Morgonmänniska? Utnyttja det då!

Morgonmänniska? Utnyttja det då!

Jag fick ta del av ett fantastiskt tankesätt i veckan. Även om vi inte nått ekonomiskt oberoende än finns det saker att göra i vardagen för att få det bättre.

Morgon- /kvällsmänniska

Alla känner vi till att det finns de som trivs bäst att gå upp tidigt på morgonen. Samtidigt finns det de som gillar att sova längre på morgnarna. Det finns inget rätt eller fel i det utan det ligger säkert i våra vanor, vad vi föredrar och kanske lite genetik (ingen aning om det är så).

På jobbet märks det också vilka som är morgonmänniskor. De kommer in tidigt på kontoret runt kanske 07:30 och de kan gå hem vid 16:00. Det verkar ju sjukt nice att kunna gå hem så tidigt och få mycket tid hemma på eftermiddagen/kvällen. Samtidigt krävs det att du går upp tidigt på morgonen.

Det finns också de som kommer in senare på kontoret, kanske närmare 9:00 och går hem runt 17:30. Det låter skönt med längre sovmorgon men kanske trist med kortare tid på kvällen.

Hur vi fungerar

Både jag och Fru Oberoende är morgonmänniskor. Vi gillar att gå upp tidigt på morgonen, vi är som mest produktiva på morgonen/förmiddagen. Vi är också de som kommer tidigt och går hem relativt tidigt på jobbet.

Fördelarna med det är att vi är produktiva när vi kommer in på jobbet tidigt på morgonen och vi kan gå hem tidigt på eftermiddagen och hinna med mer hemma.

Nu är det tyvärr ofta så att när vi kommer hem från jobbet är energin och orken inte riktigt där. Den räcker ofta inte till för att hålla på med våra intressen eller andra roliga saker.

Utnyttja det till din fördel

Okej nu till min insikt från veckan och min poäng. Hela poängen med att vi vill nå ekonomiskt oberoende är att öka vår livskvalité. Vi vill ha mer tid och ork till det som vi tycker är roligt i livet. Resan till slutmålet är ganska lång och det är ju kanon om det redan nu går att öka vår livskvalité. Lycka och välmående är något som vi kan skapa nu och inget som vi kommer ”få” bara för att vi når vårt mål i slutändan.

När jag i veckan pratade med en person så berättade jag om ovanstående faktum att vi är morgonmänniskor och inte har så mycket ork på kvällarna. Tiden då vi egentligen borde hålla på med allt som vi tycker är roligt. Personen svarade ”Varför fortsätter du inte att gå upp tidigt, men istället för att åka till jobbet direkt stannar du hemma de två första timmarna på dagen och håller på med det du tycker är kul under dina mest produktiva timmar och sen åker du till jobbet?”.

Tanken är briljant i sin enkelhet. Det ställer ju alla våra rutiner och vanor upp och ner men det kanske det kan vara värt. Genom att göra så här skulle vi antagligen få mer gjort, mer energi och mer välmående från att hålla på med det vi tycker är kul på morgonen. Sedan åker vi till jobbet och gör det vi ska där och sedan är det okej att vara trött och orkeslös på kvällen för vi har redan gjort massa kul på morgonen.

Det fungerar liknande för er som är kvällsmänniskor men kanske blir det lite jobbigare. Det skulle innebära att ni får gå upp tidigare än ni gör idag för att kunna åka hem tidigare från jobbet och ha mer tid på kvällen när ni har som mest energi och ork. Kanske inte lika självklart som för morgonmänniskorna men det har fortfarande potential att höja livskvalitén.

Dags att testa?

Att börja med det här upplägget utmanar våra nuvarande vanor och rutiner. Rutiner för frukost och andra morgonrutiner, och samma sak på eftermiddagarna/kvällarna med matlagning, aktiviteter etc. Vi är alla vanemänniskor och förändringar kan vara jobbiga. Dock så är den här möjligheten värd att testa och utmana oss med, eftersom vi sannolikt kommer höja vår livskvalité. Vad vore livet utan utmaningar?

Vet inte om vi börjar imorgon men under hösten ska vi nog testa det som en utmaning för att utvärdera hur det fungerar!

6 thoughts on “Morgonmänniska? Utnyttja det då!

 1. Vanan att vara tidig eller ej är oftast avhängig av när kollegor, eller inte minst kunder, önskar din närvaro. Såvida att du inte arbetar mol allena. 🙂

  1. Herr Oberoende

   Jo det är kanske sant, men jag tror fortfarande du på många arbetsplatser kan bestämma om du vill börja jobba 07:30 eller 09:00 t.ex? I alla fall som tjänsteman.

 2. Martin

  Intressant idé! Är själv morgonmänniska och tränar därför innan jobbet. På så vis är det klart och att man är trött när man kommer hem gör inte så mycket. Träningen blir av, vilket i mitt fall är det viktigaste.

  1. Herr Oberoende

   Ja vad smart! 🙂 Tror det är lättare att få det som en rutin som du gör, att göra det på morgonen. Inte lika lätt att “komma iväg” på eftermiddagen/kvällen när energin tryter och det är enklare att ursäkta sig själv med att det var en jobbig dag på jobbet och att man inte orkar träna idag…

 3. Min drivkraft till att börja tidigt på jobbet (typ 06:30) är

  1) Inga långa köer
  2) Det går att hitta parkeringsplats
  3) Jag kan gå hem vid 3 när alla andra sitter och sliter… 🙂 och slipper köerna åt andra hållet…

  Nackdelen är att det är svårt att hålla ögonen öppna efter 21 på kvällen.

  Jag hade nog haft det svårt att vara hemma och “göra något” på morgonen, känslan är att jag vill komma iväg så fort som möjligt, så jag kan komma hem så fort som möjligt, att “få det gjort”. Jag har dessutom aldrig varit speciellt hungrig på morgonen så frukost tar jag med mig till jobbet. Enda gångerna jag tar det lite lugnare är när jag jobbar hemifrån, då börjar jag ofta jobba runt 8-tiden och tar en rejäl frukost antingen med familjen eller med mig själv och kollar på morgon-nyheterna.

  http://snalgrisen.blogspot.se/

  1. Herr Oberoende

   Jag känner igen mig i mycket som du skriver snålgrisen. Jag gillar också att få “saker gjort” och komma iväg så snabbt som möjligt. För min del tror jag i och för sig inte att trafiken skulle vara värre 08:30 jämfört med 07:00 så det skulle kunna gå att missa rusningen om du börjar tillräckligt sent också. Parkering kanske kan vara klurigt, vi har en företagsparkering som så där blir ingen skillnad för mig heller.

   Frågan jag ställer mig är om jag kan bli lyckligare och få ut mer av min dag om jag gör “mina saker” på morgonen istället för på eftermiddagen, får se om jag testar lite under hösten. Återkommer med reflektionerna i så fall!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *