Kvartalsrapport Q2 2020

Kvartalsrapport Q2 2020

Andra kvartalet är avslutat på 2020 och det är dags att uppdatera läget av vår pengamaskin och våra investeringar.

Pengamaskinen Q2 2020

Förra kvartalet pratade jag mycket om det stora fallet pga COVID-19. Det här kvartalet kommer jag prata om återhämtningen. Visst börsen har inte återhämtat sig till samma nivå som innan “kraschen” men den har hämtat sig rejält och verkar i långsam takt fortsätta uppåt. Om vi tittar på nedan graf så har vår börsportfölj på avanza gått ner 7,41% medan svenska börsindex har gått ner 5,98%. Vår portfölj på Lysa har gått ner 6,51%.

Jag hade aldrig kunnat tro att börsen skulle återhämta sig så snabbt efter fallet i februari. Med det sagt är COVID-19 och dess effekter långt ifrån bortblåsta så jag skulle inte bli förvånad om det kommer fler dippar. Men som jag alltid säger så är det ingen som kan spå vad som kommer hända. Det var garanterat inte många som trodde att börsen skulle återhämta sig så snabbt som den gjort. Vi sitter still i båten och fortsätter att månadsspara som vanligt och det rekommenderar jag alla andra långsiktiga sparare där ute att göra också.

Om vi tittar på våra totala tillgångar nedan så har de också återhämtat sig. Inte tillbaka var vi var vid årsskiftet men ett bra lyft sedan uppdateringen för Q1. I förra kvartalsrapporten sa jag att det skulle bli spännande att se hur våra alternativa investeringar skulle påverkas av COVID-19. Den investering som jag märkt mest hos är TRINE. COVID-19 har drabbat en del av solpanelsföretagen i Afrika som nu inte får sålt paneler som de planerat. Osäkerheten påverkar också lokala valutor i afrika vilket påverkar vissa TRINE lån negativt. Hittills inga lån som “defaultat” men vissa har haft problem att betala sina räntebetalningar i tid. Återstår att se hur mycket förluster det kommer bli där. Savelend och annan P2P lending har jag inte märkt något märkvärt hos. Better Globe jobbar på “som vanligt” och de verkar inte störas nämnvärt heller. Tessin har vi två projekt kvar hos, vi fick ett återbetalt under Q2. De två som är kvar är båda försenade men det har inga kopplingar till COVID-19 utan det var struligt redan innan.

Aktivitet under Q2 2020

Under Q2 hade vi kick-off. Under kick-offen bestämde vi oss för att slutföra övergången som vi startade under förra året. Att sälja våra aktier och investera allt i fonder. Faktum är att vi under Maj sålde alla våra resterade aktieinnehav och investerade dem i fonder istället. Vi är alltså nu helt “aktiefria”. Hela vår börsportfölj är investerad i fonder. Både hos Avanza där vi har en fondportfölj som vi satt ihop själva, men även hos Lysa där vi investerar månadsvis numera eftersom de har ett hållbart alternativ som vi gillar skarpt.

Pga att jag är permitterad, med lite lägre lön, och att fru oberoende studerar så har vi fått minska vårt månadssparande som nu ligger på 22500kr i månaden.

Ytterligare ett beslut som vi tog under kick-offen var att vi investerar nästan hela vårt månadssparande på börsen och minskar insättningar till alternativa investeringar. Vi sätter nu 20 000kr till börsen och 2500kr till Better Globe varje månad. Anledningen är att vi vill minska andelen alternativa investeringar lite grann i vår totala portfölj. Det här är insikter som jag kommer dela med mig av lite längre fram men vi har som jag nämnde ovan lite struligt med både Tessin och TRINE just nu. Pengar som är investerat i alternativa investeringar har en större riskexponering jämfört med en börsinvestering. Samtidigt finns det andra värden med alternativa investeringar. Vi har nog inte riktigt hittat balansen hur vi vill ha det där än och vilka alternativa investeringar som känns passiva och trygga. Nedan är en bild på hur våra pengar är fördelade just nu i vår pengamaskin.

Vi har alltså 70% på börsen och resten i alternativa investeringar. Vårt mål är att ligga på 70-80% på börsen och 20-30 i alternativa investeringar. Av den anledningen månadssparar vi nu majoriteten av vårt nysparande till börsen.

Sommar

Nu har sommaren verkligen kommit igång och det är snart dags för semester. Även för mig och fru oberoende. Bloggen kommer ha ett sommaruppehåll och återkommer i Augusti med nya inlägg. Jag hoppas alla ni som följer och läser bloggen får en skön sommar! Tack för att ni läser det jag skriver här på bloggen, det uppskattar jag verkligen! För att det inte ska bli helt tyst under semestern kommer jag publicera två gamla favoritinlägg som engagerat många läsare. Kommer ett 19/7 och ett till 2/8. Sedan kör jag på som vanligt igen från 9/8.

Under en längre tid har jag pratat om att jag ska publicera boken som jag skrev medan vi var tjänstlediga, boken som ska heta “hur mycket pengar behöver man egentligen?”. Jag är just nu i kontakt med flera bokförlag och utvärderar olika alternativ. Jag hoppas kunna komma till ett beslut om hur boken ska komma framåt och tas till tryck i år. Efter sommaren hoppas jag kunna uppdatera er om hur det går 🙂

Passa på att njut av lata sommardagar och låt pengarna jobba åt er, det är just det de är bäst på. Att jobba när vi gör annat!

6 thoughts on “Kvartalsrapport Q2 2020

 1. Kristoffer

  Tack för att du delar med dig och trevlig sommar!

  1. Herr Oberoende

   Tack detsamma Kristoffer! 🙂

 2. Viveka

  Tittar in då och då och läser på er blogg. Roligt att du kommit så långt med din bok.
  Men funderar över om titeln är särskilt säljande/lockande? Tycker inte det. Varför inte “Är du pengaklok?” !!
  Eller varför inte “Pengarna eller livet?” (litet dubbeltydigt, dvs skall man spara eller slösa bort sina pengar? Här kan man också lägga in en diskussion om detta t ex. Kanske kan du få in lite tips på en bra boktitel här via bloggen. Boktiteln har ju stor betydelse för att locka läsarna till boken.
  Ha en trevlig sommar! 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hej Viveka,
   Det är kul att höra att du är en återkommande läsare! 🙂
   Du har helt rätt i att titeln är viktig och jag har planer på att eventuellt fråga er läsare om lite tips kring boken senare i sommar, allt för att få lite input från er som är potentiella läsare 🙂
   Tack detsamma, ha det bra 🙂

 3. Z-Mannen

  Hur kan man ha 70% på börsen när man bytt ut alla aktier till fonder???

  1. Herr Oberoende

   Min definition är att fonder fortfarande räknas som börsen eftersom de underliggande tillgångarna är på börsen 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *