Ny budget inför 2023

Ny budget inför 2023

Efter en del insikter och input från olika håll under 2022 så har vi bestämt oss för att lägga om vår budget inför 2023!

HIstorik

När vi började bår resa mot ekonomiskt oberoende så var målet att ha ett kassaflöde på ca 20 000kr i månaden och för att få det med 4%-regeln så behövde vi 6 miljoner investerat på börsen. Där är vi nästan idag men våra utgifter har också ändrats de senaste 10 åren. Dels pga inflation men också för att vi ändrat våra utgiftsmönster. Idag är vi inte lika restriktiva och “hårda” mot oss själva. Vi låter oss själva (aktivt val) spendera mer på det vi tycker om.

Men det innebär ju också att vi behöver en större pengamaskin för att finansiera vår livsstil. Det är en intressant situation där vi å ena sidan skulle kunna dra ner på våra utgifter och säga att vi är ekonomiskt oberoende men samtidigt så vill vi kanske ha högre utgifter och “leva lite mer” och då behövs en större pengamaskin. Så vad ska man välja? Den här frågan är inte lätt. Att gå ner i utgifter för att få mer tid och frihet kontra att kunna spendera mer och “slösa” på upplevelser och aktiviteter men då behöva vara kvar i en anställning. Kanske enkelt svar för vissa men jag är kluven och hittills har vi hållit fast vid spåret att fortsätta jobba och kunna spendera mer och leva ut mer.

Som sagt så låg våra utgifter runt 20 000kr när vi började vår resa 2013, och när jag summerade 2021 så konstaterade jag att vi låg runt 30 000kr i månaden i utgifter. I det här inlägget kommer jag berätta att vår nya budget ligger på, håll i er, 46 000kr!

Nya insikter och input under 2022

Innan vi går in på detaljerna i vår nya budget vill jag bara dela med mig varför vi kommer öka vår budget med 50%. Det är en rejäl ökning och det drivs av två saker. Den första är ganska uppenbar och det är kopplat till elpriser, räntekostnader och matpriser. Cirka 6 000kr per månad är kopplat till de här faktorerna som är svåra att påverka.

Men som ni förstår så kommer vi alltså att åka vår budget med ytterligare 10 000kr. Vad är det för något? Jag läste en bok under 2022 som heter “Die With Zero” och den gav mig lite perspektiv på livet kan man säga. Väldigt kortfattat handlar boken om att många av oss som gillar att spara spenderar inte våra pengar optimalt. Antagligen kommer vi dö med massa pengar på banken, vi lyckas inte spendera alla pengar som vi sparat ihop. Det tillsammans med citatet “The business of life is the acquisition of memories” har gjort att vi vill spendera mer på upplevelser och kunna skapa fler minnen här och nu istället för att spara mer till framtiden.

På ett sätt är det här ett test, att öka våra utgifter på det här viset. Vi får se hur det känns och hur det faller ut men just nu känns det väldigt bra. Det som kanske känns lite vemodigt är att vi inte sparar lika mycket nu när vi ökar våra utgifter så markant. Vi “håller” inte lika hårt i pengarna som vi gjort tidigare. Trots våra nya utgifter räknar vi ändå med att kunna spara nästan 20 000kr i månaden vilket fortfarande känns bra.

Men friheten då?

Ja det finns en stor nackdel med att öka våra utgifter som vi gör nu och det är att pengamaskinen behöver vara markant större för att kunna finansiera en sån här livsstil. Dock så är både jag och fru oberoende inte helt klara över hur vi vill designa våra liv framöver. Vill vi ha 100% frihet där vi inte går till ett vanligt jobb? Vi vet inte. Jag tror jag personligen skulle ha svårt att fylla min tid så att jag mår bra och känner mig stimulerad om jag inte har något jobb att gå till Det upplevde jag under vår tjänstledighet 2019. Trots att vi hade bra rutiner och personliga projekt att jobba med så kände jag mig inte riktigt nöjd med tillvaron, det var något som saknades. För mig tror jag det var att vara på en plats där jag kunde känna att jag bidrog och hade ett syfte, att jag levererade något som gjorde nytta. Om det är helt sunt att behöva känna så vet jag inte, men det kände jag i alla fall.

Dock så är kanske att jobba 100% inte helt rätt väg att gå det heller. Jag har i många år pratat om balans, kanske jobba deltid och samtidigt ha mer tid till intressen, hobbys, träning, matlagning etc. På ett sätt försöker vi nu hitta balans på ett annat sätt genom att spendera mer pengar på upplevelser och att skapa fina minnen med ökade utgifter. Om det “räcker” för att det ska bli bra balans och att vi mår bra i vardagen återstår att se lite grann.

Den här frågan är egentligen knäckfrågan för mig personligen, hur jag vill designa min vardag framåt. Vi har provat att vara tjänstlediga och att inte gå till jobbet överhuvudtaget, det var nog inte helt rätt. Att jobba 100% har sina begränsningar i vad man orkar och vad man hinner med kopplat till saker utanför jobbet. Så jag landar hela tiden i att kanske jobba deltid på något vis. Parallellt med att jobba deltid kan jag utveckla egna verksamheter inom mina intressen som kanske kan börja generera bra inkomster och succesivt kanske jag kan gå över till att endast jobba med mina intressen. Det skulle kunna vara en väg framåt. Men nu kommer vi fokusera på den här ökade budgeten och se hur det känns.

Detaljerna kring den nya budgeten

Ni som läste förra inlägget om våra faktiska utgifter för 2022 vet också vilka utgiftskategorier vi har. Utifrån dessa ser våra ökade utgifter ut enligt nedan.

Jag tänkte nu försöka förklara vad de olika ökningarna beror på eller vad de innebär.

Bil/pendling
Vi ökar budgeten här med 500kr i månaden mycket pga vår leasingavgift har ökat med 700kr under 2022 pga ökade räntekostnader.

Kläder
Vi har märkt att vi har svårt att hålla vår budget och behöver lite mer spelrum, speciellt när vi behöver köpa bra skor, en jacka eller något annat som kostar lite mer. Vi ökar med 500kr i månaden.

Huset/trådgård
Vi ökar vårt sparande till vår renoveringsbudget med 500kr i månaden samt ökar utgiften för inredning och trädgårdsutgifter med 500kr.

Nöjen
Det är här vi gör mest och flest ändringar kopplat till att skapa fler minnen. Vi ökar vårt resesparande från 2 000kr i månaden till 7 500kr i månaden. Vi inför även månadens restaurangbesök för 1 500kr. Vi ökar vår månadspeng (som vi får köpa vad vi vill för) från 500kr i månaden till 1 000kr i månaden. I vårt ökade resespar planerar vi att kunna göra 5 stycken weekendresor per år (inom Sverige), resa en Europaresa vartannat år och en resa utanför Europa var fjärde år. Vi har även budgeterat in en skidresa per säsong samt en del utflykter kopplat till sommarsemestern som vi planerar att ha i Sverige/vår stuga.

Övrigt
Här ökar vi 1 000kr i månaden kopplat till att vi vill ge mer till andra.

Hushållsinköp
Det här är direkt kopplat till ökade matpriser och vi ökar budgeten med drygt 1 000kr.

Driftskostnad
Som sagt, kostnader kopplat till bostaden har ökat och vi lägger på 2 500kr extra i månaden. Vi får se om det räcker framåt eller om det kommer krävas mer.

Sommarstugan
Följer samma logik som huset här hemma, saker har blivit dyrare och vi måste budgetera för det.

Summering

Det här är en jättestor förändring för oss. Dock har vi haft den här budgeten sedan September förra året så vi har redan börjat komma in i det lite grann. Än så länge känns det bra. Så länge vi jobbar 100% båda två har vi inga problem att finansiera den här livsstilen och trots det spara en hel del också.

Det som känns svårt att styra helt och hållet är resesparandet som har en cykeltid på 4 år med tanke på en långresa som vi tänkt göra var fjärde år. Vi får se hur allt går ihop i slutändan. Det är också svårt att förutsäga hur räntor, elpriser, matpriser kommer röra sig. Vi kanske också kommer till insikter att vi ökat för mycket inom vissa kategorier och för lite inom andra. Nu har vi startat den här budgeten i alla fall och vi kommer utvärdera den löpande hur det känns och vad vi tycker om det.

Jag kommer hålla er uppdaterade! Något som sticker ut för dig som läser inlägget? Bra idé, dålig idé?

  24 thoughts on “Ny budget inför 2023

  1. Hea

   Hur tänker ni kring försäkringar? Finns det med i nån av era poster eller har ni valt bort det? Hos oss är försäkringsposten hög: huset, fjällstugan, bilen, våra och barnens försäkringar. Annars tänker vi ungefär som er, försöker balansera sparande mot att även leva här och nu. Men det som är ett ständigt gissel är att vi har för få semesterdagar till allt vi vill göra. Så längtan efter frihet att kunna resa, vara i fjällen och bara skrota hemma i trädgården är stor.

   1. Camilla

    En period gick vi ner i tjänst och var ledig varje fredag. Långledigt varje helg men ändå en bra inkomst kvar. Det gav betydligt bättre balans i livet och tid att hinna med på helgerna. Gav också mer ork på jobbet. Det kanske kan vara ett alternativ att fundera på?

    1. Herr Oberoende

     Hej Camilla,
     Det är ett jättebra tips! Jag har varit inne på att ta det steget och att då vara “tjänstledig” 20% och vara ledig fredagar t.ex. Tror som du säger att det ger mer ork i vardagen och mer tid till att få göra lite annat än att jobba under veckorna. För mig känns det som en bra steg att ta men det som fortfarande saknas är att kunna ta mer “långledigt”. Att ha 6 veckor på sommaren med häng i stugan och lite fjällvandring kanske, någon vecka på hösten med mer vandring, veckor på vintern med skidor, stugmys, ledigt kring jul/nyår. 10-12 veckor semester hade varit härligt! 🙂

   2. Herr Oberoende

    Hej Hea,
    Villaförsäkringen ligger i driftskostnad. Lite konstigt kanske men vi har även frisktandvård, olycksfall och sjukförsäkring under driftkostnad. Det är en post som inte passar någonstans i vår kategorisering.
    Bilförsäkringen ligger under bil/transport och sen har vi en försäkring på sommarstugan som såklart ligger under den kategorin 🙂

    Ja jag förstår precis vad du menar med att ha för få semesterdagar. Det hade känts bättre och mer balanserat om man hade haft möjlighet att ta många fler veckor ledigt.

  2. Så det rör sig inte om det vanliga fenomenet att när fire anhängare når sitt ekonomiska mål, då börjar hjärnan hitta på anledningar till att inte ta steget ut i den frihet som är möjlig?
   Varför måste mer upplevelser resultera i mer konsumtion? Är meningen med livet verkligen att konsumera maximalt, är det inte snarare så vi programmerats av vår omgivning?
   Personligen tycker jag dock att det bästa med pengar på banken är att stressen i livet avtar ganska dramatiskt. Detta då jag vet att inflation, arbetslöshet, sjukdom eller annat då alltid kan hanteras vad gäller det ekonomiska.
   Mvh

   1. Herr Oberoende

    Intressanta tankar Investeraren. Jag tror inte vi har fått det “vanliga fenomenet”. Vi har under ganska många års tid nu börjat fundera på vad vi vill uppnå med friheten och vad det är vi egentligen är ute efter. Jag har personligen lite svårt att sätta ord på det och visualisera exakt hur jag vill ha det.
    Det som händer nu är att vi efter att ha läst boken Die With Zero vill öka våra (konsumtions relaterade) upplevelser. Kan du utveckla hur mer upplevelser inte resulterar i mer konsumtion? Jag förstår att mer tid kan ge möjlighet att spendera mer tid med familj/vänner, att träna, vara i naturen vilket är “gratis”. Men samtidigt så brottas jag lite med att kunna skapa minnesvärda upplevelser så krävs att man göra något speciellt, kanske något man inte gjort tidigare och oftast förknippas det med pengar i min värld 🙂

  3. Jägarn

   Tack för en bra genomgång. Känner igen mig i många delar. Vi har också liknande budgetuppföljning som vi noggrant följer månadsvis. Dock lite andra kategorier än ni har.

   Intressant att ni höjer era utgifter så mycket. Tycker också att weekendresor och upplevelser är en av sakerna som verkligen är värt att lägga pengar på då det skapar minnen för livet.

   Om ni skulle önska sluta jobba helt, hur långt borta är det med den nya budgeten inkl pensionssparande?

   Intressant med avsättning av pengar för resor mm. Vi har inget dedikerat sparande för resor utan bokför utgifterna som uppstår i samband med resor efterhand att transaktionerna inträffar. Svårt att uppskatta beloppen på förhand och om/när resan blir av tänker jag. De finns med i budgeten för året som utgift och sparandet finns på balansräkningen tills det nyttjas. Där har vi en relativt stor “mellanriskhink” för horisont på 2-10 år där vi sätter av pengar varje månad som ska gå till olika ändamål. Om en resa inte blir av eller blir billigare/dyrare än förväntat hur bokför du det då?

   1. Herr Oberoende

    Hej Jägarn,
    Ja om vi skulle vilja sluta jobba helt (vilket jag i och för sig inte tror är vår lösning) så har vi inte kommit ens halvvägs med den här nya budgeten. Men min vision är att vi ska antingen vara anställda och jobba mindre alternativt om man kan driva något eget som drar in lite pengar.

    Vad gäller vårt sparande till resor så tror jag det blir ungefär samma som du skriver om er mellanriskhink. Vi sparar till en pott och när vi ska resa tar vi pengar därifrån. Det svåra är att budgetera innan hur mycket vi ska lägga undan men vi har försökt uppskatta hur mycket vi kommer vilja resa framåt och då avsätter vi motsvarande belopp varje månad. Jag tycker det blir lättare att styra utgifterna genom att sätta av pengar varje månad istället för att se när utgiften kommer 🙂

  4. Plar

   Hej och tack för en trevlig blogg. Detta inlägget var en stor förändring. Ni har en större månadsbudget än vad jag och min familj med fru, två barn, två bilar, villa etc etc har. Kan återkomma med detaljerna om vårt 2022 men måste nog läsa ditt inlägg några gånger till.

   1. Herr Oberoende

    Hej Plar!
    Ja det är en stor förändring. Dels för ökade fasta utgifter men såklart också för att vi bestämt oss för att börja spendera mer på upplevelser och nöjen, vi får se hur det känns. Sen är vår sommarstuga en verklig lyx som kostar en del vilket drar upp månadskostnaden såklart.. Ja gör gärna det om du har tid och lust, alltid kul att jämföra med andra. Säkert fler läsare som uppskattar det också 🙂

  5. Sonia

   Oj det var en stor förändring 😅. Hur lång tid tror ni nu att ni har för att bli ekonomiska oberoende? Men då ni tjänar rätt bra, inga barn? Och vill dö med noll på konto så låter det ju rimligt 🫣 ändå.

   1. Herr Oberoende

    Hej Sonia, ja jag vet det är en stor förändring. Vet inte om jag riktigt förstått hur stor den är 😀
    Helt oberoende kommer nog ta minst 6-7 år beroende på hur börsen utvecklas om vi lyckas spara som vanligt under hela den perioden. Det känns långt bort så det är svårt att säga om vi kommer göra förändringar i arbetstid, sparandegrad, utgiftsnivå innan dess som kommer påverka “slutdatumet” 🙂 Vi tycker att vi tjänar ganska bra och nej vi har inte barn 🙂

  6. Katarina A

   Jag funderar på det du skriver om att ev jobba deltid i framtiden för “För mig tror jag det var att vara på en plats där jag kunde känna att jag bidrog och hade ett syfte, att jag levererade något som gjorde nytta.”
   En sak som ger mig ett bra syfte och mål är att jobba ideellt i en hjälporganisation.
   Kanske något att fundera på att införa några timmar i veckan på prov?

   1. Herr Oberoende

    Spännande tanke Katarina! Jag har tänkt på det att det säkert kan vara ett sammanhang som känns bra och som kan bidra till gemenskap och syfte. Har inte utforskat det vidare dock, kanske är dags snart 🙂

    1. Pazera

     När jag läser dina inlägg så har jag också tänkt på att du flera gånger refererat till att kanske jobba mindre tid skulle något för dig? Ni har ju gjort testet med att ta en längre tjänstledighet så det förvånar mig lite att ni ännu inte testat att gå ner i arbetstid.

     Personligen så är mervärde och att skapa minnen stark förknippat med (fri)tid. Tid kostar pengar. Jag har valt att vara ledig flera gånger utan lön på sommaren för att få en lång ledighet som jag spenderar i sommarstugan. Precis det du beskriver med att öppna dörren och ta en frukost i morgonsol och fågelkvitter det slår allt. Och det skapar fina minnen som jag längtar tillbaka till. Särskilt när jag också får göra det med familj och goda vänner, som ni också gjort i er stuga. Och det kostar inget extra förutom kanske lite mer mat som går åt 😊.

     Jag har jobbat heltid nu en period med känner inte att jag får balans mellan det jag vill och längtar efter i livet, så nu går jag ner till 80% och tänker att jag får dra ner på konsumtion och “lyx” mot att vinna det som jag upptäck är verklig lyx för mig. TID!
     Tack för det du delar som skapar reflektion hos mig själv angående hur jag vill leva.

     1. Herr Oberoende

      Tack Pazera, bra kommentar. Du har såklart helt rätt, vi “borde” testa att jobba mindre än 100%. Jag tror jag varit fastlåst i tanken att om jag går ner i tid så finns det ingen möjlighet att gå tillbaka till 100% om jag vill, men det finns det ju såklart!

      Det är helt klart nästa steg i vår upptäcktsresa att jobba mindre än 100% och se hur det påverkar oss i vardagen. Jag tror i och för sig att jag redan har en delsvar på det tack vare att jag var permitterad och endast jobbade 60% under början av pandemin, det var ju väldigt trevligt med balansen som jag uppnådde då!

      Jag tar med mig din kommentar och så får vi se när det kan passa för mig/oss att ta nästa steg. Jag gillar det du säger att det går ju att gå ner i arbetstid och sedan kanske kompensera med utgifter/”lyx” för att ändå kunna fortsätta spara 🙂

  7. Kristoffer

   Verkligen intressanta ändringar – boken är nu tillagd på läslistan. Tack för att du delar med dig!

   1. Herr Oberoende

    Härligt Kristoffer, trevlig läsning! 🙂

  8. Hanna

   Spännande test som det ska bli intressant att följa 🙂 Jag tror om man har barn vill man gärna lämna en betydande summa pengar till dem och det kan ju kännas betydelsefullt. Även om jag just nu sparar mycket så begränsar jag mig inte med vad jag vill göra och uppleva. Jag lever ett rikt men enkelt liv. (Sidospår men tänker att mycket vad vi upplever och känner är hormonellt, och att vi behöver vara aktsamma med vart vi förbrukar vårt dopamin exempelvis)

   En utmaning med konsumtion är hållbarhet, ofta resulterar mer konsumtion i mer utsläpp. I Sverige har vi en livsstill där knappt någon lever hållbart. Det är klart att det finns en ekonomiskt vinning i att vi konsumerar, upplevelser/tjänster eller prylar, och ett intresse av att få oss att göra det mer. Även om upplevelsekonsumtionen anses(?) vara den mer givande/värdefulla konsumtionen. Jag är alltså mer i linje med Investeraren. Jag tänker att vad man upplever som “minnesvärda upplevelser” eller “något speciellt” kan vara massa saker varav flera inte kräver några större summor. Det som framförallt påverkar ens upplevelser är hur man mår på insidan, så jag jobbar framförallt med att ha kontakt med mig själv.

   Vad vill du att de minnesvärda upplevelserna ska ge dig? Är det en känsla du vill åt? Lycka? (Tycker det här är jätteintressant att reflektera kring)

   1. Herr Oberoende

    Hej Hanna,
    Väldigt spännande kommentar! Jag håller helt med dig att ökad konsumtion ofta leder till en större påfrestning på vår planet. Dock så undviker vi mycket med prylar och sådan konsumtion. Vårt mål nu är snarare kopplat till upplevelser som (jag tror) inte påverkar lika mycket som fysiska prylar som man köper. Det är en svår balans, helt klart.

    Du har helt rätt i att det är hur man mår på insidan som är det viktiga. Jag vet själv när jag vandrar i svenska fjällen så mår jag nog så bra som jag kan. Det är verkligen en fantastisk upplevelse och det behöver inte kosta mycket! Så du är något på spåren här, det handlar mycket om att hitta vad som ger en “kickarna”, när slår dina hormoner i taket som du utrycker det lite grann.

    Jag vill att mina minnesvärda upplevelser ska ge mig minnen som gör mig glad. Jag vill känna när jag tittar tillbaka att jag haft roligt och att jag gjort saker som jag velat göra. Inte motsatsen, att jag hållit igen och inte gjort det jag velat. Lycka är diffust men jag tror mer det handlar om att vara nöjd med livet som jag levt och att jag fyllt det med saker jag gillat.

  9. Carl-Johan

   Hej
   Har följt eran blogg med stort intresse sedan flera år. Har dock undrat hur det har gått med eran investering i USA fond. Ni skrev en del om det men det verkar som ni plockat bort all information om det. Hur gick det med den alternativa investeringen?

   1. Herr Oberoende

    Hej Carl-Johan,
    Ja det har gått lite sisådär. TIll en början rullade det på bra med löpande utbetalningar varje kvartal men sedan slutet på förra året har personen som håller i investeringen “gått under jorden” och utbetalningarna har slutat komma. Just nu är jag lite osäker på vad som händer men det är ingen positiv utveckling tyvärr..

  10. Jimmie Persson

   Hej, blir det en uppdatering av årsbokslut för 2023? Hade varit intressant att se utveckling av pengamaskinen i sin helhet.

   1. Herr Oberoende

    Hej Jimmie! Ja det kommer inom några veckor 🙂 Jag har lite sug att skriva av mig om vissa saker så jag planerar att skriva lite mer i år!

  Leave a Reply

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *