Bokrecension – Upptäck kärlekens olika språk

Bokrecension – Upptäck kärlekens olika språk

Jag har läst en ny bok som heter Upptäck kärlekens olika språk (The 5 love languages) skriven av Gary Chapman.

Gary Chapman är äktenskapsrådgivaren som efter att ha väglett otaliga antal par började se ett mönster att det finns olika ”kärleksspråk”. Hans första bok som handlar om just dessa fem språk har legat etta på New York Times bestseller-lista.

Som ni förstår är boken inte av ekonomiskt karaktär. Dock så tycker jag är relationer är ett väldigt intressant ämne och det finns mycket att lära på ämnet. Att kunna ha bra relationer och “förstå” hur de fungerar behöver inte bara hjälpa dig i äktenskap utan även i affärs-samarbeten och kundrelationer t.ex.

Boken

Som redan nämnt så byggs den här boken upp kring de fem olika kärleksspråken som Gary Chapman identifierat under sin karriär som äktenskapsrådgivare. De fem språken är:

 1. Tid tillsammans
 2. Bekräftande ord
 3. Gåvor
 4. Tjänster
 5. Fysisk beröring

upptäck de fem kärleksspråken

Innan Gary går igenom de olika kärleksspråken så definierar han ”kärlekstanken”. Han menar att vi alla har en kärlekstank inom oss. Den här tanken är olika mycket fylld baserat på hur mycket kärlek som vi får. Känner vi oss älskade och får mycket kärlek är tanken välfylld och vice versa. Det är viktigt att förstå att det är av oerhört vikt att vi inom våra äktenskap känner oss älskade. Gör vi inte det finns det stor risk att ”kärleken dör” och personerna som inte känner sig älskade längre separerar ifrån varandra.

Förälskelse

Boken förklarar att förälskelse är som en drog. Vår kärlekstank kommer vara full under hela vår förälskelse och personerna som är förälskade känner sig euforiska och det finns inga problem på himlen. Livslängden av denna eufori brukar i genomsnitt vara 2 år. Efter denna period tränger sig verkligheten på med sopor som ska tömmas, hus som ska städas, mat som ska lagas etc. Den sanna kärleken kan enligt Gary infinna sig först efter att förälskelsen har lagt sig.

De fem kärleksspråken

Jag tänkte lite kortfattat gå igenom de olika kärleksspråken.

Tid tillsammans
Tid tillsammans handlar precis vad det verkar som. Att spendera tid med sin partner. Dock är det viktigt att poängtera att det ska vara tid där du är uppmärksam på din partner där ni gör saker tillsammans. Titta på TV tillsammans är t.ex. inte tid tillsammans. Det kan t.ex. innebära en promenad tillsammans, ett besök på en restaurang. Inom tid tillsammans ingår också det Gary kallar ”det förtroliga samtalet” som innebär att två personer kan berätta om sina tankar, upplevelser, känslor idéer och inte behöver vara rädda för att bli avbrutna. Deras partner lyssnar på dem.

Bekräftande ord
Bekräftande ord är ofta komplimanger eller andra upplyftande ord som du ger till din partner. Till exempel ”vilken snygg klänning du har på dig idag”, ”vad duktig du var som ringde och löste problemet med banken”, ”jag uppskattar verkligen att du åkte och slängde soporna tidigare idag”.

Gåvor
Gåvor handlar om att du känner dig uppskattad och älskad när du får gåvor av din partner. När du har gåvor som kärleksspråk är gåvans penningvärde inte av någon betydelse utan det är själva gesten att ge som är viktigt. Inom gåvor räknas också att ge sin egen tid. Att vara där för din partner när denna behöver ditt stöd.

Tjänster
Med tjänster menas att du gör saker för din partner som du vet att denna uppskattar. Det kan vara att laga mat, duka, diska, dammsuga, byta blöja, gå ut med hunden etc.

Fysisk beröring
Kroppslig beröring är det sista av de fem kärleksspråken.  Här ger du kärlek genom att kramas, smeka lägga armen kring din partner, ge massage, kyssas.

Att använda de fem kärleksspråken

Många av de par som Gary träffat och träffar som äktenskapsrådgivare känner inte till de fem kärleksspråken. De kan säga att kärleken har dött eller att de inte känner sig älskade längre t.ex. Vad de egentligen säger är att deras kärlekstank är tom och anledningen är att parterna inte pratar varandras kärleksspråk.

Du kan göra hur mycket tjänster som helt för din fru men om hennes främsta kärleksspråk är tid tillsammans så kommer hon ändå inte att känna sig älskad. På samma sätt kommer mannen som har bekräftande ord som främsta kärleksspråk inte känna sig älskad hur mycket gåvor han än får från sin fru.

Att känna till sitt eget och sin partners kärleksspråk är därför av yttersta vikt för att kunna ha ett kärleksfullt förhållande.

I slutet finns ett test (olika för män och kvinnor) som du kan göra för att ta reda på ditt eget kärleksspråk.

Omdöme

Det är första gången jag läser en bok om känslor och kärlek på det här viset. Jag blev rekommenderad att läsa boken och måste säga att jag tyckte den var väldigt intressant. Även om du inte har ”problem” i ditt förhållande så tycker jag boken ger många bra insikter och att förstå både sitt eget och sin partners kärleksspråk kan bara hjälpa er att utveckla ert förhållande än mer. För dig som har antydan till eller har problem i ditt förhållande tror jag att boken kan göra en stor skillnad.

Boken är mycket uppbyggd kring de fem olika kärleksspråken och till alla språk har Gary verkliga exempel på par som han träffat där de först haft stora problem med sitt förhållande men sedan kommit tillrätta med det efter att ha insett sina kärleksspråk. Det är väldigt pedagogiskt upplagt och bra fördelning av fakta och verkliga berättelser.

Det är en väldigt stark bok och den gav mig mycket. Både jag och fru oberoende har läst boken och gjort testet i slutet av boken. Vi har inte samma kärleksspråk även om vi har vissa likheter och med hjälp av den insikten kommer vi kunna utveckla vår relation och förhållande till det bättre. Jag är glad att vi har läst boken, den gav oss många insikter även om vi inte tyckte att vi hade några ”problem” innan vi läste boken.

För er som är intresserade av att förstå mer kring kärlek, känslor och hur man ger kärlek till sin partner så rekommenderar jag varmt den här boken. De flesta kommer säkert att kunna få mer glädje och kärlek i sina förhållanden genom att läsa boken.

Den går att köpa på Bokus.

2 thoughts on “Bokrecension – Upptäck kärlekens olika språk

 1. Jan

  Saknar betydelsen av kommunikation. Det kanske finns i texten och det kanske hör mera samman med konfliktlösning men jag har själv upplevt behovet av bekräftelse och kommunikation för att komma på banan igen.

  1. Herr Oberoende

   Kommunikation är ju väldigt brett och ingår helt klart i både bekräftande ord och tid tillsammans (detta framgår mer tydligt när du läser boken). För vissa personer är det mycket viktigt med just denna typ av kärleksspråk som innehåller mycket kommunikation.
   Konflikthantering ser jag som en helt annan kategori. Det är inte ett kärleksspråk något annat. Om du hanterar ditt och din partners kärleksspråk på “rätt” sätt så minimeras konflikter. Men om du har bekräftande ord som kärleksspråk som du antyder så blir kommunikationen från din partner ytterst viktigt för att du ska känna dig älskad.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *