Budget och löneökning

Budget och löneökning

Vi ligger 22 000 kr back för 2018 och löneökningen var den sämsta vi någonsin haft, lite kaosartat kan man säga.

Vår budget/kassabok

Som många av er vet för jag och Fru Oberoende en kassabok där vi registrerar alla utgifter vi har. Det är också vårt sätt att kunna anpassa våra utgifter till våra inkomster om vi märker att vi spenderar för mycket till exempel. Det här systemet startade vi med 2013 när vi började vår resa mot ekonomiskt oberoende och redan då satte vi upp hur mycket vi skulle spara av våra inkomster varje månad. Det är egentligen den summan (hur mycket vi satte av för sparade) som sedan styrt hur mycket pengar vi haft att röra oss med för boende, transport, mat, nöjen etc. Självfallet satte vi vårt månadssparande baserat på de utgifter vi hade då, vi tog inte bara en siffra från luften.

Med åren har vi haft löneökningar som gjort att vi fått in mer pengar på kontot i slutet av månaden men i stort sätt har vi inte ökat månadssparandet speciellt mycket utan vi har snarare ökat våra levnadskostnader (främst ökat utgifter kopplat till kategorin ”nöje”).

Det finns de som även har en budget vilket vi egentligen inte har. De startar 10 olika bankkonton och när lönen kommer in överförs 3 000 kr till matkontot, 2 000 kr till bilkontot, 4 000 kr till nöjeskontot etc. och så håller man sig till det. Finns det inga pengar kvar på nöjeskontot den 15e så får man vänta till den 25e. Så noggranna har vi aldrig varit utan vi har valt att vara lite flexibla och har låtit våra utgifter fluktuera en del men fortfarande på ett sådant vis att ”det gått ihop”. Vi gör en sammanställning vid slutet av varje månad (i kassaboken) om våra inkomster och utgifter har matchat eller om vi spenderat mer eller mindre än det som kommit in på kontot just för att ha kontroll över situationen.

2018 års utgifter

Efter att ha summerat vår kassabok för maj månad kunde jag till min förfäran konstatera att vi ligger drygt 22 000 kr back för 2018. Det innebär att vi spenderat 22 000 kr mer från vårt bankkonto jämfört med vad vi fått in. Det har framförallt märkts på att vår buffert (brukar ha 20-30k extra på kontot för att ha lite flexibilitet i vardagen) närmar sig farligt nära 0 kr. Det är vi inte vana vid. Innan lönerna kom in i slutet av maj var vi nere på 10 000 kr på vårt konto för löpande transaktioner. Av den anledningen har jag insett att det kan finnas vissa fördelar med att ha en bestämd budget och konton för alla sina utgifter (även om jag inte tror vi kommer börja med det).

Nu kom det här inte som en jätteöverraskning för oss, vi har haft koll på att våra utgifter varit höga under jan-maj i år och det kan förklaras av nedan orsaker:

 • Herr oberoende hade restskatt på ca 9000 kr som betalades i maj.
 • Vi betalar vår elräkning en gång i kvartalet och under perioden jan-maj har vi betalat för elen vi förbrukade mellan okt 2017 till mars 2018. Det har varit saftiga räkningar. Jan-mars 2018 var det kallaste kvartalet vi haft på länge.
 • Vi har haft bilen på verkstad för ca 3 000 kr.
 • Under flera av 2018 års månader har vi sparat mer än vanligt. Vi har lagt in någon extra tusenlapp här och där för att prova på olika nya alternativa investeringar. Totalt ca 5 000kr.
 • Vi har varit ganska frikostiga med nöjen.
 • Vi har haft sjukvårdsbesök för ca 1000 kr vilket vi aldrig haft tidigare.

Summa summarum så har vi inte spelat så bra försvarsekonomi (inte spendera) som man kunnat önska. Dock ser jag ändå positivt på resten av året och tror inte att det kommer vara några problem att komma ikapp de 22 000 kr som vi ligger back för året hittills. Några saker jag tänker på är:

 • Kostnaderna för el kommer vara betydligt lägre under andra halvan av året.
 • Vi har fått löneökningar (återkommer till detta senare i inlägget).
 • Fru oberoende väntar 2000kr i skatteåterbäring under juni.
 • Herr Oberoende har bonus på sin arbetsplats som betalas ut halvårsvis. Det kommer minst komma in 15 000 kr brutto (ca 7 000 kr netto) i augusti.

Årets löneökningar

Vårens löneökningar är de sämsta vi båda fått under våra karriärer! Känns katastrofalt på ett sätt men samtidigt så lägger vi inte så stor vikt vid det längre då vår ekonomi fungerar bra som den gör. Samtidigt är jag väldigt resultatorienterad och tycker att en dålig löneökning är ganska de-motiverande med tanke på det jobb jag gör på min arbetsplats.

Med det sagt så tänkte jag redovisa nedan vad vi fått i löneökningar:

 1. Herr Oberoende: 2,75%, 1 100 kr
 2. Fru Oberoende: 1,9%, 600 kr

Tittar jag på mig själv så känns det uruselt med 2,75%, speciellt eftersom jag jobbar med försäljning och har gjort ett väldigt bra jobb (vilket min chef också tycker). Men arbetsgivaren har alltid argument för varför de inte kan höja mer pga interna policys, det inte finns mer pengar etc.

Min löneökning var under mina första fyra år i arbetslivet (2013-2017) i snitt 10,3% (gick från 27 000 kr till 40 000 kr). Kanske mycket tack vare att jag bytt arbetsgivare några gånger men ändå. Det visar bara på hur viktig ingångslönen, och att byta arbetsplats då och då, är för din löneutveckling. Det är egentligen ganska tråkigt att befintliga arbetsgivare inte belönar duktiga anställda, då de anställda antagligen söker sig till en annan arbetsplats för att få en bättre lön (om det är det som driver dig framför gemenskap, bra chef, arbetsuppgifter etc.).

Vi kan i alla fall konstatera, trots det låga utfallet, att vi kommer få in knappt 1 000 kr mer netto varje månad. Det är såklart trevligt. Som det ser ut idag kommer vi inte lägga det på mer sparande utan det kommer komma in på kontot och kunna användas för mer nöjen (eller att komma ifatt de 22 000 kr vi ligger efter 😊). Annars är löneökningen ett ypperligt tillfälle att öka på ditt sparande.

 

Hur gör ni med budget/kassabok/hålla koll på er ekonomi? Och hur gick det för er med löneökningen?

8 thoughts on “Budget och löneökning

 1. Ja det där med löneökningar är intressant. Jag upplever att möjligheterna att få bra löneökningar blir sämre och sämre om man har en roll utan utökat ansvar som t.ex. säljare, konsult etc. Jag har legat runt 1000-2000 i årlig lönehöjning men i år fick jag 900 kr. Hade 43200 innan lönehöjningen. Toppbetyg från alla kunder, inget att klaga på. Jag ligger “över snittet” tyckte chefen. Jag orkar inte tjafsa, skatten tar det mesta ändå. Jag tycker du ska vara nöjd med din höjning, alternativt begära en fast del samt en provisionsbaserad del baserat på vad du säljer.

  1. Herr Oberoende

   Tack för din reflektion Snålgrisen. Alltid intressant att höra hur andra har det! 🙂

 2. Vi brukar också ha en buffert på ca 30 000kr som kommer få sig en törn denna månad då vi har varit hos veterinären med vår hund och ska lämna in bilen på service och byta bromsar… Men det som är positivt är att dessa utgifter inte påverkar vår vardag då vårt buffert konto är till för just sådana fall så nästa månad får vi sätta in lite mer för att bygga upp den igen helt enkelt! Vi har inte heller någon budget vi går efter förutom att allokera pengar till ett semesterkonto. Dock har jag satt en egen gräns för mina nöje/fritidsutgifter på 2000kr per månad och min pojkvän har ungefär samma. Har precis bytt jobb och fick mycket mer i lön men jobbar kommunalt nu så någon vidare löneutveckling är inget jag räknar med 😉

  1. Herr Oberoende

   Hej Anneli!
   Kul att ni har ungefär samma system som vi har 🙂
   Grattis till din löneökning! Alltid kul när det blir kommer in mer pengar som du kan investera eller spendera.

 3. justus

  Det där med löneökningar ska man ta med en nypa salt.
  Man måste räkna med inflationen också, så allt under 1,9% är i egentligen en sänkning.

  1. Herr Oberoende

   Hej Justus! Bra tillägg. Säkert något som många inte tänker på!

 4. Investeraren_tw

  Ja, det där med löneökning är ju tyvärr ett system som på många företag helt bygger på att premiera att den anställde rör på sig så mycket som möjligt. Dvs i princip inte premierar trogna anställda eller specialister. Däremot plussar man mer än gärna 10% på någon som gör samma jobb men är nyrekryterad. Det insåg jag för länge sedan, och det är en av anledningarna till att jag länge arbetat för att skapa en portfölj som i princip ger exponentiell ökning av mina medel desto längre tiden går. Jag arbetar inte längre enbart för lönens skull, vilket är en skön känsla. Den tid jag idag lägger på min portfölj ger betydligt bättre avkastning än vad det skulle ge att sälja sin tid till en arbetsgivare.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Hej investeraren!
   Ja visst är det märkligt att systemet fungerar så?! Jag förstår inte hur det kommer sig att de flesta företag inte premierar att ge anställda bra löneökningar för att motivera dem att stanna och prestera ännu bättre.
   Lycka till med dina investeringar!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *