Pengamaskinen september 2018

Pengamaskinen september 2018

September är förbi, jag tänkte uppdatera er om utvecklingen av pengamaskinen och månadens aktieinköp.

Pengamaskinen september 2018

Den här månaden är jag lite sen med att rapportera hur det gick för vår pengamaskin. Det beror på att jag och Fru Oberoende har varit på semester i Kenya. Det var fantastiskt och jag kommer lite senare skriva om hur det var. Bland annat om mina tankar och reflektioner som jag drar kopplat till investeringar, lycka, vad man egentligen behöver m.m. Det är oerhört insiktsfullt att besöka platser där livet skiljer sig mycket från hur vi har det här hemma!

I september gick börsen i princip oförändrat, -0,01%. Vår pengamaskin gick mycket sämre, vi backade 2,14%. Största anledningen är att vårt innehav i Nolato har tappat kraftigt under september. Eftersom Nolato är vårt bästa innehav när det kommer till kursutveckling har aktien också börjat väga ganska tungt i pengamaskinen. Med andra ord, svängningar i Nolato-aktien påverkar vår pengamaskin ganska mycket (kanske lite för mycket).

pengamaskinen september

Att september är slut innebär också att tredje kvartalet passerat! Hittills i år så ligger vi knappt före index på 11,76% upp, vi tappade tyvärr en del nu i september av försprånget vi byggt upp tidigare i år. Får se vad hösten/vintern har att erbjuda, hoppas vi håller försprånget och kanske drygar ut lite mer innan året är slut.

pengamaskinen Q1-Q3

Månadens aktivitet

Ni som följer oss vet att vi inte köper fler aktier just nu. Vi har sparat månadens sparkvot till vår tjänstledighet som vi planerar för 2019. Vi har dock investerat lite i det senaste projektet hos TRINE. Jag gillar att gå in med en liten slant i de projekt som kommer upp på plattformen. Det blir dels bra riskspridning att vara med i flera projekt och kul att kunna följa fler av projekten också.

Något jag sagt fel hela tiden sedan vi började spara till vår tjänstledighet är att att vi inte alls lägger hela sparkvoten till vår tjänstledighetsbudget. Varje månad köper vi träd i Afrika via Better Globe. Vi köper 10 träd och 1 donationspaket för ca 2300kr. Det plus någon tusenlapp i månaden på TRINE blir ändå lite pengar som hjälper oss framåt i pengamaskinen trots att vi lägger majoriteten av sparkvoten till tjänstledigheten varje månad just nu.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *