Vad kostar det att ha en sommarstuga?

Vad kostar det att ha en sommarstuga?

Vi köpte en sommarstuga slutet av 2020 och nu har vi lite mer information att dela kring vilka kostnader vi haft.

Att köpa sommarstuga

Anledningen att vi landade i att köpa en sommarstuga var främst drivet av att vi saknade närhet till naturen där vi bor. Egentligen har vi allt vi behöver där vi bor med närhet till jobb, service, kultur, restauranger etc. Men det som vi verkligen saknar båda två är närheten till naturen, stillheten, lugnet, fågelkvitter, svampen, bären, fjärilar och blommande ängar. I sydvästra Skåne lyser såna platser med sin frånvaro och om vi skulle flytta permanent till en sådan plats skulle det innebära att vi skulle behöva flytta ganska långt bort från där vi bor nu.

Då landade vi i beslutet att vi kan bo kvar där vi bor idag för att behålla all service och det som är bra med vårt boende idag och undersöka möjligheterna att köpa en sommarstuga. Tanken var då att kostnaderna kopplat till stugan skulle tas från vår “resebudget” eftersom vi tänkte att sommarstugan skulle ta mer av vår lediga tid och att vi skulle vara där istället för att resa utomlands t.ex. Vår ursprungliga kalkyl var att stugan skulle kosta oss ca 4 000kr i månaden. Jag ska återkomma till vad det verkligen har kostat senare i inlägget.

Vi hade också som kriterie att stugan inte fick ligga för långt bort, det skulle vara möjligt att åka dit över en helg utan att det var för jobbigt. Det innebar för oss att vi kunde sträcka oss en bit in i Halland, Blekinge och Småland (vi bor som sagt i sydvästra Skåne). Det slutade med att stugan vi köpte ligger ca 1 timme och 50 minuters bilresa hemifrån.

Kostnader

Det är såklart en kostnad att köpa en sommarstuga. Det krävs minst 15% i insats. Så ju dyrare stuga du köper ju större insats och eventuellt lån kommer du behöva ha. På ett sätt är insatsen en missad chans till avkastning om man hade haft pengarna på börsen. Man kan argumentera att huspriserna kommer gå upp och att insatsen kommer växa men det är väldigt beroende på läget och hur huspriserna kommer ändras framåt. Jag är generellt av uppfattningen att bostäder är en kostnad, inte en investering. Vi valde att lägga oss på 70% belåning för att bara behöva amortera 1%.

Utöver den fasta insatsen så har man sen löpande kostnader för el, elnät, försäkring, bredband, sophämtning, VA, räntor, renoveringar med mera.

När vi köpte stugan så gjorde vi en del större renoveringar under de första 6 månaderna som vi såg lite som en del av insatsen. Det var bland annat att renovera skorstenen och installera en ny kamin, installera en värmepump, en avfuktare i källaren, måla hela huset och till sist ny dränering kring vår vattenbrunn. Nu när vi har stugan i någorlunda skick så sparar vi undan 1 500kr varje månad till en renoveringsbudget som vi kan ta av när vi behöver göra något underhåll på stugan.

Nedan är en sammanställning av våra utgifter under 2022.

Man kan tydligt se från ovan sammanställning att de tre största posterna är Renoveringsbudget, el+elnät och räntan på lånet. En kostnad som inte är med här som aldrig dras från kontot men som är en utgift är fastighetsavgiften som kommer på deklarationen. Samtidigt så får vi tillbaka 30% av räntekostnaderna så det går nästan på ett ut i det här fallet. Vad man kan säga är att vi kan inte göra så mycket för att minska våra kostnader heller. Mycket är fasta kostnader som vi inte kan förhandla speciellt mycket lägre. Okej inredning och trädgård skulle man kunna minska om man verkligen vill försöka. Nu får vi se med räntorna som gått upp om 2023 blir dyrare än 2022, det är inte alls omöjligt.

Det som jag tycker är extra intressant att titta på är vad stugan kostar per besök. Om den nu kostar 60 000kr om året, 5 000kr i månaden. Hur mycket nyttjar vi den? Förra året var vi där 31 dagar totalt, vilket är en hel månad. Jag tycker det är ganska mycket men trots det så kostar då varje dag i stugan ca 2 000kr. Det är också mycket. Så det man kan säga är att det kostar en del att ha en stuga och man får fundera om man tycker det är värt pengarna.

Är det värt det?

När man bara tittar på siffrorna och försöker tänka lite rationellt så verkar 2 000kr per dag vi är i stugan vara ganska mycket pengar. Om vi är där en helg är det 4 000kr vilket vi skulle kunna ha använt för att ta en weekend med övernattning på något fint spa. Då kan jag tycka att det är för mycket pengar för att ha en stuga. Men…

Vi har nu ägt vår stuga lite mer än två år och det har varit fantastiskt. Varje gång vi kommer till stugan infinner sig ett lugn, det är något speciellt med att hoppa ur bilen och det är tyst och stilla, det luktar skog och fåglarna kvittrar. Eller att kunna starta morgonen med att öppna ytterdörren och sitta på farstun och få dagens första solstrålar där. På vintern är det supermysigt att sitta i mörkret (ja det är mörkt på riktigt där ute i skogen) och tända en brasa och dricka en kopp te på morgonen.

Stugan har också blivit en knutpunkt för familjen och vi har fått mycket besök från släkt som kommit och sovit över för att umgås och ha härliga dagar. Det har också blivit en hubb för att kunna upptäcka och utforska nya delar av Sverige som vi inte har lika lätt att ta oss till hemifrån.

Det låter kanske väldigt glassigt med vi har haft våra problem också med fladdermöss som bor i sovrumsväggen, vattenpumpen som slutat fungera under natten så vi inte får vatten in i huset på morgonen med mera. Men det är en del av att äga ett hus/stuga, det ingår i paketet att det händer oväntade saker.

Summering

Det som blir ganska tydligt för mig är att det här är en lyx, verkligen lyx. Att vi lägger 2 000kr per dag vi är i stugan är mycket pengar. Vi hade kunnat spara dem istället till exempel. Men så länge vi jobbar och känner att stugan ger så mycket som den gör så kommer vi behålla den. När vi började vår resa mot ekonomiskt oberoende hade jag aldrig kunnat tänka mig att ha en sommarstuga som kostar pengar. Men ju äldre vi blir ju mer tänker vi på att vi ska ha det bra, göra det som känns rätt och inte vara för “snåla” mot oss själva. Jag vill inte ångra mig när jag blir äldre att jag inte gjorde något jag ville till förmån för att spara pengarna istället. Vi kan såklart fortfarande vara smarta med våra utgifter, vilket vi är, men vi kostar absolut på oss mycket mer nu än vi gjorde i början av resan.

Det optimala hade varit att ha ett boende som kan ge dig alla de önskemål du söker med ett boende. I vårt fall har vi inte lyckats hitta det i vårt närområde och då har vi landat i att ha två boenden. Jag är inte främmande för att kanske flytta till en annan del av Sverige där jag tror det är lättare att uppfylla vår “kravlista” men det är inte något som vi kommer göra nu.

Alternativet som ligger lite mitt emellan är att ha sitt huvudboende som gör att vardagen känns bra men att aktivt ta sig ut på helger och eventuellt kvällar till naturen som du saknar. Det kommer öka på löpande utgifter men antagligen inte så mycket som att äga en stuga. Det ger också en annan flexibilitet om du kan boka små stugor via AirBnB eller liknande på olika platser och uppleva olika saker. Nackdelen är att du inte har något som är “ditt” som du kan bygga på och känna dig hemma i.

Vi är fortfarande lite “nykära” i vår stuga och tycker det är jättehärligt att vara där. Vem vet, om några år kanske vi känner att det är dags att prova någon ny setup eller så har vi knutit an så hårt till stugan att vi inte släpper den. Det återstår att se.

Vad tänker du om att ha en sommarstuga?

4 thoughts on “Vad kostar det att ha en sommarstuga?

 1. Hej!
  Kul att få se siffror på kostnaden på en stuga. Det är helt klart en del pengar men min känsla i inlägget är att ni tycker det är värt det.

  Med åren kommer det säker bli mer tid i stugan och då blir det såklart “billigare” per besök.

  Ni har inte funderat på att hyra ut stugan? Borde ju gå att täcka stora delar av omkostnaderna på uthyrning och året innheåller 365 dagar, ni använder stugan 31 dagar. Det är rätt många uthyrningsdagar.

  Mvh PB

  1. Herr Oberoende

   Hej!
   Jo vi har tänkt tanken med att hyra ut, men vi har inte vågat ta steget att göra det. Det är en lärdom att stugan vi har har enskilt vatten som är lite knöligt att få ordning på. Det är andra småsaker som gör att det tar emot att hyra ut. Det hade säkert fungerat men vi vill helt enkelt inte 🙂 Skulle vi köpa en ny stuga idag skulle jag lägga mer fokus på hur lätt det skulle vara att hyra ut, det kan verkligen lätta på kostnaderna och man får lite snurr på det!

 2. Vi har en sommastuga som en släkting bor i gratis mot att denne betalar alla boendekostnader och gör lite löpande underhåll. När denne reser tiill ålderdomshemmet vet vi inte vad vi ska göra med den. Ligger i närheten av Kristianopel, Bergkvara Hamn i Blekinge, kanske har du kollat lite på sommarstugor i det området? Det är jättefint där vid kusten och ett riktigt hålligång under sommaren.

  Huset är oansenligt men läget är underbart. Hade jag varit själv hade jag lämnat villaghettot och flyttat dit, men min fru gillar inte att bo så långt inne i skogen och det blir långa avstånd för dottern när hon blir äldre och ska gå i gymnasiet.

  Jag har kollat upp uthyrning, men det är inte bara att lägga nyckelni ett skåp så sköter allt sig själv. Gräs ska klippas, det ska städas och inspekteras efter varje hyresgäst osv osv. Man blir inte ledig på sommaren, och vi är inga pensionärer som bara går hemma och inte har något att göra.

  Mycket lutar åt att vi säljer stugan, även om det smärtar då man har många minnen därifrån, och läget, trots 2 cm från havet, är fantastiskt.

  Suck, vilka svåra val.

  1. Herr Oberoende

   Hej Snålgrisen,
   Kloka kommentarer. Förstår känslan och svårigheten i vad man ska göra. Å ena sidan får ni ett fint hus att använda å andra sidan kostar det ganska mycket. Låter som ett toppenläge.. Om man hyr ut tror jag att man måste ha någon lokal förmåga/firma på plats som kan ta hand om det praktiska. Tar de 30% av inkomsterna så var det vara så. Jag har förstått att SkiStar t.ex. tar 30% om de hyr ut åt dig som privatperson, men då slipper du också det praktiska. Nu kanske det inte finns så många etablerade förmedlare i Blekinge, men jag har inte kollat 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *