Kvartalsrapport Q1 2021

Kvartalsrapport Q1 2021

Första kvartalet är avslutat på 2021 och det är dags att uppdatera läget av vår pengamaskin och våra investeringar.

Pengamaskinen Q1 2021

De senaste rapporterna har jag förklarat att jag inte riktigt vetat hur jag ska jämföra våra börsportföljer och mot vilket index. Både hos Avanza och Lysa har jag nu hittat ett sätt som jag tycker ger en bra jämförelse. Hos Avanza jämför jag vår portfölj både mot världsindex (i USD, finns inte i SEK) och mot hela svenska börsen inkl. utdelningar. Eftersom vår egen börsportfölj inte speglar världsindex, vi har mycket mer viktat mot svenska börsen, så tycker jag att det blir intressant att se jämförelsen mot världen och Sverige.

Hos Lysa däremot så speglar vår portfölj världsindex så där vill jag också jämföra mot världsindex. Vi har en 90/10 portfölj vilket innebär 90% aktier och 10% räntor så i uppgångar kan vi räkna med att vi sackar efter lite och i nedgångar kommer vi inte tappa lika mycket som index. Hos Lysa finns möjligheten att jämföra mot världsindex i både USD och SEK vilket är intressant eftersom SEK/USD kursen också rör sig under året. Den möjligheten finns inte hos Avanza idag (jag har påpekat för kundtjänst men det verkar inte som de planerar att ta in ett världsindex i SEK) så därför känns det kul att få den jämförelsen via Lysa.

Hittills i år har vår börsportfölj på Avanza gått upp 11,07% (!). Det är en fantastisk uppgång på ett kvartal. Som vi kan se har svenska börsen gått ännu bättre, hela 14,33% upp. Bara för att förtydliga här så visas vår portfölj i SEK och världsindex i USD vilket gör att utvecklingen skiljer ganska mycket. Annars skulle man förvänta sig att vår portfölj följde världsindex. Just detta fenomen går att se i grafen från Lysa där världsindex visas i både USD och SEK. USD kurvan hos Lysa speglar ganska väl utvecklingen på världsindex i Avanza-kurvan. Men om man visar världsindex i SEK som den gula linjen i Lysa grafen gör så ser vi att den gått upp 11,5% vilket speglar mycket väl uppgången i vår Avanza portfölj.

Hos Lysa kan vi se, förutom att portföljen gått upp 10,55%, att den hållbara portföljen inte gått upp riktigt lika mycket som den “breda”. Den breda är alltså ett världsindex utan hänsyn till några hållbarhets-principer. Vi håller på att utvärdera skillnaden mellan de här två alternativen hos Lysa. Det kommer vi göra året ut och sedan får vi se om vi sätter allt i den hållbara eller inte.

Om vi tittar på våra totala tillgångar nedan så fortsätter de att öka, vi är på ny all time high och det känns ju kanon såklart! Det är börsen som eldar på uppgången och sedan botten i mars förra året så har vår börsportfölj gått upp med över 50%.

Aktivitet under Q1 2021

Under Q1 har vi sparat som vanligt. Det mesta går in på börsen och sedan har vi månadssparande till Better Globe. Fru oberoende har precis startat en ny anställning, vilket är jättekul, och det kommer påverka våra inkomster positivt. Så under Q2 eller kanske först i Q3 kommer vi se över vårt månadssparande om vi ska öka det, med hur mycket och vart det ska placeras.

Vår tillgångs-fördelning är nedan och tack vare att börsen går upp som den gör så minskar andelen i alternativa investeringar eftersom de inte är så volatila som börsen. Vi har just nu som mål att ligga på ett börsinnehav på mellan 70-80% av våra totala tillgångar så vi ligger bra till just nu.

Bland våra alternativa investeringar så händer det inte så mycket. Dock så blev ett Tessin projekt utbetalat under Q1. Jätteskönt, för det har varit försenat under en längre period och vi har inte varit säkra på om vi skulle få tillbaka pengarna eller inte. Nu har vi bara ett projekt kvar hos Tessin, också det med problem att återbetala, och vi får se om vi får det återbetalt under året. Det går att se i grafen över våra totala tillgångar att delen med fastigheter (lila färg) minskar och en av anledningarna är att vi inte återinvesterar i Tessin när vi får dem utbetalt. De har för tillfället åkt in på börsen istället.

3 thoughts on “Kvartalsrapport Q1 2021

 1. Johan

  Hej!
  Har ni bara negativa erfarenheter av Tessin ?
  Hur gick det med er USA fastighet för uthyrning?
  Är det något man ska tänka på ?
  Mvh Johan

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan,
   Nej inte bara negativa, vi har haft totalt 4 olika lån hos Tessin och två var det inga problem med alls. Baserat på vår erfarenhet så känns risken ändå lite väl stor baserat på avkastningen vi får.
   Fastigheten i USA sålde vi då vi tyckte att det krävdes alldeles för mycket engagemang. Var inte speciellt ’passivt’. Inom fastigheter har vi just nu Optimal Investments som investerar i fastigheter i just USA och det är betydligt mer passivt ägande 🙂
   Mvh Eric

 2. Moa

  Hade varit intressant om ni skrev om er fastighet i USA. Hur det började och slutade

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *