kretsar kring så mycket konsumtion. All önskan om mer, större och bättre driver på det ekonomin vill ha, tillväxt. Tyvärr så klarar inte vår jord av det konsumtionstryck som vi skapar genom de livsstilar som många strävar efter idag.

Även om det finns studier som visar att saker inte gör oss lyckligare så är det saker vi köper vid så många tillfällen och situationer i vår vardag. När vi är deppiga, när vi är ensamma, när vi känner oss oälskade så går vi oftast och köper något för att må bättre. Vi köper en ny outfit, en drink, en bil, en glass, en resa till mallis.
När vi ska fira framgång så har vi varit så duktiga att vi förtjänar att köpa något, kanske en kryssning/weekend, en bukett rosor. När vi är uttråkade så köper vi något.

Vicky introducerar det hon kallar ”fulfillment curve”. Den illustrerar vår tillfredsställelse i förhållande till hur mycket pengar vi spenderat. Det finns ett optimum på den här kurvan som kallas ”tillräckligt” (Enough). Vi måste själva lära oss att känna var tillräckligt är för oss själva och inte försöka lura oss att vi skulle må bättre av att hela tiden spendera pengar.

De 9 stegen

Boken har som sagt 9 steg som ska få dig att ta kontroll över din ekonomi och arbeta dig mot ekonomiskt oberoende. Stegen är listade nedan.

 1. Making peace with the past

 2. Being in the present – tracking your life energy

 3. Monthly tabulation

 4. Three questions that will transform your life

 5. Making life energy visible

 6. Valuing your life energy – minimizing spending

 7. Valuing your life energy – maximizing income

 8. Capital and the crossover point

 9. Investing for Financial Independence

Varje kapitel och steg slutar med några övningar. De flesta är väldigt roliga och nyttiga att göra för att få en bra bild av din ekonomi.

För att förstå lite bättre vad kapitlen innebär tänkte jag berätta hur Vicky definierar Life Energy. Frågan att besvara är vad pengar egentligen är vilket Vicky försöker angripa på många olika sätt. Till slut så konstaterar hon att pengar är något du säljer din Life Energy i utbyte mot. Tid är den enda “riktiga” valutan och du har bara de timmar du har.

Några exempel

Jag tänkte lyfta upp två exempel som gjorde stort avtryck på mig. I andra kapitlet om ”tracking your life energy” ska du som läsare bygga en förståelse kring hur värdefull din life energy är. Du säljer din energi för att få pengar. Pengar som du kanske sen spenderar på saker som du knappt har något behov av eller användning för.

I det här kapitlet ska du som övning räkna ut din verkliga timlön. Många tänker såklart på sin lön och kan räkna ut vad du har i lön. Låt oss säga 25 000kr/mån. Men det finns områden kopplat till jobbet som både tar din tid och kostar dig pengar. T.ex. pendling, speciella kläder till arbetet, uteluncher, kaffe på vägen till jobbet, timmar du behöver hemma för att ”få energin tillbaka” på kvällen, belöningar under helgerna för att du har det ”tufft på jobbet”. Baserat på de här kategorierna visar det sig kanske att du lägger 70 timmar (istället för 40) per vecka på jobbet och att du egentligen får kvar 15 000kr/mån efter alla utgifter kopplat till jobbet. Räknar du om din ”nya lön” baserat på timmarna du lagt ner får du fram din verkliga timlön. Det kanske blir ca 50kr/timme som du får behålla efter att ha sålt din life energy.

Poängen här är att du när du nästa gång står och funderar på att köpa den där jackan för 1 600kr ska tänka att det är 4 hela dagar av din life energy du säljer för att skaffa dig jackan. Är det värt det? Det är din tid och om du sparar utgiften kan du snabbare nå fram till ekonomiskt oberoende.

Det andra exemplet som jag vill ta upp kommer från kapitel 8. Det här kapitlet handlar om att visualisera sina inkomster, utgifter och passiva inkomster på en graf. Genom att fysiskt ha en tavla eller liknande på väggen där du varje månad kryssar i hur dina inkomster, utgifter och passiva inkomster ser ut kommer du att sporra dig själv att hela tiden bli bättre på att tjäna mer, göra av med mindre och investera dina pengar så att de ger dig bra passiva inkomster.

Vi har själva skrivit ut en sån här graf där vi nu börjat fylla i varje månad hur vi ligger till. Visualiseringen är oerhört kraftfull och just att kunna se när linjen för de passiva inkomsterna börjat närma sig linjen för dina utgifter blir en väldigt bra inspiration och hjälp på resan mot ekonomiskt oberoende.

Omdöme

För mig som känner mig relativt insatt i det här med ekonomiskt oberoende så var den här boken ändå riktigt bra. Den bjuder på många nya synsätt och betraktningsvinklar som gett mig fler perspektiv på ekonomiskt oberoende.

9-stegs programmet är väldigt pedagogiskt, det är interaktivt (kräver att du genomför uppgifter längs vägen i boken) och har enligt mig jättestor chans att hjälpa alla läsare till att starta sin resa mot ekonomiskt oberoende.

Boken har mycket fokus på att medvetandegöra läsaren om sina invanda mönster och konsumtion. Ofta kör vi bara på i vardagen utan att stanna upp och ifrågasätta om det vi håller på med är ett sunt sätt att leva. I och med att Vicky ställer en del ”jobbiga” frågor på vägen genom boken så blir du varse dessa möjliga beteenden som du kan göra något åt.

Jag har tagit med mig väldigt mycket från boken och rent konkret har vi t.ex. skrivit ut grafen och har satt på en vägg i arbetsrummet. Bara det tycker jag är jättekul och det är även fler uppgifter i boken som vi kommer ta med oss och repetera när vi har kick-offer i framtiden och diskuterar vår finansiella situation och hur vi ska navigera framöver.

Det här kan bli den bok jag kommer rekommendera till de som inte känner till konceptet ekonomiskt oberoende, men som vill komma i kontakt med det och börja sin egen resa. Finns på Bokus.

3 thoughts on “Bokrecension – Your money or your life

 1. Mrs Doubtfire

  Tycker det är väldigt störigt när jag inser hur mkt utseende och kläd och sko kostnader som är förknippat med jobbet. Bara för att passa in och kunna sälja. Varför ska mitt liv kretsa om att hitta tillräckligt snygga och bekväma businessskor när jag helst går runt i jumpaskor privat.
  Har dessutom lätt artros i foten, så egentligen bojkottar mina fötter alla snygga skor för längre promenader.
  Jaja, om x antal år är det över – om jag vill..
  Verkar intressant bok annars 😀
  Hur går det med fastigheten USA? Uthyrt än?

  1. Herr Oberoende

   Ja det är ganska frustrerande! Jag har ungefär samma situation att jag behöver fina skor, skjortor, kavajer etc i jobbet när jag hellre går hemma med surfkläder och sköna skor. Rätt knepigt när man tänker efter. Jag har mer “fin-kläder” än vardagskläder trots att det är vardagskläderna som jag förknippar med mig själv :S

   Vi får uppdateringar en gång i månaden kring huset i USA så just nu väntar vi på nästa uppdatering, ingen ny info än alltså.

 2. Mrs Doubtfire

  Känner ungefär samma. Gillar iofs -också-fina kläder o skor, men tar också en väldans massa tid att hitta allt. Så de där 50 kr timmen är nog normalt, ibland ännu mindre. Blir spännande sen, om man bara kommer gå runt med hoodies och gå till frisören en gång halvåret eller hur det blir 😉

  Ok, hoppas på det bästa.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *